Έλα να σου μάθω πως ψήνετε η προβατίνα

18 Αυγούστου 2023

Και μια που τώρα το κρέας της προβατίνας το ¨γνωστό Χοντρό” έχει γίνει πια πολύ της μόδας, έλα να σου μάθω πως ψήνετε η προβατίνα !

Λίγο η χαμηλή τιμή της , λίγο και η επιστροφή στις ρίζες μας, η προβατίνα που ήταν το τοπ μενού στις χασαποταβέρνες της Μαγούλας, της Μάνδρας, της Θήβας, των Δερβενοχωρίων και φυσικά στο πιο κοντινό χωριό της Αθήνας την γνωστή σε όλους μας Χασιά ( δηλαδή στις περιοχές που ζούνε αρβανίτες ως επί το πλείστον ), η προβατίνα εξελίχθηκε πλέον και σε μια καλή επιλογή μενού και στις ταβέρνες της Αθήνας και όχι μόνο !

Προσωπικά για χρόνια που “έμπαινε” στο σπίτι του πατέρα μου , ούτε που την ακούμπαγα μέχρι που κάποια στιγμή, κάτω από πίεση αναγκάστηκα να την δοκιμάσω !

Τώρα πια δεν νοείται, επίσκεψη σε ταβέρνα και να μην υπάρχει στο μενού !

Όσο για αυτούς που την έχουν δοκιμάσει και δεν τους έκανε καλή εντύπωση, δεν είναι που έφταιγε η προβατίνα, ο ψήστης της, ήταν άσχετος! Νόμος αυτό..

Το παν για να φας προβατίνα και να την ξαναφάς είναι να είναι σωστά ψημένη!

Λοιπόν έλα να σου μάθω πως τρώγεται η προβατίνα για να της δώσεις την θέση που της πρέπει στο τραπέζι..

  • Το πρώτο και βασικότερο είναι τα κάρβουνα “να έχουν γίνει’ να γίνουν θράκα, γιατί αλλιώς θα τρως το μπριζολάκι και θα νομίζεις ότι τρως στάχτες..
  • Η προβατίνα θέλει δυνατή φωτιά γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται να ψηθεί. Για μία καλή θράκα χρειάζεσαι από 25 μέχρι 50 λεπτά.
  • Την φωτιά την καταλαβαίνουν οι παλιοί και με την παλάμη. Όταν το χέρι δεν αντέχει στα δέκα εκατοστά πάνω από τη σχάρα για 2-3 δευτερόλεπτα, είσαι έτοιμος να ψήσεις.
  • Το παϊδάκι προβατίνας που βλέπεις στις ταβέρνες, είναι συνήθως κομμένο από τους χασάπηδες στα 2 ή και στα 2,5 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει για την σωστή αναλογία λίπους και κρέατος.
  • Αν κάποια κομμάτια που έχουν προκύψει έχουν πολύ περισσότερο λίπος, μπορείς να το τριμάρεις με το μαχαίρι. Προσοχή, όχι να το αφαιρέσεις, να το «μικρύνεις», το λιπάκι κάνει την δουλειά στο ψήσιμο!
  • Όσο το λίπος ψήνεται προκαλεί ξαφνική έντονη φλόγα. Να έχεις κοντά ένα μπουκαλάκι με νερό με το καπάκι του που θα του έχεις κάνει μια τρύπα., αν το ρίξεις χωρίς καπάκι θα σβήσεις τη φωτιά και τότε το έχασες το παιχνίδι.!
  • Θα συγκεντρώσεις τα πολλά κάρβουνα στη μία πλευρά και θα κρατήσεις όσα χρειάζονται για να ψήσεις , αν βλέπεις να λιγοστεύει η δύναμη της θερμοκρασίας στα κάρβουνα κάτω από το κρέας, θα προσθέτεις από τα κάρβουνα που έχεις στην άκρη.
  • Η μαρινάδα η σωστή, είναι το καλό αλάτισμα τίποτε άλλο, να θυμάσαι τα απλά είναι και τα πιο νόστιμα.
  • Τα παϊδάκια προβατίνας δεν τα αφήνεις και κάθεσαι να πιείς μπίρες. Είσαι από πάνω τους.
  • Να θυμάσαι τα παϊδάκια της προβατίνας θέλουν γρήγορο γύρισμα. Δεν θέλουν πάνω από δέκα με δώδεκα λεπτά το καθένα, δεν τα θέλουμε ξεροκαμένα γιατί θα είναι σαν σόλα. Τα θέλουμε ζουμερά.
  • Τα πιο λεπτά μπριζολάκια τα βγάζουμε πιο γρήγορα, για να μην τα στεγνώσουμε και τα βάζουμε σε κατσαρολάκι με καπάκι για να διατηρηθούν ζεστά και ζουμερά!
  • Τρώγονται αμέσως, με το που θα τα βγάλεις από τη φωτιά , άστα 2-3 λεπτά να ξεκουραστούν και μετά ξεκίνα ..
  • Αν έχεις καλεσμένους και αυτοί έχουν αργήσει να έρθουν, μην τους περιμένεις ξεκίνα να τρως και άστους αυτούς να έρθουν όποτε θέλουν, αυτοί θα χάσουν, αρκεί να τους έχει πει ότι έχει προβατίνα το μενού και δεν πρέπει να αργήσουν!
  • Και το τελευταίο και σοβαρότερο από όλα, το παϊδάκι θέλει χέρι, άσε τους τρόπους για καμιά δεξίωση..
  • Άμα ακολουθήσεις τα βήματα σωστά, θα έχεις πετύχει το καλύτερο ψήσιμο της ζωής σου..

Άντε βρε ..καλή σου επιτυχία και πιες και κανένα ποτηράκι για τον μέντορα σου..!

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]