Γιατί τελικά οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους – Μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε

25 Ιανουαρίου 2024

Γιατί τελικά οι σκύλοι κουνούν την ουρά τους, μελέτη ανατρέπει όσα πιστεύαμε, τι σημαίνουν οι διάφορες κινήσεις

Ύστερα από χιλιάδες χρόνια συνύπαρξης με εξημερωμένους σκύλους, είναι εκπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως γιατί μας κουνάνε την ουρά τους.

Είναι ίσως μία από τις πιο ευχάριστες εικόνες να βλέπεις το φουντωτό σου φιλαράκι να κουνάει την ουρά του.

Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν το κούνημα της ουράς με έναν ευτυχισμένο σκύλο, όμως δεν ισχύει πάντα κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι οι ουρές των σκύλων έχουν πολλά να πουν για τη διάθεση και τα συναισθήματά τους και αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το κούνημα της ουράς δεν σημαίνει πάντα χαρά και φιλικότητα.

Αν και πολλές φορές ευχόμαστε να μπορούσαν τα σκυλιά να μας μιλήσουν, στην ουσία το κάνουν, αρκεί να παρατηρήσουμε και να ερμηνεύσουμε κατάλληλα τη γλώσσα του σώματός τους. Χρησιμοποιούν κάθε τους κίνηση, μορφασμό, γάβγισμα ή κλαψούρισμα για να μας ενημερώσουνε για το τι ακριβώς αισθάνονται.

Η ουρά του σκύλου, μας προειδοποιεί για τα συναισθήματά του και εξυπηρετεί κατά κάποιον τρόπο τις ίδιες επικοινωνιακές λειτουργίες με το ανθρώπινο χαμόγελο, τον χαιρετισμό ή το νεύμα. Ακριβώς όπως μπορούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματα ενός ανθρώπου από τις εκφράσεις του προσώπου του, αντίστοιχα μπορούμε να καταλάβουμε από την κίνηση της ουράς του σκύλου μας τι προσπαθεί να μας πει.

Και με το να είμαστε σε θέση να ερμηνεύουμε την γλώσσα του σώματος του σκύλου μας – μέσα σ’ αυτή βρίσκεται και η ουρά του – μπορούμε να χτίσουμε μια πιο βαθιά και ουσιαστική σχέση μαζί του και να τον κάνουμε να μας εμπιστευτεί περισσότερο.

Τι σημαίνουν οι διάφορες κινήσεις της ουράς των σκύλων;

Αυτό που δεν πρέπει να αγνοήσουμε είναι η συνολική εικόνα ενός σκύλου και όχι μόνο το κούνημα της ουράς του. Θα προσπαθήσουμε με προσοχή να ερμηνεύουμε τις διαφορετικές κινήσεις της ουράς, αλλά στην πραγματικότητα θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τη συνολική του στάση σώματος.

● Μια ουρά άνετη και σε κανονικό ύψος σε σχέση με το σώμα, σημαίνει ότι ο σκύλος είναι χαλαρός.

● Αυτό που λέμε μια ουρά «ελικόπτερο», δηλαδή μια ουρά που κάνει γρήγορες κυκλικές κινήσεις συνήθως αφορά άτομα ή ζώα που γνωρίζει πολύ καλά ένας σκύλος και τα αγαπάει. Με το να κουνάει την ουρά του γρήγορα κυκλικά σημαίνει ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος και πραγματικά χαίρεται που βλέπει τον σκυλογονιό, τον αγαπημένο του θείο/θεία ή τον αγαπημένου του σκυλοκολλητό.

● Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, αν η ουρά του σκύλου κουνιέται ελαφρώς προς τα δεξιά, μπορεί να υποδηλώνει κάτι σαν «κίνηση αναγνώρισης», δηλαδή ότι το πρόσωπο που αντικρίζει ο σκύλος είναι οικείο και είναι άνετος με αυτό.

Μια ουρά που είναι κατεβασμένη – μπορεί και ανάμεσα στα πίσω πόδια – και κουνιέται ελαφρώς σημαίνει ότι ο σκύλος είναι ανήσυχος. Συνήθως, χρησιμοποιεί αυτή την κίνηση για να επικοινωνήσει στους άλλους σκύλους ή ανθρώπους ότι δεν είναι απειλή.

Αν ο σκύλος έχει πολύ σφιγμένη την ουρά του ανάμεσα στα πόδια του σημαίνει ότι είναι πολύ φοβισμένος και χρειάζεται την προστασία σας. Μην αγνοήσετε αυτή του την ανάγκη.

Μια ουρά που είναι ψηλά και κινείται γρήγορα, υποδηλώνει διέγερση και ενθουσιασμό. Ωστόσο, για το πώς πραγματικά νιώθει ο σκύλος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η προσωπικότητά του, οι εξωτερικές συνθήκες, το υπόλοιπο σώμα του αλλά και το τι δραστηριότητα κάνει εκείνη τη στιγμή.

Ορισμένα σκυλιά τείνουν να κουνούν την ουρά τους προς την μία πλευρά γρήγορα όταν εστιάζουν σε μια μυρωδιά. Την κίνηση αυτή την χρησιμοποιούν για να δηλώσουν ότι έχουν ανακαλύψει ή προσπαθούν να ανακαλύψουν κάτι συναρπαστικό για αυτούς και όχι για να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους ή σκύλους.

Τι πρέπει να προσέξετε

Υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξετε και δείχνουν ότι το αγαπημένο σας κουτάβι ανησυχεί, είναι τρομαγμένο ή αγχωμένο σας. Μερικά από αυτά είναι:

Απομάκρυνση από οποιονδήποτε το πλησιάζει, κρύψιμο ή αποφυγή οπτικής επαφής
Ουρά κάτω από τα πίσω πόδια ή το να μαζεύεται για να δείχνει «μικρότερος»
● Γλείψιμο των χειλιών ή χασμουρητό ακόμα και αν δε νυστάζει
Γρύλισμα και δείξιμο δοντιών
● Δάγκωμα σε κάποιες περιπτώσεις

Αν λοιπόν το κατοικίδιό σας επιδείξει οποιαδήποτε από τις παραπάνω συμπεριφορές τότε καλό είναι να του δώσετε λίγο χώρο και χρόνο να ηρεμήσει και να νιώσει άνετα και πάλι.

Τελευταίες σκέψεις

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι πιο πιστοί μας φίλοι χρησιμοποιούν ολόκληρο το σώμα τους, συμπεριλαμβανομένης και της ουράς τους, για να μας εκφράσουν το πως νιώθουν. Και είναι πάντα δική μας ευθύνη να κάνουμε ότι καλύτερο για να καταλάβουμε τι ακριβώς θέλουν να μας πουν. Μην αγνοήσετε λοιπόν τα σημάδια που σας δείχνει το γούνινο φιλαράκι σας και είμαστε σίγουροι ότι θα σας ανταμείψει με πολλά φιλιά και κουνήματα ουράς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]