Σταφυλόκοκκος: Πόσες ώρες μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου το φαγητό

23 Μαΐου 2024

Σταφυλόκοκκος: Πόσες ώρες μπορεί να μείνει εκτός ψυγείου το φαγητό

Μετά από την τροφική δηλητηρίαση που υπέστησαν δεκάδες μαθητές από επτά διαφορετικά σχολεία στη Λαμία στο επίκεντρο βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο σταφυλόκοκκος

Ο σταφυλόκοκκος αναπαράγεται και από την κακή συντήρηση και γενικά είναι ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες. Το μεν βακτήριο μπορεί να εξοντωθεί από το μαγείρεμα, όμως οι τοξίνες που έχει προλάβει να παράγει αντέχουν στο τρόφιμο ακόμα και στους εκατό βαθμους Κελσίου.

Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν τα τρόφιμα να συντηρούνται είτε σε θερμοκρασίες άνω των 60°C  είτε να μπαίνουν στο ψυγείο με θερμοκρασία κάτω των 4°C. Τα μαγειρεμένα φαγητά που δεν πρόκειται να καταναλωθούν άμεσα, πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο. Όταν το τρόφιμο ξαναζεσταίνεται, πρέπει να θερμοκρασία να ξεπερνά τους 74°C.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη, ο σταφυλόκοκκος είναι μια κοινή λοίμωξη, που όταν μολύνει και τρόφιμα και καλλιεργηθεί, προκαλεί τροφική δηλητηρίαση, σπανίως καταλήγει να δημιουργήσει σοβαρά θέματα υγείας, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε μικρά παιδιά και σε άτομα με συνοδά νοσήματα και σε βαριά πάσχοντες» είπε προσθέτοντας ότι :

«Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή και με άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί, όπως από λερωμένα χέρια, διότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε το σταφυλόκοκκο στα χέρια μας και στη μύτη μας. Συνεπώς, μπορούμε να τον εναποθέσουμε σε τρόφιμα. Γι αυτό χρειάζεται πάρα πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων, διατήρησή τους στο ψυγείο, και να μη μένουν ποτέ πάνω από δυο με τρεις ώρες εκτός ψυγείου. Φυσικά, θα πρέπει οι εταιρείες που ασχολούνται με τέτοιου είδους δραστηριότητες να είναι πιστοποιημένες με ISO, ώστε να έχουμε όλες τις συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας»

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]