Έρχονται μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών

25 Ιανουαρίου 2024

Έρχονται μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα μετά την άρση απαγόρευσης εξαγωγών στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί, καθώς οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων που επέτρεψε για συγκεκριμένα σκευάσματα ο ΕΟΦ, εκτιμούν ότι θα προκαλέσουν ελλείψεις.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά των φαρμακοποιών, εξαιτίας της άρσης της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή (19/01) ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)για 137 φαρμακευτικά σκευάσματα.

Ωστόσο, όταν η επάρκεια αποκατασταθεί, παρέχει και πάλι τη δυνατότητα να εξάγεται το πλεόνασμα. Μία νέα τέτοια απόφαση, άρσης της απαγόρευσης σε 139 σκευάσματα, βρήκε ωστόσο χθες αντίθετους τους φαρμακοποιούς οι οποίοι αντέδρασαν άμεσα.

Πρόκειται για φάρμακα:

  • αντιπηκτικά
  • ινσουλίνες,
  • για την επιληψία,
  • για καρδιολογικές και πνευμονολογικές νόσους,
  • κολλύρια για το γλαύκωμα,
  • σκευάσματα για την οστεοπόρωση
  • αλλά και παιδικά εμβόλια που απαγορευόταν εδώ και χρόνια να εξαχθούν.

«Η απόφαση αυτή μάς βρίσκει εντελώς αντίθετους καθώς θεωρούμε ότι θα επανέλθει η αγωνία και η ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής, καθόσον πιστεύουμε ότι εντός μικρού χρονικού διαστήματος τα φάρμακα αυτά θα εξαφανιστούν εντελώς από τα φαρμακεία μας, αφού μέχρι τώρα τα περισσότερα από αυτά τα προμηθευόμαστε υπό μερική διάθεση και σε πολύ περιορισμένες ποσότητες από τις φαρμακαποθήκες», ανέφεραν από τον ΠΦΣ και διεμήνυσαν ότι θα ενεργοποιήσουν δικά τους συστήματα ελέγχου.

Και μάλιστα προειδοποίησαν ότι, αν επαληθευτούν οι φόβοι τους και υπάρξουν ελλείψεις θα το κοινοποιούν μέσω των ΜΜΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]