“Ζωή Λάσκαρη” σαν σήμερα είχε γεννηθεί μια από τις πιο εμβληματικές παρουσίες στο κινηματογράφο

12 Δεκεμβρίου 2023

Ζωή Λάσκαρη σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου είχε γεννηθεί μια από τις πιο εμβληματικές παρουσίες στο κινηματογράφο – Η Φίνος Φιλμ την τίμησε με ένα ιδιαίτερο βίντεο.

Η Φίνος Φιλμ την τίμησε με ένα ιδιαίτερο βίντεο, ανήμερα των γενεθλίων της. Μέσω του επίσημου Instagram λογαριασμού της εταιρείας, ανέβηκε κλιπ με σκηνές από τις ταινίες «Νόμος 4000», «Ιστορία μιας Ζωής» και «Ίλιγγος».

«Νιώθω πως έκανα τα πράγματα που ήθελα. Ποτέ δεν παρασύρθηκα από τις απαιτήσεις του κοινού. Έκανα ρόλους που λάτρεψα, που σεβάστηκα, που κόπιασα και βασανίστηκα πολύ μαζί τους»

γράφουν στη λεζάντα της δημοσίευσης, αναπαράγοντας δικά της λόγια. Η Ζωή Λάσκαρη έφυγε από τη ζωή στα 73 της, τον Αύγουστο του 2017, στο σπίτι της στο Πόρτο Ράφτη.

Η Ζωή Λάσκαρη υπήρξε ένα από τα πιο λαμπρά αστέρια της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου την δεκαετία του εξήντα
Η Ζωή Κουρούκλη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 12 Δεκεμβρίου 1942

Στις 20 Ιουνίου 1959, πήρε μέρος στα καλλιστεία, που διοργάνωσε η εφημερίδα «Απογευματινή» και στέφθηκε σταρ Ελλάς και στις 26 Ιουλίου του ίδιου χρόνου εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό της «Μις Υφήλιος», που έγινε στο Λονγκ Mπιτς των ΗΠΑ.
Το 1961, ο Φιλοποίμην Φίνος την επέλεξε για πρωταγωνίστρια στην δραματική ταινία «Κατήφορος» σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη και υπέγραψε μαζί της αποκλειστικό συμβόλαιο συνεργασίας.

Για να μην την μπερδεύουν με την εξαδέλφη της Ζωή Κουρούκλη, γνωστή τραγουδίστρια, ο Φίνος την «βάφτισε» Λάσκαρη

Πρωταγωνίστησε σε πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες της Φίνος Φιλμ με σταρ της εποχής της (Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Ρένα Βλαχοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Κώστας Βουτσάς, Μάρθα Καραγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, κ. ά).

Στις μεγάλες της επιτυχίες συγκαταλέγονται οι ταινίες: «Νόμος 4000» (1962), «Μερικοί το προτιμούν κρύο» (1963), «Κορίτσια για φίλημα» (1965), «Στεφανία» (1966), «Οι Θαλασσιές οι χάντρες» (1967) και «Μια κυρία στα μπουζούκια» (1968), όλες σε σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη.

Η «Στεφανία» και ο «Κατήφορος» έκαναν διεθνή καριέρα, διευρύνοντας την φήμη της Λάσκαρη στο εξωτερικό, ενώ «Οι θαλασσιές οι χάντρες» έκλεψαν, εκτός συναγωνισμού, τις εντυπώσεις στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Κανών το 1967, την ώρα που ο γαλλικός Τύπος έπλεκε το εγκώμιο της Ελληνίδας πρωταγωνίστριας.

Στα τέλη της δεκαετίας του εξήντα, μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη, θεωρούνταν οι μεγαλύτερες ντίβες και πιο εμπορικές σταρ στην Ελλάδα. Η Ζωή Λάσκαρη είχε διαμορφώσει με τους ρόλους της την εικόνα της δυναμικής αλλά και μοιραίας γυναίκας και ήταν το νούμερο ένα σύμβολο του σεξ της εποχής της.

Το «Μαριχουάνα Στοπ», ήταν η αιτία που η Ζωή Λάσκαρη είχε ένα φλογερό ειδύλλιο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων με τον συμπρωταγωνιστή της τον Τόλη Βοσκόπουλο, και ποιος δεν θυμάται τη σκηνή που ο Τόλης Βοσκόπουλος τραγουδά την πασίγνωστη επιτυχία του “Το φεγγάρι πανωθέ μου” και τη Ζωή Λάσκαρη που χορεύει…τότε έγραψε εκείνος και το γνωστό σε όλους μας τραγούδι «Ξανθή Αγαπημένη Παναγιά», με το οποίο συμμετείχε στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1972.

Τόλης Βοσκόπουλος - Ζωή Λάσκαρη: Η γνωριμία, ο θρυλικός έρωτας & το "σκοτεινό" καλοκαίρι του '73

Την ίδια χρονιά συμπρωταγωνιστούν στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη “Εραστές του ονείρου”. Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών θα εξελιχθεί σύντομα σε ένα δυνατό έρωτα που θα απασχολήσει τον Τύπο και τα μέσα με εκτενή αφιερώματα, συνεντεύξεις και αμέτρητα εξώφυλλα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος με τη Ζωή Λάσκαρη το 1971 στα χρόνια του μεγάλου έρωτά τους και στο απόγειο της καριέρας τους απολαμβάνουν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης με πλήθος θαυμαστών να εκφράζει με τρόπο συγκινητικό την αγάπη στο πρόσωπό τους. Τρία χρόνια έρωτας, πάθος και λατρεία. Μα και τρέλα και στενοχώρια και αγωνία. Έρωτας τρελός, λοιπόν, για τη Λάσκαρη. Θεά την έβλεπε και θεά την ένιωθε. Ξανθή αγαπημένη Παναγιά. 

Τρία χρόνια με τη Λάσκαρη, λοιπόν, έρωτας και πάθος και έκσταση. Οι εραστές του ονείρου. Του ονείρου που τελείωσε και έσβησε τόσο γρήγορα. Αν εξαρτιόταν από αυτόν, αυτό το όνειρο θα μπορούσε να ήταν ατελείωτο και παντοτινό και πραγματικό. Μα αφού άλλα ονειρευόταν αυτός και άλλα μελέταγε εκείνη, το όνειρο πήρε τέλος
Η Λάσκαρη αποφασίζει να λήξει τη σχέση, με τον τραγουδιστή καταρρακωμένο να απομονώνεται στις καμπάνες στον “Αστέρα” της Γλυφάδας για να ξεπεράσει τον χωρισμό. Ήταν απαρηγόρητος. Είχε κλειστεί στον εαυτό του και δεν ήθελε να βλέπει άνθρωπο. Τόσο πολύ του είχε κοστίσει.

Όταν ο Τόλης γύρισε από την Αμερική όπου παρευρίσκεται σε μεγάλη περιοδεία του, η Λάσκαρη αποφασίζει να λήξει τη σχέση, τότε πήγε στο σπίτι όπου έμεναν, στους πρόποδες του Λυκαβηττού και το έσπασε ολόκληρο. Έσκισε όλα τα φουστάνια, είχε μίσος. Και μετά εξαφανίστηκε από όλους

ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΛΑΣΚΑΡΗ

Τα επόμενα χρόνια πάντως, ο Τόλης Βοσκόπουλος και η Ζωή Λάσκαρη παρέμειναν δύο καλοί φίλοι, ενώ σε συνεντέυξεις τους εκφράζονταν πάντα ο ένας για τον άλλο με λόγια αγάπης, σεβασμού και θαυμασμού.

Tο 2003 ίδρυσε την δική της θεατρική σκηνή στον πολυχώρο «Αθηναΐδα» στην Αθήνα. Το 2013, τιμήθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, για τη συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο.

Η Ζωή Λάσκαρη είχε ασχοληθεί και με την πολιτική ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων,επί δημαρχίας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Στην προσωπική της ζωή, εκτός από την πολυθρύλητη σχέση της με τον Τόλη Βοσκόπουλο, παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη, το 1967, με τον καλαματιανό επιχειρηματία Πέτρο Κουτουμάνο (1935-2013), με τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Μάρθα Κουτουμάνου, Το ζευγάρι χώρισε οριστικά την άνοιξη του 1971. Το 1976 παντρεύτηκε τον δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, με τον οποίο απέκτησε μια ακόμη κόρη, την Μαρία – Ελένη Λυκουρέζου, πρώην σύζυγο του ηθοποιού και πολιτικού Απόστολου Γκλέτσου. Το 1997 έγινε γιαγιά της Ζένιας από τον γάμο της Μάρθας με τον Βλάση Μπονάτσο.

Η Ζωή Λάσκαρη πέθανε αιφνιδίως στις 18 Αυγούστου 2017 στο εξοχικό της στο Πόρτο Ράφτη.

Ζωή Λάσκαρη: H ανάρτηση της Φίνος Φιλμ για τα 79 χρόνια από τη γέννησή της

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]