Φοκάτσια με μπρόκολο και μοτσαρέλα

27 Απριλίου 2022

Μπρόκολο: Η άνοιξη τού ταιριάζει καθώς η «πράσινη» γεύση του δένει αρμονικά με τα φρέσκα μυρωδικά, το λεμόνι αλλά και τα λευκά τυριά που το συμπληρώνουν.

Υλικά

  • 1 μεγάλο μπρόκολο, κομμένο σε μπουκετάκια
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 2-4 αντσούγιες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι, καβουρδισμένο
  • 1/2 μικρό μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 1 βουβαλίσια μοτσαρέλα, στραγγισμένη
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 γρ. αποξηραμένη μαγιά σε φακελάκι
  • 1 μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Για την φοκάτσια:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 7 γρ. αποξηραμένη μαγιά σε φακελάκι
  • 1 μεγάλη πρέζα θαλασσινό αλάτι
  • 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία

Βήμα 1

Φοκάτσια: Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε 300-350 ml χλιαρό νερό και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε στο μπολ σε μια σφιχτή ζύμη, στη συνέχεια μεταφέρουμε σε επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Βήμα 2

Προσπαθούμε να μην προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι ενώ ζυμώνουμε. Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα μόλις γίνει λεία και βάζουμε σε καλά λαδωμένο ταψί 20×30 εκ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Απλώνουμε τη ζύμη στο ταψί μέχρι και τις γωνίες του – πρέπει να έχει πάχος περίπου 1 εκ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 20΄-40΄ να φουσκώσει ξανά.

Βήμα 3

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C. Πιέζουμε τη ζύμη με τις λαδωμένες άκρες των δαχτύλων μας για να δημιουργηθούν εσοχές σε όλη την επιφάνεια. Περιχύνουμε σιγά-σιγά το μείγμα λαδιού, ώστε ένα μέρος του να λιμνάζει στα βαθουλώματα. Τελειώνουμε με γενναιόδωρο πασπάλισμα νιφάδων θαλασσινού αλατιού. Ψήνουμε για 20΄-25΄ μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψί για 5΄-10΄ και μεταφέρουμε σε σχάρα. Σερβίρεται ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Βήμα 4

Γέμιση μπρόκολου: Ζεματίζουμε το μπρόκολο σε βραστό αλατισμένο νερό για 6΄-8΄ ή μέχρι να γίνει πολύ τρυφερό όταν το τρυπάμε με ένα μαχαίρι. Σουρώνουμε καλά. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το μπούκοβο και τις αντσούγιες για 2΄-3΄ ή μέχρι να μυρίσουν όμορφα.

Βήμα 5

Ανακατεύουμε μέσα και το μπρόκολο και μαγειρεύουμε για 5΄-10΄ μέχρι να αρχίσουν να σπάνε οι μπουκίτσες και να φαίνονται πολύ μαλακές – προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι, ξύσμα λεμονιού και λίγο χυμό.

Βήμα 6

Κόβουμε τη φοκάτσια οριζόντια στη μέση. Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μπρόκολο στην κάτω επιφάνεια. Ρίχνουμε από πάνω κουκουνάρι, βασιλικό, τη μοτσαρέλα σε κομματάκια και περιχύνουμε με λίγο λάδι. Καλύπτουμε με το επάνω μέρος της φοκάτσια, κόβουμε σε τετράγωνα «σάντουιτς», σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.


[There are no radio stations in the database]