Πέφτει η θερμοκρασία, ανεβαίνουν οι τιμές ρεύματος

29 Νοεμβρίου 2022

Πάνω από τα 350 ευρώ η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς καταφθάνει ο χειμώνας.

Η πτώση του υδραργύρου –καθώς μπαίνουμε σταδιακά στην «καρδιά» του χειμώνα- οδήγησε σε άνοδο των τιμών ρεύματος στα επίπεδα των 350-400 ευρώ/MWh σε όλη την Ευρώπη,  με φόντο αφενός την αύξηση της ζήτησης και αφετέρου την μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ.

Ενθαρρυντική εξέλιξη πάντως αποτελεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις γύρω στα 125 ευρώ/MWh, ειδάλλως η ανοδική πίεση στις τιμές πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιο μεγάλη.

Σε κάθε περίπτωση, η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα στα 357 ευρώ/MWh, έναντι 319 ευρώ/MWh που ήταν χθες και 262 ευρώ/MWh την Παρασκευή.

Η μέγιστη τιμή διαμορφώνεται στα 501 ευρώ και η ελάχιστη στα 189 ευρώ/MWh με τη ζήτηση στις 160 γιγαβατώρες. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχεί αναμενόμενα το φυσικό αέριο (με ποσοστό 41%), ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,4% (με υψηλό αιολικό δυναμικό), 13,7% οι εισαγωγές, 6,6% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά.

Μία ημέρα πριν το κλείσιμο του Νοεμβρίου, η μέση τιμή για το μήνα διαμορφώνεται στα 222 ευρώ/MWh  κάτι που σημαίνει ότι εκτός δραματικού απροόπτου θα κλείσει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο (που έκλεισε στα 232 ευρώ/MWh), με την πτωτική τάση να συντηρείται –έστω επιβραδυνόμενη- για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Στην προθεσμιακή αγορά ΕΕΧ, πάντως, το ελληνικό συμβόλαιο για το Δεκέμβριο διαπραγματεύεται στα 290 ευρώ/MWh κάτι που σημαίνει ότι οι traders προεξοφλούν υψηλότερες τιμές τον επόμενο μήνα.


[There are no radio stations in the database]