Λαμπρόψωμο από τα Δωδεκάνησα

15 Απριλίου 2022

Παραδοσιακό λαμπρόψωμο με γλυκάνισο από τα Δωδεκάνησα, τι πιο τέλειο για το γιορτινό τραπέζι μετά την Ανάσταση

Υλικά 

  • 1½ φακελάκι μαγιά στιγμής
  • 3½ φλ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • 1/3 φλ. ζάχαρη
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • Όσο νερό πάρει
  • 4 κόκκινα αυγά

Για το λαμπρόψωμο

  • Βάζουμε το αλεύρι σε λεκάνη, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το γλυκάνισο.
  • Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τρίβουμε με τα δάχτυλα.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση.
  • Ρίχνουμε το κρασί και διαλύουμε το αλάτι σε 1 φλ. χλιαρό νερό.
  • Το προσθέτουμε.
  • Αρχίζουμε και ζυμώνουμε το μείγμα.
  • Προσθέτουμε όσο νερό είναι αναγκαίο ώστε να σχηματιστεί ζύμη που θα μαζεύεται σε μπάλα και δεν θα κολλάει στα χέρια.
  • Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε λεκάνη, να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά.
  • Λαδώνουμε στρογγυλό ταψάκι 26 εκ. και πασπαλίζουμε με το μισό σουσάμι.
  • Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και τραβάμε – κλείνουμε τις ενώσεις από κάτω, δίνοντας σχήμα στρογγυλό στο ψωμί.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί με τις ενώσεις να ακουμπάνε στη βάση του ταψιού.
  • Πατάμε απαλά την επιφάνεια της ζύμης να απλωθεί σε όλο το ψωμί.
  • Ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο σουσάμι.
  • Μπήγουμε σταυρωτά τα κόκκινα αυγά.
  • Καλύπτουμε το ταψί και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο το λαμπρόψωμο.

Για το ψήσιμο

  • Αφού φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30΄.
  • Στη συνέχεια σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 20΄-25΄, μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Το αφήνουμε σε πετσέτα, αφού ψηθεί, για να μη νοτίσει μέσα στο ταψί.

[There are no radio stations in the database]