Oλική καταστροφή στη Χαβάη από τις πυρκαγιές «Κάηκε» όλο το νησί

10 Αυγούστου 2023

Oλική καταστροφή στη Χαβάη από τις πυρκαγιές «Κάηκε» όλο το νησί, εφιαλτικές στιγμές έζησαν ζουν οι κάτοικοι

Μνήμες από Ρόδο και Μάτι ξυπνάνε οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου, δείχνοντας τη τεράστια καταστροφή στο νησί Μάουι στη Χαβάη.

Oλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Χαβάη που θρηνεί 6 νεκρούς –  Συγκλονιστικές εικόνες από την πόλη Λαχαίνα

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη στην πόλη Λαχάινα και επεκτάθηκε σε χρόνο ρεκόρ λόγω του τυφώνα «Ντόρα» που έπληξε ταυτόχρονα το νησί , σκορπίζοντας το τρόμο στους κατοίκους του νησιού

Η πυρκαγιά έκαψε τόσο την πόλη Λαχάινα όσο και τη Front Street, μια τουριστική περιοχή της ιστορικής πόλης, δήλωσε η εκπρόσωπος της κομητείας του Μάουι, Μαχίνα Μάρτιν, σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Associated Press νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία δήλωσε ότι ο τυφώνας «Ντόρα», που περνούσε νότια της νησιωτικής αλυσίδας σε ασφαλή απόσταση εκατοντάδων μιλίων ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τις ριπές ταχύτητας των ανέμων που έφτασαν ως και 80 μίλια/ώρα.

Η φωτιά μπορεί να απέχει ένα μίλι ή περισσότερο από το σπίτι σας, αλλά σε ένα ή δύο λεπτά, μπορεί να είναι και στο σπίτι σας», δήλωσε στην ανακοίνωση ο βοηθός του πυροσβεστικού αρχηγού της κομητείας Μάουι Τζεφ Γκιζέα.

«Οι αξιωματούχοι της πυροσβεστικής προειδοποιούν ότι ο ασταθής άνεμος, το δύσκολο έδαφος, οι απότομες πλαγιές και η πτώση της υγρασίας, η κατεύθυνση και η τοποθεσία των συνθηκών της πυρκαγιάς καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη της διαδρομής και της ταχύτητας μιας πυρκαγιάς», ανέφεραν αξιωματούχοι της κομητείας Μάουι σε δελτίο τύπου τη Τρίτη.

Άνθρωποι που βρίσκονταν στο νησί αναγκάστηκαν να βουτήξουν στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, προκειμένου να γλιτώσουν από τις φλόγες, έως και να διασωθούν.

Οι φλόγες και οι πυκνοί μαύροι καπνοί κάλυψαν γρήγορα μια τεράστια έκταση του νησιού Μάουι και επεκτάθηκαν από τον άνεμο, σύμφωνα με τις Αρχές.

Η ακτοφυλακή δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι διέσωσε 12 ανθρώπους στην πόλη Λαχάινα, οι οποίοι βούτηξαν στο νερό για να γλιτώσουν από τη φωτιά. Η πυρκαγιά έχει ήδη καταστρέψει υποδομές του νησιού, ενώ οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

Οι πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να προσεγγίσουν περιοχές αποκλεισμένες από πεσμένα δέντρα. Πολλοί κάτοικοι και τουρίστες ανέφεραν ότι δυσκολεύτηκαν να αποδράσουν από τη φωτιά λόγω του μποτιλιαρίσματος των αυτοκινήτων, αλλά και λόγω της έλλειψης ορατότητας από τους καπνούς.

Οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρισκόταν η περιοχή. Η ειδοποίηση αφορούσε όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα της Χαβάης για «ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς ως αποτέλεσμα της χαμηλής υγρασίας, του ισχυρού ανέμου και της ξερής βλάστησης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]