Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο – Πως να αντιμετωπίσετε το άγχος των οικονομικών

22 Νοεμβρίου 2023

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο – Πως να αντιμετωπίσετε το άγχος των οικονομικών

Το άγχος με τα οικονομικά είναι κάτι που στην σήμερον ημέρα είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στην μεγαλύτερη πλειονότητα των ανθρώπων.

Το οικονομικό άγχος μπορεί να μας κάνει να εμπλακούμε σε διάφορες ανθυγιεινές συμπεριφορές, από την υπερκατανάλωση τροφής έως τη χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. Σύμφωνα με μια έρευνα της APA που δημοσιεύθηκε το 2014, το 33% των ατόμων που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα ή τρώνε πάρα πολύ για να αντιμετωπίσουν το άγχος.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος που μας καταβάλει, βρίσκοντας με ψυχραιμία τις λύσεις για να καταπολεμήσουμε.

Οικονομικό στρες - Therapia

1.Δημιουργήστε επιπλέον πηγές εισοδήματος

Εάν νιώθετε άγχος για τα οικονομικά, πιθανότατα αισθάνεστε ήδη ότι χρειάζεστε περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό σας. Αλλά το να ξέρετε πώς να αυξήσετε τα οικονομικά σας διαθέσιμα χωρίς να δημιουργήσετε σημαντικό άγχος στον εαυτό σας μπορεί να είναι επίσης δύσκολο. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αυξήσετε το εισόδημά σας και να ανακουφίσετε το άγχος που σας προκαλούν τα οικονομικά.

2.Ελέγχετε τον προϋπολογισμό σας και ξεπεράστε το οικονομικό άγχος

Δεδομένου ότι η ζωή σπανίως είναι σταθερή, οι τακτικοί έλεγχοι προϋπολογισμού είναι απαραίτητοι για τη βελτίωση της οικονομικής σας ευρωστίας. Πάρτε τον έλεγχο των οικονομικών σας, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για να προγραμματίσετε, ελέγξετε και να οργανώσετε τα οικονομικά σας καταγράφοντας συστηματικά τα χρήματα που εισέρχονται και βγαίνουν από τον τραπεζικό σας λογαριασμό. Όσο περισσότερο έλεγχο έχετε, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθετε.

5 τρόποι για να χειριστείτε τα οικονομικά προβλήματα στη σχέση σας –  Wikihealth.gr

3.Μην ξεχνάτε τη γενική διαχείριση του άγχους

Καθώς εργάζεστε για τη βελτίωση της οικονομικής σας κατάστασης, μπορείτε να μειώσετε το άγχος ασκώντας τεχνικές μείωσης του και υιοθετώντας άλλες αλλαγές για να δημιουργήσετε έναν τρόπο ζωής με χαμηλό στρες. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης δίαιτας, ο επαρκής ύπνος κάθε βράδυ και η κάποιας μορφής σωματική άσκηση συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων στρες. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τεχνικές, όπως βαθιά αναπνοή και γιόγκα για να απαλύνετε οποιοδήποτε άγχος.

4.Κατανοήστε τον κύκλο του χρέους

Η κατανόηση του χρέους είναι το πρώτο βήμα για να ξεφύγετε από αυτό. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να είστε σε θέση να εξοφλήσετε το χρέος σας πιο γρήγορα, εξοφλώντας έναν λογαριασμό κάθε φορά και ξεκινώντας πρώτα από τα χαμηλότερα χρέη σας. Κάντε την έρευνά σας και δώστε προσοχή στα επιτόκια. Συνιστάται πρώτα να εξοφλήσετε το χρέος που έχει το μεγαλύτερο επιτόκιο για να αποφύγετε την πληρωμή υψηλότερου κόστους με την πάροδο του χρόνου.

5.Έχετε σχέδιο

Όταν το κόστος της ζωής ανεβαίνει , οι λίστες βοηθούν τους ανθρώπους να παραμείνουν οργανωμένοι, ώστε τα πάντα να λαμβάνονται υπόψη. Ένα οικονομικό σχέδιο λειτουργεί πολύ όπως η λίστα σας. Περιγράψτε τους οικονομικούς σας στόχους και τον προϋπολογισμό σας για να αναπτύξετε το οικονομικό σας σχέδιο. Πόσος χώρος υπάρχει στον προϋπολογισμό για εξοικονόμηση; Τι πόσο θέλετε να συνεισφέρετε σε κάθε στόχο; Η περιγραφή κάθε δαπάνης και στόχου (βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου) μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε την πλήρη εικόνα και να βγάλετε τα κατάλληλα συμπεράσματα. Δημιουργήστε ένα σχέδιο που λειτουργεί για εσάς και τον προϋπολογισμό σας και τηρήστε το.

6.Επικοινωνείτε συχνά

Για ορισμένα ζευγάρια, η διαχείριση χρημάτων είναι ταμπού. Εάν συνδιαχειρίζεστε τα οικονομικά σας με ένα άλλο άτομο (σύζυγο, σύντροφο ή άλλο μέλος της οικογένειας), φροντίστε να συνεννοείστε τακτικά για να ξεπεράσετε τις συλλογικές σας… απώλειες. Ίσως εκείνος που ξοδεύει στη σχέση θα πρέπει να γνωρίζει ότι μειώνει τον λογαριασμό της πιστωτικής σας κάρτας. Ο πιο οικονόμος, από την άλλη, μπορεί να θέλει να προσθέσει έναν νέο οικονομικό στόχο στο κοινό σας σχέδιο. Η διεξαγωγή αυτών των συζητήσεων μπορεί να μειώσει το άγχος, καθώς τα μικρά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν νωρίς προτού κλιμακωθούν σε μεγαλύτερα προβλήματα που οδηγούν σε διαφωνίες.

Συμβουλές καταπολέμησης του άγχους στην καθημερινή μας ζωή

7.Να περιμένετε το απροσδόκητο

Δεν μπορείτε να αποφύγετε τις αναποδιές που σας επιφυλάσσει η ζωή, είτε πρόκειται για απώλεια εργασίας, απροσδόκητα ιατρικά έξοδα ή επισκευή αυτοκινήτου. Αυτά τα έξοδα μπορούν να καταστρέψουν το οικονομικό σας σχέδιο εάν δεν είστε προετοιμασμένοι. Το να έχετε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης μπορεί να σας προσφέρει την ηρεμία ότι εάν προκύψει ένα απροσδόκητο έξοδο, είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να το καλύψετε. (Συμβουλή: Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να κατανέμονται τρεις έως έξι μήνες τακτικών δαπανών στο ταμείο έκτακτης ανάγκης.)

8.Αντιμετωπίστε το χρέος

Ανάλογα με το μέγεθος του χρέους, το να χρωστάτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας κατάσταση. Δώστε προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους στο οικονομικό σας πλάνο, όχι μόνο για να αισθάνεστε καλύτερα με τον εαυτό σας, αλλά και για να αποφύγετε να μαζεύετε τόκους και να πληρώνετε περισσότερα μακροπρόθεσμα.

Ασχολείστε με πολλαπλές πληρωμές χρεών; Η ενοποίηση του χρέους σας θα μπορούσε να βοηθήσει στην απλοποίηση της αποπληρωμής σας, ώστε να έχετε μόνο μία πληρωμή για παρακολούθηση κάθε μήνα αντί να παρακολουθείτε πολλούς λογαριασμούς. Για παράδειγμα, αν έχετε πολλές πιστωτικές κάρτες μπορείτε να τις συγκεντρώσετε σε ένα δάνειο.

9. Αυτοματοποιήστε τις πληρωμές και τις αποταμιεύσεις

Ας το παραδεχτούμε – η ζωή μπορεί να γίνει ταραχώδης. Αυτό σας κάνει να ξεχνάτε πράγματα κατά καιρούς, είτε πρόκειται για το δώρο γενεθλίων του ξαδέρφου σας είτε για την πληρωμή κάποιου λογαριασμού σας. Η ρύθμιση της αυτόματης πληρωμής λογαριασμών μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος του να θυμάστε να πληρώσετε τους λογαριασμούς και να αποφύγετε δαπανηρές ποινές για παραλείψεις πληρωμών.

Οικονομική διαχείριση: 5 τρόποι για να μην σας προκαλεί άγχος (εικόνες)

10. Αναζητήστε βοήθεια

Εάν αισθάνεστε ότι το άγχος σας σχετικά με τα οικονομικά είναι πολύ έντονο, μπορεί να είναι χρήσιμο να ζητήσετε συμβουλή από έναν οικονομικό σύμβουλο. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα σχέδιο διαχείρισης των οικονομικών σας και να σας δώσει συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τις οικονομικές προκλήσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]