Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους μέσα σε δύο χρόνια

29 Σεπτεμβρίου 2023

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους μέσα σε δύο χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι μέχρι το 2100 θα έχουν χαθεί όλοι οι παγετώνες στις Άλπεις

Ανησυχούν οι ειδικοί για τους παγετώνες στην Ελβετία καθώς μέσα σε δύο χρόνια έχασαν το 10% του όγκου τους

Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους μέσα σε δύο χρόνια

Σύμφωνα με το BBC, μετά το περσινό ρεκόρ με το 6% των παγετώνων να λιώνει, φέτος οι πάγοι στην Ελβετία μειώθηκαν κατά επιπλέον 4%, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως πλέον να είναι πολύ αργά για να σωθούν οι παγετώνες στις Άλπεις, ακόμα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε όλο τον πλανήτη για την κλιματική αλλαγή. «Είναι τρομερό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δικτύου, Matthias Huss.

Σε μόλις δύο χρόνια, οι παγετώνες της Ελβετίας έχασαν το 10% του συνολικού τους όγκου, όσο είχαν χάσει μέσα σε τρεις δεκαετίες, μεταξύ 1960 και 1990. Οι επιστήμονες που μετρούν το μέγεθος των παγετώνων δεν παρηγορούνται από το γεγονός ότι η φετινή τήξη των πάγων είναι ελαφρώς μικρότερη από το περσινό ρεκόρ.

«Εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο κακή χρονιά από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις», δήλωσε στο BBC ο Matthias Huss. «Είναι τρομερό να βλέπεις ότι αυτό το ακραίο φαινόμενο του 2022 να επαναλαμβάνεται και φέτος».

«Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στο κλίμα, μέχρι το 2100 θα έχουμε χάσει όλους τους παγετώνες στις Άλπεις», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Ελβετικού Δικτύου Παρακολούθησης Παγετώνων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το λιώσιμο των πάγων οφείλεται στα διαδοχικά πολύ ζεστά καλοκαίρια και στις μέτριες χιονοπτώσεις του περασμένου χειμώνα. «Εάν συνεχιστούν αυτά τα καιρικά μοτίβα, το λιώσιμο θα επιταχυνθεί», σημειώνουν.

Ήδη κάποιοι παγετώνες στην Ελβετία έχουν εξαφανιστεί

Είναι χαρακτηριστικό πως μερικοί από τους μικρότερους παγετώνες της Ελβετίας έχουν ήδη εξαφανιστεί. Ενδεικτικά, οι ερευνητές σταμάτησαν να παρακολουθούν τον παγετώνα St Annafirn επειδή δεν υπήρχε πια πάγος που να αξίζει αναφοράς.

Άλλοι παγετώνες, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, συρρικνώνονται τόσο γρήγορα που είναι απίθανο να σωθούν, ακόμα και αν η παγκόσμια θερμοκρασία διατηρηθεί εντός του στόχου του Παρισιού για άνοδο μέχρι 1,5 βαθμό Κελσίου.

Χωρίς τη δραματική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι παγετώνες όπως ο Aletsch, του οποίου ο πάγος έχει τώρα πάχος 800 μέτρα σε κάποια σημεία, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέσα σε μια γενιά.

«Κάθε φορά που επιστρέφω σε αυτές τις τοποθεσίες που παρακολουθώ για πολλά χρόνια, είναι διαφορετικά», σημείωσε ο Matthias Huss. «Ο πάγος είναι μικρότερος, λεπτότερος, πιο γκρίζος. Είναι πολύ λυπηρό».

Αλλά η απώλεια των παγετώνων είναι κάτι περισσότερο από την απώλεια μιας εκπληκτικής θέας. Ο πάγος, ο οποίος παραδοσιακά συσσωρεύεται το χειμώνα και λιώνει αργά το καλοκαίρι, παρέχει γλυκό νερό για τα ποτάμια της Ευρώπης, για την άρδευση των καλλιεργειών ή για την ψύξη των πυρηνικών σταθμών.

Είναι ενδεικτικό πως πέρσι και φέτος, η ναυσιπλοΐα στον ποταμό Ρήνο, μια βασική πλωτή οδό για τις μεταφορές εμπορευμάτων της Ευρώπης, έπρεπε να περιοριστεί επειδή τα νερά είχαν γίνει πολύ ρηχά.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του καύσωνα του 2022, που ο υδράργυρος έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για την Ελβετία, οι αρχές έφτασαν στο σημείο να βγάλουν τα ψάρια από τα ποτάμια και να τα αποθηκεύσουν σε δεξαμενές, επειδή το νερό είχε γίνει πολύ ζεστό και πολύ λιγοστό για να επιβιώσουν τα ψάρια.

«Οι παγετώνες είναι πολύ σημαντικοί για να συνειδητοποιήσουμε σε ποιο σημείο βρίσκεται η κλιματική αλλαγή, γιατί κάθε αλλαγή στο μέγεθός τους γίνεται αμέσως αντιληπτό», πρόσθεσε ο Matthias Huss.

Πηγή:BBC

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]