ΑΔΜΗΕ: Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η μείωση της ζήτησης σε ρεύμα

31 Οκτωβρίου 2022

Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η μείωση της ζήτησης σε ρεύμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, με συνέπεια η μεταβολή στην κατανάλωση ρεύματος να παρουσιάζει αρνητικό πρόσημο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Μία τάση που πιστοποιεί πως σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχει ενισχυθεί η κουλτούρα της εξοικονόμησης, ώστε να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί.

Πιο συγκεκριμένα, για το σύνολο των καταναλωτών ρεύματος, τα στοιχεία του Διαχειριστή αποτυπώνουν μείωση της ζήτησης κατά 5,55% τον περασμένο μήνα, συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2021. Στην περίπτωση της χαμηλής-μέσης τάσης, δηλαδή για τα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις, η ελάττωση ήταν ελαφρώς μικρότερη, στο 3,98%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους.

Τη συνέχιση της πτώσης της ζήτησης και τον Σεπτέμβριο είχαν προεξοφλήσει και τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου αφορούν τον όγκο των συναλλαγών στην αγορά Επόμενης Ημέρας.

Έτσι, με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, επισφραγίζεται και με επίσημο τρόπο η πτωτική τάση στη ζήτηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο. Μάλιστα, στον Αύγουστο η πτώση ήταν ιδιαίτερη αισθητή, καθώς για το σύνολο της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα αποκλιμακώθηκε κατά 12,92%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Από 18:00 έως 21:00 οι ώρες αιχμής

Τον Αύγουστο ήταν ακόμη μεγαλύτερη η ετήσια μείωση στην περίπτωση της χαμηλής και μέσης τάσης, αγγίζοντας το 13,9%. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να αποδοθεί στην κορύφωση των αδειών τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού, που όπως είναι φυσικό περιόρισε τις ανάγκες για ρεύμα.

Σε κάθε περίπτωση, η μειωμένη ζήτηση δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος ώστε η χώρα μας να επιτύχει τον στόχο που έχουν συναποφασίσει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για υποχρεωτικό περιορισμό της κατανάλωσης κατά 5% τις ώρες αιχμής. Όπως ανέφερε στην ανακοίνωση των επιδοτήσεων Νοεμβρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι ώρες αιχμής θα καθορισθούν στο χρονικό διάστημα από τις 18:00 έως τις 21:00.

Ο υπουργός κάλεσε τους οικιακούς καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας αυτές τις ώρες, με τη «μεταφορά» χρήσης των ενεργοβόρων συσκευών στα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα της ημέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παράλληλα με την υποχρέωση για τις ώρες αιχμής, όλα τα κράτη-μέλη έχουν επίσης αναλάβει και τον εθελοντικό στόχο για γενική μείωση κατά 10% της κατανάλωσης ρεύματος.


[There are no radio stations in the database]