Συνταγή για πιτάκια με λαχανικά

4 Οκτωβρίου 2022

Τα πιτάκια είναι υγιεινά και τέλεια για σνακ στο γραφείο ή το σχολείο. Κι αν δεν θέλεις να φτιάξεις τα κλασικά με τυρί σου προτείνω  πιο γευστικά με λαχανικά. 

Συστατικά

Για τα πιττάκια θα χρειαστείς

  • 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 ml γάλα, χλιαρό
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 6 γρ. μαγιά, ξερή
  • αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

Για τη γέμιση θα χρειαστείς

  • 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά καρέ
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές (πράσινη και κόκκινη) κομμένες σε μικρά καρέ
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε καρέ
  • 2 μεγάλα κολοκύθια κομμένα σε καρέ
  • 5-6 ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • 40 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Τρόπος Μαγειρέματος

Ζύμη

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζεις τη μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα και ανακατεύεις πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά
  • Αφήνεις το μείγμα στην άκρη για 5 περίπου λεπτά
  • Ρίχνεις στο μίξερ το μείγμα με τη μαγιά, αλάτι και το αλεύρι και χτυπάς καλά μέχρι να σφίξει η ζύμη
  • Προσθέτεις το βούτυρο και συνεχίζεις το χτύπημα για 5 ακόμη λεπτά
  • Βάζεις τη ζύμη σε ένα μεγάλο μπολ που έχει αλευρώσει, το καλύπτεις με μεμβράνη και την αφήνεις στην άκρη για μία ώρα για να φουσκώσει

Γέμιση

  • Ρίχνεις σε ένα τηγάνι μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το θυμάρι μέχρι να μαλακώσουν και
    να πάρουν χρώμα
  • Τα τοποθετείς σε ένα πιάτο όπου έχεις στρώσει απορροφητικό χαρτί
  • Στη συνέχεια τα βάζεις σε ένα μπολ και προσθέτεις την ντομάτα, τις ελιές, τη μυζήθρα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις καλά με ένα μεγάλο κουτάλι
  • Τα αφήνεις στην άκρη να κρυώσουν
  • Παίρνεις τη ζύμη και τη χωρίζεις σε 8 κομμάτια
  • Τα ανοίγεις πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια σε κυκλικό σχήμα με τα χέρια ή τον πλάστη
  • Απλώνεις το μείγμα με τα λαχανικά στο κέντρο της ζύμης και τα κλείνεις γυρνώντας την μία άκρη προς την άλλη
  • Τοποθετείς τα πιττάκια σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος που έχεις στρώσει λαδόκολλα αλείφεις από πάνω με ένα πινέλο το αυγό και τα βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C
    να ψηθούν για 20 περίπου λεπτά
  • Τα αφήνεις να κρυώσουν και απολαμβάνεις

[There are no radio stations in the database]