Πρασόπιτα
3 Μαΐου 2022
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 280 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
- 2 κιλά πράσα, κομμένα σε φέτες
- 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
- Αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε 1 κατσαρόλα βάζουμε το μισό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα αχνίζουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο και τα ανακατεύουμε με 1 ξύλινη κουτάλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό και το ρύζι, το οποίο βοηθάει για να πιει όλα τα υγρά από την φάρσα.
Βήμα 2
Μετά από 10′ τα βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε τη γέμιση 10΄-15΄ να κρυώσει. Παίρνουμε 1 στρογγυλό ταψί με διάμετρο 40 εκ., το λαδώνουμε και απλώνουμε τα 3/4 των φύλλων, αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.Στρώνουμε ομοιόμορφα τη φάρσα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Τη βρέχουμε με λίγο νερό στην επιφάνεια, τη χαράζουμε μπακλαβαδωτά και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C με 170°C για περίπου 50΄με 1 ώρα.
Βγάζουμε την πίτα, την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί, την κόβουμε και τη σερβίρουμε.