Καθαρά Δευτέρα: Θα σας λύσει τα χέρια η νηστίσιμη κολοκυθόπιτα – Είναι εύκολη και με λίγα υλικά
4 Μαρτίου 2022
Οι μέρες σιγά σιγά πλησιάζουν για την Καθαρά Δευτέρα έτσι λοιπόν αρκετοί είναι εκείνοι οι οποίο προετοιμάζουν σιγά σιγά όλα όσα θέλουν να έχουν στο οικογενειακό τραπέζι.
Όπως είναι λογικό οι πίτες είναι το νούμερο ένα καθώς είναι χορταστικές. Για αυτό τον λόγο σας βρήκαμε την πιο νόστιμη νηστίσιμη κολοκυθόπιτα την οποία μπορείτε να μαγειρέψετε σε μόλις λίγα λεπτά.
Η νηστίσιμη κολοκυθόπιτα που θα σας ξετρελάνει
Υλικά για το φύλλο
1 κομμάτι μαγιά ή ένα φακελάκι μαγιά σκόνη
4 φλ. του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2φλ. του καφέ λάδι
1/2 φλ. του καφέ ξύδ
1 κοφτό κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 φλ. τσαγιού νερό
Υλικά για την γέμιση
4-5 βρασμένες πατάτες
4-5 πράσα
3 κόκκινες πιπεριές
αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml από το νερό, το οποίο έχουμε ζεστάνει, και αναμειγνύουμε με 2 κ.σ. από το αλεύρι. Βάζουμε τα άλευρα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό και το ελαιόλαδο, ζυμώνουμε για 5 λεπτά και αφήνουμε τη ζύμη, σκεπασμένη, σε ζεστό σημείο (χωρίς ρεύματα αέρα) για 1 ώρα.
Λαδώνουμε ένα ταψί 38-40 εκ., βάζουμε μέσα τη ζύμη, ραντίζουμε με το μισό ελαιόλαδο και την ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τον ντοματοπελτέ με το νερό και τα 20 ml ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Απλώνουμε όλο το μείγμα στην επιφάνεια της ζύμης, σκορπίζουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Αφήνουμε τη λαδένια για 15 λεπτά σε ζεστό σημείο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στη χαμηλή θέση του φούρνου για 45-50 λεπτά.
Ειδικότερα, τα κεκορεσμένα λιπαρά βρίσκονται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνων. Έτσι κατά την παρατεταμένη νηστεία της Σαρακοστής, παρατηρείται (από μελέτες) μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα στα άτομα που πριν παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα.
Ενα επιπρόσθετο καρδιαγγειακό όφελος που προκύπτει ουσιαστικά από την αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών κατά τη νηστεία είναι η μείωση-ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, μιας και όλα αυτά είναι πλούσια σε κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία που συντελούν σε αυτό. Ακόμα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες όλων των παραπάνω ευνοούν τη ρύθμιση του σακχάρου, την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου), όταν καταναλώνονται τόσο συστηματικά.
Τέλος, η αντικατάσταση των ζωικών λιπών από φυτικά (κυρίως μονονοακόρεστα από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς) αλλά και από αυτά των θαλασσινών (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6) συμβάλλουν κατά πολύ στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων και συνάμα προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις-αντιοξειδωτικές δράσεις. Ετσι, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα
αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, μεγιστοποιούν την άμυνα του σώματός μας στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν έτσι από πολλές μορφές καρκίνου και εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλσχάιμερ.
Τέλος, φαίνεται ότι η παρατεταμένη νηστεία θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να βοηθήσει την απώλεια και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, κάτι που όμως είναι αμφιλεγόμενο, όπως θα δούμε παρακάτω.