Ένα νέο αστέρι θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό, συμβαίνει κάθε 79 χρόνια

22 Μαρτίου 2024

Ένα νέο αστέρι θα εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό, συμβαίνει κάθε 79 χρόνια

Οι αστρονόμοι αναμένουν ένα νέο αστέρι να εμφανιστεί στον νυχτερινό ουρανό από σήμερα μέχρι τον Σεπτέμβριο – και θα είναι κάτι που όμοιό του βλέπει κανείς μία φορά στη ζωή του, σύμφωνα με τη NASA.

Το φαινόμενο, γνωστό ως καινοφανής αστέρας (νόβα), θα συμβεί στον αστερισμό Βόρειο Στέφανο (Corona Borealis) του γαλαξία μας, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών Βοώτη και Ηρακλή.

Ενώ ένας υπερκαινοφανής αστέρας (σουπερνόβα) είναι ο εκρηκτικός θάνατος ενός μεγάλου αστέρα, ο νόβα αναφέρεται στην ξαφνική, σύντομη έκρηξη ενός νεκρού αστέρα, γνωστού ως λευκός νάνος.

Ο T Coronae Borealis είναι ένα δυαδικό σύστημα στον Βόρειο Στέφανο που περιλαμβάνει έναν νεκρό λευκό νάνο και έναν γηρασμένο ερυθρό γίγαντα. Οι ερυθροί γίγαντες σχηματίζονται όταν τα αστέρια έχουν εξαντλήσει τα αποθέματα υδρογόνου για την πυρηνική σύντηξη και αρχίζουν να πεθαίνουν. Σε περίπου 5 δισεκατομμύρια ή 6 δισεκατομμύρια χρόνια, ο ήλιος μας θα γίνει και αυτός ένας ερυθρός γίγαντας.

Ένας νόβα κάθε 79 χρόνια

Κάθε 79 χρόνια περίπου, ο T Coronae Borealis βιώνει ένα εκρηκτικό γεγονός. Τα αστέρια του ζεύγους που βρίσκονται σε τροχιά είναι αρκετά κοντά το ένα στο άλλο ώστε να αλληλεπιδρούν βίαια. Ο ερυθρός γίγαντας γίνεται όλο και πιο ασταθής με την πάροδο του χρόνου καθώς θερμαίνεται, αποβάλλοντας τα εξωτερικά του στρώματα που προσγειώνονται ως ύλη στον λευκό νάνο.

Η ανταλλαγή ύλης προκαλεί τη σταδιακή θέρμανση της ατμόσφαιρας του λευκού νάνου, μέχρι να βιώσει μια ανεξέλεγκτη θερμοπυρηνική αντίδραση, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας καινοφανής αστέρας, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:


[There are no radio stations in the database]