Νέα Φιλαδέλφεια: Αρχίζουν αύριο οι απολογίες των χούλιγκαν 

10 Αυγούστου 2023

Αύριο Παρασκευή αρχίζουν και θα τελειώσουν την ερχόμενη Κυριακή, οι απολογίες των κατηγορουμένων ενώπιον των τριών ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση της συμπλοκής στη Νέα Φιλαδέλφεια που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη.

Οι 105 κατηγορούμενοι ζητούν και λαμβάνουν τις προθεσμίες από τους ανακριτές προκειμένου να ενημερωθούν επί της δικογραφίας, αλλά για να προετοιμάσουν την υπερασπιστική τους γραμμή.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων Κροατών χούλιγκανς θα γίνουν ανά ομάδες των 10-12 ατόμων περίπου σε κάθε ανακριτή ανά ημέρα. Η έναρξη των απολογιών θα γίνει την Παρασκευή το μεσημέρι στις 12μ.μ. και θα διαρκέσει τρεις ημέρες.

Βαρύ το κατηγορητήριο

Σε βάρος των 105 συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τέσσερα κακουργήματα και επτά πλημμελήματα.

Τα κακουργήματα που αντιμετωπίζουν είναι:

  • Ανθρωποκτονία από πρόθεση, κατηγορία μη προσωποποιημένη καθώς εκκρεμούν τα στοιχεια από εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών.

Τα πλημμελήματα είναι:

  • Διατάραξη κοινής ειρήνης
  • Επικίνδυνη σωματική βλάβη τετελεσμένη και σε απόπειρα
  • Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
  • Βιαιοπραγία και πριν την εκδήλωση αθλητικής δραστηριότητας (με βάση τον αθλητικο νόμο)
  • Παράνομη οπλοφορία
  • Οπλοχρησία
  • Κατοχή φωτοβολίδων

Λήψη DNA από όλους με εντολή της ανακρίτριας

Σύμφωνα με πληροφορίες η ανακρίτρια εκδίδει διατάξεις για τη λήψη γενετικού υλικού από τους κατηγορούμενους, διαδικασία που δεν έλαβε χώρα κατά το στάδιο της προανάκρισης. Στόχος της λήψης γενετικού υλικού είναι η ταυτοποίηση του δολοφόνου του Μιχάλη Κατσούρη.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία οι κατηγορούμενοι θα ζητήσουν και θα λάβουν προθεσμίες για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Τα λάθη της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως αποκάλυψαν νέα ντοκουμέντα, σε 23 διαφορετικές αστυνομικές υπηρεσίες είχε διαβιβαστεί το έγγραφο – προειδοποίηση για την έλευση στην Ελλάδα της πολυπληθούς ομάδας Κροατών χούλιγκαν, οι οποίοι εξαπέλυσαν τη φονική επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πρόκειται για κατεπείγον έγγραφο που εστάλη στις 7 Αυγούστου από το Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Αστυνομίας. Με το έγγραφο αυτό ενημερώθηκαν τόσο οι κεντρικές όσο και οι περιφερειακές υπηρεσίες για την επικείμενη επιδρομή επικίνδυνων χούλιγκαν, προκειμένου -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- να λάβουν μέτρα για την αποτροπή έκνομων ενεργειών.

Στο έγγραφο επισυνάπτεται μάλιστα ενημέρωση των ελληνικών Αρχών από την Ιντερπόλ Μαυροβουνίου που περιέχει τις πινακίδες κυκλοφορίας συνολικά 22 οχημάτων, στα οποία επέβαιναν οι χούλιγκαν. Στη σχετική έγγραφη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών υπήρχαν οι μάρκες των οχημάτων και οι πινακίδες κυκλοφορίας. Στο κείμενο που συνόδευε τα στοιχεία με τις πινακίδες κυκλοφορίας αναφερόταν ότι «από τις 3.00 έως τις 6.00 της 7ης Αυγούστου πέρασαν τα σύνορα (σ.σ. Μαυροβουνίου) 120 Κροάτες (κυρίως άνδρες νεαρής ηλικίας), με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ».

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζητούσε από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες να υπάρχει ενημέρωση σε περίπτωση που εντοπιστούν τα οχήματα αυτά, ενώ σημειώνεται ότι «οι διευθύνσεις Κρατικής Ασφάλειας και Τροχαίας Αστυνόμευσης του αρχηγείου παρακαλούνται για τυχόν περαιτέρω ενέργειες αρμοδιότητάς τους».

Όσον αφορά στην έκθεση που συνέταξαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης στους Αθλητικούς Χώρους, η οποία «προφήτευε» τα πάντα σε σχέση με όλα όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια διαβιβάστηκε σε 11 διαφορετικές αστυνομικές υπηρεσίες στις 7 Αυγούστου με τη σημείωση: «Όπως λάβετε γνώση για τις δικές σας περαιτέρω ενέργειες».

Πρόκειται για το λεγόμενο «Pre-Match Report», στο οποίο -μεταξύ πολλών άλλων- αναλύεται το προφίλ και η ταυτότητα των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό με το προσωνύμιο «Bad Blue Boys».

Οι αξιωματικοί γράφουν ότι θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς της Ευρώπης (κατηγορίας Risk) τόσο για το σωματικό, όσο και για τον φωνητικό εκφοβισμό που προκαλούν, ενώ στις τάξεις τους συμμετέχουν άτομα με τον ευρύ χαρακτηρισμό «σκινχεντ», πράγμα που επιβεβαιώνει τη φασιστική και τη ρατσιστική τους διάθεση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]