Το παιδί μου έχει στρες: 6 συμβουλές για γονείς!
21 Σεπτεμβρίου 2022
Ένα σύνηθες πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως γονείς, είναι το στρες. Τα παιδιά στη σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζουν άγχος, διαταραχές, έχουν αγωνίες, κάνοντας τη μαμά και τον μπαμπά να ψάχνουν τρόπους να διαχειριστούν τα συναισθήματα του. Το στρες στα παιδιά δεν αποτελεί έκπληξη, όταν και οι ίδιοι γονείς αισθάνονται στρεσαρισμένοι.
Τι προκαλεί στρες στο παιδί;
Πολλοί παράγοντες στη ζωή ενός παιδιού μπορούν να δημιουργήσουν στρες. Το σχολείο ή το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών ίσως να τα πιέζει και να δυσκολεύονται να τοδιαχειριστούν.
Ακόμα, γεγονότα όπου αλλάζουν τη ζωή του, όπως το διαζύγιο, μια μετακόμιση ή η απώλεια ενός κοντινού προσώπου, είναι μερικοί ακόμη λόγοι που μπορούν να δημιουργήσουν στρες σε ένα παιδί.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το παιδί είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής
Πολλοί άνθρωποι σήμερα ζουν μια καθημερινότητα σε έντονο ρυθμό. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συνδέσμου, οι έφηβοι σήμερα έχουν το ίδιο στρες με τους μεγάλους. Ακόμη και τα μικρά παιδιά είναι πιο αγχωμένα από όσο πιστεύουμς. Οι παιδοψυχολόγοι εκτιμούν πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά είναι η πίεση που δημιουργείται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής.
Πως να καταλάβουμε αν το παιδί έχει στρες
Τα παιδιά συνήθως σωματοποιούν το στρες που αισθάνονται. Το παιδικό στρες παρουσιάζεται συχνά με κάποιο σωματικό σύμπτωμα. Αν το παιδί σας αναφέρει ότι δεν αισθάνεται καλά, και παρουσιάζει συχνούς πονοκεφάλους και στομαχόπονο ή όταν αυτά τα συμπτώματα επιδεινώνονται σε συγκεκριμένες στιγμές (π.χ. πριν από κάποιο διαγώνισμα), αυτό σημαίνει ότι το παιδί βιώνει στρες.
Μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του στρες στα παιδιά είναι:
- εφιάλτες
- διαταραχές ύπνου
- συχνός κεφαλόπονος, στομαχόπονος (χωρίς παθολογικά αίτια)
- άρνηση στις καθημερινές δραστηριότητες
- απομάκρυνση από τους φίλους του
- νευρικές συνήθειες (τρώει τα νύχια του, παίζει με τα μαλλιά του ή τα τραβά)
Ακούστε το παιδί σας όταν σας μιλά, και παρατηρείστε πως λειτουργεί και σ εκτός σπιτιού. Προσπαθήστε να επικοινωνείτε συχνά με άλλους γονείς που, με τους δασκάλους του και με τους υπεύθυνους των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Θα καταλάβετε πιο εύκολα αν κάτι πρέπει να σας ανησυχήσει.
Πως να προστατεύσετε το παιδί σας από το στρες
1. Μη φορτώνετε πολύ το πρόγραμμά του
Τα παιδιά χρειάζονται χρόνο για παιχνίδι και δημιουργία. Πρέπει να καταλάβουν ότι η ζωή δεν είναι μόνο δραστηριότητες. Αυτές οι στιγμές είναι πολύ σημαντικές για τη συναισθηματική και ψυχική τους ανάπτυξη. Πρέπει να μάθουν να αξιοποιούν τον χρόνο τους χωρίς να ασχολούνται με τους γονείς τους ή με μια οθόνη.
2. Ελέγξτε πρώτα τη δική σας συμπεριφορά
Αν ως γονείς τρέχετε διαρκώς και παραπονιέστε πόσο πολυάσχολοι είστε, τότε τι παράδειγμα δίνετε στο παιδί; Ότι για να είσαι αρκετά καλός πρέπει να κάνεις περισσότερα από όσα αντέχεις; Η συμπεριφορά σας ως γονείς, ο τρόπος ζωής σας, αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά σας. Αν ελέγξετε το δικό σας στρες, το παιδί θα ακολουθήσει.
3. Προσπαθήστε να έχετε χαλαρούς ρυθμούς
Πολλές φορές κάνουμε εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας πιο στρεσογόνα από όσο χρειάζεται. Αν θέλετε να δώσετε τον καλύτερο σας εαυτό στα παιδιά σας, μειώστε ταχύτητα και μη βιάζεστε τόσο πολύ. Τα παιδιά θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σας και θα μάθουν να λειτουργούν πιο χαλαρά.
4. Ενθαρρύνετε το παιδί σας χωρίς να το πιέζετε
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι δημιουργικό με οποιοδήποτε χόμπι, ταλέντο ή δεξιότητα του αρέσει. Μην το πιέζετε να «κερδίσει» ή «να έρθει πρώτος» στο αγώνισμα, αλλιώς θα του μεταφέρετε ένα στρες που δε θα μπορεί να διαχειριστεί.
5. Περισσότερη επαφή με τη φύση, λιγότερος χρόνος στην οθόνη
Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερη επαφή με τη φύση και λιγότερο χρόνο μπροστά στο tablet. Η φύση βοηθά τα παιδιά να εκτονωθούν και να χαλαρώσουν. Αντί να πάτε π.χ. με το παιδί σας cinema, προτιμήστε δραστηριότητες έξω στη φύση, όπως μια βόλτα με το ποδήλατο ή για περπάτημα στο βουνό. Η επαφή με τα ζώα είναι επίσης πολύ σημαντική.
6. Αφιερώστε ουσιαστικό χρόνο στο παιδί σας
Η ουσιαστική παρουσία σας ως γονείς, είναι αυτή που κάνει τα παιδιά σας να αισθάνονται ασφαλή και διώχνει το στρες μακριά. Βρείτε χρόνο μέσα στη μέρα για να κουβεντιάσετε μαζί με το παιδί σας για ότι έγινε μέσα στη μέρα που τον απασχολεί. Δημιουργείστε τη δική σας ρουτίνα παιχνιδιού και γέλιου. Υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορείτε να σκεφτείτε. Να είστε αυθόρμητοι και δημιουργικοί!
Αν είστε αγχωμένοι ως γονείς και νιώθετε ότι τα κάνετε όλα λάθος, κάντε ότι χρειάζεστε για να ανακαλύψετε ξανά την απόλαυση. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο δώρο για τα παιδιά σας, και η μεγαλύτερη ασπίδα τους απένατι στο στρες.