Μεταμόσχευση “Κεφαλιού”- Εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορούμε να πάρουμε τα “έτη του Μαθουσάλα” (video)

23 Μαΐου 2024

Μεταμόσχευση “Κεφαλιού”- Εταιρεία ισχυρίζεται ότι μπορούμε να πάρουμε τα “έτη του Μαθουσάλα”

Στο βιβλίο της Γένεσης ο Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ/Μετουσάλαχ (στα εβραϊκά) αναφέρεται ότι έζησε 969 χρόνια, όπως επίσης ότι ήταν γιος του Ενώχ και πατέρας του Λάμεχ, τον οποίο απέκτησε σε ηλικία 187 ετών!

Μια εταιρεία βιοτεχνολογίας η BrainBridge ισχυρίζεται ότι με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθεί όλο το κεφάλι, ενός γηρασμένου ή με προβλήματα υγείας σώματος, σε ένα άλλο υγιές σώμα που μπορεί να επεκτείνει την ζωή μας από μερικές δεκαετίες έως και εκατονταετίες ,μιας και ο εγκέφαλος ” έχει την ικανότητα να διαρκέσει εκατοντάδες χρόνια, υπό την βασική προυπόθεση ότι το σώμα που συμπορεύεται παραμένει νέο.

Όταν το σώμα θα κουράζεται, μας λέει η εταιρεία, θα μεταμοσχεύουμε το κεφάλι μας σε ένα νέο, «φρέσκο» σώμα και θα ζούμε μερικές δεκαετίες μέχρι να το αλλάξουμε και αυτό και να το τοποθετήσουμε σε ένα νεότερο..

Μάλιστα η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει και βίντεο που δείχνει τον τρόπο- την διαδικασία της μεταφοράς εγκεφάλου από ένα σώμα σε ένα άλλο, υποστηρίζοντας ότι η μέθοδος αυτή θα είναι έτοιμη σε περίπου 8 χρόνια.

Ωστόσο ειδικοί ,μη έχοντας βέβαια και την νομική εξουσία να σταματήσουν την διαδικασία αυτή, μιλώντας στην Daily Mail ότι η ιδέα αποτελεί «μεγάλη υπεραπλούστευση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου» και χαρακτήρισαν τους ισχυρισμούς της εταιρείας «κακόγουστο αστείο», και ίσως παραπέμπει σε ταινία φαντασίας., λέγοντας ότι: «Οι κίνδυνοι που ενέχονται για τον ασθενή που θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση κεφαλιού θα ήταν τεράστιοι, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου θανάτου»

Η BrainBridge υποστηρίζει, από την πλευρά της, ότι αυτές οι μεταμοσχεύσεις μπορούν να δώσουν μια νέα ζωή σε ανθρώπους με παράλυση ή τραυματισμούς στην σπονδυλική στήλη.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, το σώμα του δότη, δηλαδή ενός εγκεφαλικά νεκρού ασθενούς με ένα λειτουργικό σώμα και ο λήπτης, του οποίου το κεφάλι θα μεταμοσχευθεί στο νέο σώμα, θα πρέπει πρώτα και οι δύο να ψυχθούν στους 5°C (41°F) για να «μειωθεί η πιθανή εγκεφαλική βλάβη».

Στη συνέχεια, μια απροσδιόριστη συγκέντρωση «τεχνητού διαλύματος πλάσματος» χορηγείται και στα δύο σώματα για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος και το σώμα οξυγονωμένα και να αποφευχθεί η πήξη.

Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα παρακολουθούν επίσης τόσο τους μύες όσο και τα νεύρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για να «διευκολύνουν την απρόσκοπτη επανασύνδεση».

Η χημική ουσία πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) και ένα «εξειδικευμένο εμφύτευμα» θα εφαρμόζονται επίσης στη σπονδυλική στήλη στο σημείο της σύντηξής της για να βοηθήσουν στην επανασύνδεση των αποκομμένων νευρώνων.

Οι μύες του προσώπου και οι μαλακοί ιστοί του δότη θα μεταμοσχευθούν στη συνέχεια για να μειωθεί η πιθανότητα απόρριψης των ιστών και να αναζωογονηθεί το πρόσωπο του λήπτη.

Στη συνέχεια ο ασθενής θα περάσει έως και ένα μήνα στην εντατική σε κώμα. Θα του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα για να αποτραπεί το ανοσοποιητικό σύστημα από το να απορρίψει το σώμα του δότη.

Εκτός βέβαια από τα διαδικαστικά προβλήματα που χρειάζονται για την με την μεταφορά του κεφαλιού μας και που προβληματίζουν τους ειδικούς και όχι μόνο, υπάρχουν και τα ηθικά διλήμματα, καθώς η Ένωση Ευρωπαίων Νευροχειρουργών είχε διακηρύξει ότι η μεταμόσχευση του κεφαλιού, είναι ανήθικη συνθήκη.

Σημειώνει ότι ο ασθενής κινδυνεύει με θάνατο και ότι πολλά από τα βήματα δεν έχουν καμία επιστημονική βασιμότητα ή είναι ανέφικτα. Πάντως στην πράξη, η Ένωση δεν έχει καμία δύναμη να σταματήσει την όποια διαδικασία αν ποτέ φτάσει στην υλοποίηση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]