Η Βενετία βάζει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες

26 Απριλίου 2024

Η Βενετία βάζει εισιτήριο εισόδου στους τουρίστες, η πρώτη πόλη στον κόσμο που χρεώνει τους τουρίστες που την επισκέπτονται

Κάθε επισκέπτης που δεν διανυκτερεύει θα πρέπει να πληρώσει ηλεκτρονικά ένα εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ πριν μπει στην πόλη στις 25 Απριλίου, εθνική εορτή και η πρώτη από τις 29 ημέρες φέτος που οι επισκέπτες θα χρεώνονται για να μπουν.

Παρόλο που δεν υπάρχουν μπάρες στις πύλες της πόλης για να βεβαιωθούν ότι οι άνθρωποι έχουν πάσο, οι επιθεωρητές θα κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ημερήσιους ταξιδιώτες σε πέντε κύρια σημεία άφιξης, για να διαπιστωθεί εάν έχουν κατεβάσει έναν κωδικό. Οσοι εντοπίζονται χωρίς εισιτήριο κινδυνεύουν με πρόστιμο 50-300 ευρώ.

Εκτός από τη θέσπιση του τέλους εισόδου, η πόλη απαγόρευσε επίσης στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια να πλέουν στη βενετσιάνικη λιμνοθάλασσα και ανακοίνωσε νέα όρια για το μέγεθος των τουριστικών ομάδων.Απαγορεύεται, μεταξύ άλλων, να κάθεται κανείς σε γέφυρες και σκάλες, να βουτάει στα κανάλια, να κυκλοφορεί στην πόλη με μαγιό, να ταΐζει τα περιστέρια ή να πετάει σκουπίδια κάτω. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να επιβληθούν πρόστιμα έως και 500 ευρώ.

Το εισιτήριο αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λουίτζι Μπρουνιάρο, έχει στόχο να προστατέψει την πόλη, που έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, από τον υπερτουρισμό.

Ο δήμαρχος της Βενετίας υπεραμύνθηκε του μέτρου, σημειώνοντας σε συνέντευξή του στην «Corriere della Sera» ότι η πόλη θα συνεχίσει να είναι ανοιχτή στον κόσμο και ότι δεν πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο για ημερήσιους επισκέπτες. Το τέλος μπορεί να έχει ένα ψυχολογικό αποτρεπτικό χαρακτήρα, πιστεύει.

Το εισιτήριο είναι απαραίτητο για την είσοδο στο ιστορικό κέντρο της Βενετίας. Το Δημοτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι έγιναν 5.500 κρατήσεις για την 25η Απριλίου, πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο, που θα φέρουν 27.500 ευρώ στα ταμεία της πόλης. Από αυτό εξαιρούνται όσοι ζουν και εργάζονται στην πόλη, τουρίστες που κάνουν διανυκτέρευση, καθώς και φοιτητές και παιδιά κάτω των 14 ετών.

Θες Βενετία, θα πληρώσεις: Γιατί μπαίνει χαράτσι από σήμερα στους τουρίστες  | SDNA

Το μέτρο όμως, παρότι υιοθετείται για να προστατευτεί η πόλη από τις ορδές επισκεπτών, έχει προκαλέσει την αντίδραση επιτροπών και ενώσεων κατοίκων, που χθες κινητοποιήθηκαν.

Από επεισόδια στιγματίστηκε η πρώτη ημέρα εφαρμογής του αμφιλεγόμενου μέτρου στη Βενετία να χρεώνει «εισιτήριο» 5 ευρώ στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα.

Βενετία: Εισιτήριο εισόδου θα πληρώνουν οι τουρίστες
Είσοδος πέντε ευρώ για τη ...Βενετία – DW – 17/09/2023

Διαδηλωτές που αντιδρούν στο μέτρο συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τις εικόνες να κάνουν το γύρω του κόσμου μέσα από τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

«Όχι στο εισιτήριο»

Επιτροπές και ενώσεις κατοίκων προγραμμάτισαν διαμαρτυρίες σήμερα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, αναφέρει η Daily Mail.

Τα επεισόδια πήραν διαστάσεις, με διαδηλωτές να προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό σε σημεία εισόδου στην πόλη.

Κάποια από τα πανό έγραφαν «Όχι στο εισιτήριο, ναι σε σπίτια και υπηρεσίες για όλους»

Για άλλους τουρίστες, όσους ήταν σε γόνδολες, ήταν πάλι μια ευκαιρία να φωτογραφίσουν τα επεισόδια.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]