Πώς τα μπαχαρικά των χριστουγέννων βοηθούν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού σου

14 Νοεμβρίου 2022

Από τα αρχαία χρόνια γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των μπαχαρικών. Ήρθε η ώρα όμως να ανακαλύψουμε λίγο πιο συγκεκριμένα τα ευεργετικά οφέλη του καθενός ξεχωριστά από όλα εκείνα τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούμε κυρίως στις εορταστικές μας συνταγές.

Ενώ τα μπαχαρικά των εορτών μπορούν να προσθέσουν υπέροχη γεύση στα εορταστικά μας πιάτα, μπορεί επίσης να έχουν μερικά απίστευτα ευεργετικά οφέλη για την υγεία. Ορισμένα κοινά μπαχαρικά των γιορτών που μπορεί να ενισχύσουν την υγεία μας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη μέντα και το φασκόμηλο.

Εκτός από το μαγείρεμα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τα μπαχαρικά των γιορτών, όπως η παρασκευή τους σε τσάι ή το βράσιμό τους για να αρωματίσουμε το σπίτι μας.

Υπάρχουν τόσα πολλά νόστιμα μπαχαρικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις όταν μαγειρεύεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Από την κανέλα μέχρι το τζίντζερ και τη βανίλια, αυτά τα μπαχαρικά έχουν απίστευτη γεύση και μυρωδιά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Ίσως εκπλαγείς αν μάθεις ότι τα μπαχαρικά των γιορτών έχουν επίσης μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας.

Τα μπαχαρικά των γιορτών για αυτοφροντίδα

Ενώ πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν για την εορταστική περίοδο, είναι επίσης φυσιολογικό να αισθάνεσαι αγχωμένη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι λίστες με τις δουλειές που έχουμε να κάνουμε μεγαλώνουν και το ημερολόγιό μας γεμίζει γρήγορα με κοινωνικές συναθροίσεις. Είναι σημαντικό να αφιερώνεις χρόνο για αυτοφροντίδα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία και την ευτυχία σου.

Πολλά δημοφιλή μπαχαρικά μπορούν στην πραγματικότητα να υποστηρίξουν την υγεία μας και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το εύρος των οφελών μπορεί να περιλαμβάνει τη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, την ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τη μείωση του στρες, μεταξύ άλλων. Συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω καθώς αναλύουμε όλα τα οφέλη για την υγεία ορισμένων από τα αγαπημένα μας μπαχαρικά.

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μπαχαρικά των γιορτών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια ποικιλία από γιορτινά ποτά, επιδόρπια και πιάτα. Έχει ένα έντονα ζεστό και πικάντικο άρωμα που μπορεί να αναγνωριστεί αμέσως.

Ενώ η κανέλα έχει υπέροχη γεύση, είναι επίσης γνωστή για τα οφέλη της στην υγεία. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην προστασία του πεπτικού συστήματος. Η κανέλα περιέχει τη χημική ουσία κανναμαλδεΰδη, η οποία δίνει στο μπαχαρικό τη γλυκιά του γεύση, αλλά έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιιικές ιδιότητες.

Μέντα

Η μέντα είναι ένα άλλο δημοφιλές βότανο που τείνει να χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές για τις γιορτές. Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν τη γεύση της μέντας με τα ζαχαρωτά, στην πραγματικότητα είναι ένα βότανο με πολλά οφέλη για την υγεία.

Η μέντα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πονοκεφάλων ή να καταπραΰνει το πονεμένο στομάχι, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή για ένα τσάι μετά το δείπνο των διακοπών. Ακόμα η μέντα είναι γνωστό ότι έχει αντιοξειδωτικές, αντιαλλεργικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το έντονο δροσιστικό άρωμα της είναι επίσης γνωστό ότι βελτιώνει την εγρήγορση.

Μοσχοκάρυδο

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα αγαπημένο μπαχαρικό που δεν είναι δημοφιλές μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών, αλλά και όλο το χρόνο. Γνωστό για τη ζεστή και γλυκιά γεύση του, το μοσχοκάρυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το μοσχοκάρυδο έχει πολλά οφέλη για την υγείαέχει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το μοσχοκάρυδο μπορεί επίσης να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος και να έχει αφροδισιακές επιδράσεις.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό κατά τη διάρκεια των διακοπών και διαθέτει επίσης ένα ευρύ φάσμα ωφελειών για τον οργανισμό. Χρησιμοποιείται σε πολλά επιδόρπια, από μπισκότα τζίντζερ μέχρι ολόκληρα σπιτάκια από μελόψωμο.

Το τζίντζερ είναι γνωστό ως πεπτικό τονωτικό και μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση του στομάχου και στην ελαχιστοποίηση της ναυτίας και αυτό το καθιστά το τέλειο ζευγάρι για ένα βαρύ γιορτινό γεύμα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των στομαχικών κραμπών, της ζάλης και του πόνου της οστεοαρθρίτιδας.

Γαρύφαλλο

Το γαρύφαλλο έχει ένα έντονο βαθύ, ζεστό άρωμα που συνδυάζεται καλά με το πορτοκάλι, το τζίντζερ και την κανέλα, καθιστώντας το, το τέλειο μπαχαρικό για τις γιορτές. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιδόρπια, ποτά και αλμυρά πιάτα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε ολόκληρη όσο και σε αλεσμένη μορφή.

Εκτός από την υπέροχη γεύση του, το γαρύφαλλο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και αποτελεί πηγή μαγγανίου. Το γαρυφαλέλαιο περιέχει συγκεκριμένα ευγενόλη, η οποία έχει αντιμυκητιασικές, αντισηπτικές και αναισθητικές ιδιότητες.

Βανίλια

Η βανίλια είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά αρτοσκευάσματα, γεγονός που την καθιστά δημοφιλές συστατικό κατά την περίοδο των εορτών και είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα μπαχαρικά με μια ζεστή, γλυκιά γεύση που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή.

Ενώ η βανίλια μπορεί να είναι η πιο δημοφιλής γεύση στον κόσμο, στην πραγματικότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπράυνση και την ηρεμία του νευρικού συστήματος όταν εισπνέεται, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για χρήση κατά τη διάρκεια της αγχωτικής περιόδου των Χριστουγέννων.

Αστροειδής γλυκάνισος

Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι ένα δημοφιλές συστατικό που χρησιμοποιείται στην εορταστική ζαχαροπλαστική, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κοκτέιλ ή ροφήματα καφέ. Είναι δημοφιλές να το προσθέτεις στο τσάι ή σε έναν latte για να δημιουργήσεις μια ισορροπημένη πικάντικη και γλυκιά γεύση. Ο αστεροειδής γλυκάνισος λειτουργεί επίσης ως μια όμορφη γαρνιτούρα λόγω του εορταστικού σχήματος αστεριού του.

Αυτό το μπαχαρικό των γιορτών έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι γνωστό για τις αντιιικές του ιδιότητες και αποτελεί μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών.

Πορτοκάλι

Το πορτοκάλι χρησιμοποιείται συνήθως σε πολλές συνταγές για τις γιορτές και η αναζωογονητική του γεύση είναι αυτή που μπορεί να δοκιμάζετε συχνά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Το πορτοκάλι έχει επίσης ποικίλα οφέλη για την υγεία σας.

Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού έχει χρησιμοποιηθεί στην αρωματοθεραπεία για τη μείωση της κορτιζόλης και των σφυγμών σας, γεγονός που το καθιστά το τέλειο φάρμακο κατά τη διάρκεια του άγχους των γιορτών. Μια μελέτη του 2017 έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού μπορεί να βοηθήσει με αντικαρκινικές ιδιότητες και προσφέρει επίσης βελτιωτική διάθεση και αντιμικροβιακές επιδράσεις.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με γήινη γεύση που λειτουργεί υπέροχα με πουλερικά και ζυμαρικά. Συνδυάζεται επίσης καλά με άλλες εορταστικές γεύσεις, όπως το τζίντζερ, το πορτοκάλι και το δεντρολίβανο. Είναι ένα συστατικό που πιθανότατα θα βρεις σε πολλά εορταστικά πιάτα, αλλά έχει επίσης ποικίλα οφέλη για την υγεία.

Το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη μάθηση και τη μνήμη, χρησιμοποιείται σε τελετουργίες από την αρχαιότητα και μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση του σώματος, στην ηρεμία του νευρικού συστήματος και στη βελτίωση της κατάθλιψης και του άγχους. Το αλμυρό αυτό βότανο έχει επίσης αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο προέρχεται από τη Μεσόγειο, όπου χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως φαρμακευτικό βότανο. Το δενδρολίβανο είναι επίσης ένα βότανο που είναι δημοφιλές ανάμεσα στα γιορτινά πάρτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα σε ποτά και πιατέλες τυριών, αλλά και για γεύση τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα.

Το δεντρολίβανο έχει άρωμα που μπορεί να βελτιώσει την ενέργεια, αλλά έχει επίσης αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Το δενδρολίβανο μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη, να μειώσει το άγχος και να βελτιώσει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητα του δέρματος.

Πώς να χρησιμοποιήσεις τα μπαχαρικά των εορτών

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να χρησιμοποιήσεις αυτά τα μπαχαρικά στα εορταστικά σου σχέδια. Εκτός από το να τα συμπεριλάβεις στη μαγειρική, θα μπορούσες να εξετάσεις και κάποιες πιο δημιουργικές μεθόδους. Θα μπορούσες για παράδειγμα  να φτιάξεις ένα φλιτζάνι τσάι με μπαχαρικά χρησιμοποιώντας αυτά τα συστατικά ή να τα χρησιμοποιήσεις ως γαρνιτούρα στα κοκτέιλ και τα ορεκτικά των εορταστικών τραπεζιών.

Επίσης θα μπορούσες να εξετάσεις το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσεις αυτά τα βότανα ως φυσικό άρωμα δωματίου ή να τα σιγοβράσεις σε μια κατσαρόλα πριν έρθουν οι καλεσμένοι για να γεμίσεις το σπίτι με ένα γιορτινό άρωμα. Τέλος θα μπορούσες ακόμη να τα προσθέσεις στο μπάνιο ή να τα χρησιμοποιήσεις σε μια DIY μάσκα προσώπου.


[There are no radio stations in the database]