7 εύκολες και νόστιμες συνταγές για σένα που θέλεις να τρως λιγότερο κρέας!
21 Μαρτίου 2022
Το φαγητό αποτελεί τεράστιο κομμάτι της καθημερινότητάς σου και μια αλλαγή στο διατροφολόγιό σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Κυρίως στην υγεία σου, που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από το τι βάζεις στον οργανισμό σου. Εάν λοιπόν θες να αρχίσεις να τη φροντίζεις λίγο παραπάνω, αλλά και γενικότερα να κάνεις μία στροφή στη ζωή σου (έχεις δει κι εσύ τα ντοκιμαντέρ του Netflix για τη βιομηχανία κρέατος και αλιείας, έτσι;) τότε ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
Σίγουρα μια τέτοια αλλαγή δεν είναι εύκολη, από τη στιγμή που μέχρι χθες καταβρόχθιζες σουβλάκια και μπέργκερς και ξαφνικά θες να τα κόψεις μαχαίρι. Επίσης, είναι και οι άνθρωποι γύρω σου. Βρίσκομαι σε μια παρόμοια φάση και ξέρω ότι δε συνεργάζονται πάντα. Οι γονείς κυρίως, το παίρνουν πολύ βαριά. «Μα από πού θα πάρει ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σου;!»
Μη μασάς όμως, η επιλογή είναι δική σου και αν αυτό θες, καλά θα κάνεις να το ακολουθήσεις. Για να ξεκινήσεις την… αποτοξίνωση λοιπόν, έχουμε μερικές εύκολες κι απλές προτάσεις παρακάτω:
Mac n’ Cheese
Ξεκινάμε από τα πολύ απλά και ΠΑΡΑΠΟΛΥΝΟΣΤΙΜΑ. Και ποιανού δεν τρέχει το σαλάκι όταν σκέφτεται κοφτό μακαρονάκι, με το λιωμένο τυρί να γεμίζει το στόμα και να δίνει την απόλυτη ευχαρίστηση στον ουρανίσκο;! Πέρα από σκέτη απόλαυση, η εν λόγω πρόταση είναι και πάρα πολύ απλή ωστόσο. Με τη συνοδεία σαλάτας δε, γίνεται κανονικότατο γεύμα.
Τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες):
• 150 γρ. κοφτό μακαρόνι
• 100 γρ. τυρί gouda, τριμμένο
• 10 γρ. βούτυρο
• 10 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 250 ml γάλα
• αλάτι
• πιπέρι (προεραιτικά)
• θυμάρι (προεραιτικά)
• μαϊντανό (προεραιτικά)
Εκτέλεση:
Για τα μακαρόνια: Βράζεις τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό βάσει των οδηγιών της συσκευασίας και τα αφήνεις στην άκρη.
Για τη σάλτσα: Τοποθετείς μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνεις το βούτυρο για να λιώσει. Στη συνέχεια, ρίχνεις το αλεύρι, το ανακατεύεις καλά με το σύρμα χειρός και χαμηλώνεις τη φωτιά. Αρχίζεις να προσθέτεις το γάλα σε δόσεις, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύεις το μείγμα για να μη σβολιάσει. Προσθέτεις το αλάτι και το πιπέρι, συνεχίζεις το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά και μετά αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνεις μέσα το θυμάρι και το μαϊντανό κι ανακατεύεις. Στη συνέχεια, αδειάζεις μέσα το μπολ με τα μακαρόνια, ενώ τέλος, προσθέτεις το τυρί gouda κι ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα με τη μπεσαμέλ και τα μακαρόνια.
Φαλάφελ σε αραβική πίτα
Τα κεφτεδάκια αυτά της ανατολής, τυλιγμένα σε αραβική πίτα, είναι από τις πιο ωραίες γευστικά vegan προτάσεις που θα βρεις εκεί έξω. Συνδυάζονται με πολλά και διάφορα και μπορούν να γίνουν τόσο το κύριο γεύμα σου, όσο το brunch σου, που θα το τυλίξεις, θα το βάλεις στην τσάντα σου και θα το φας ανά πάσα στιγμή χωρίς να έχει χάσει ίχνος από τη γιάμι γεύση του.
Τι θα χρειαστείς (για 10-15 φαλάφελ):
• 125 γρ. ρεβύθια
• 1/2 κρεμμύδι
• 1 μάτσο μαϊντανό
• σχεδόν 1 μάτσο κόλιανδρο (ή κόλιανδρο σε σκόνη)
• 1,5 σκελίδα σκόρδο
• 1 κ.γ κύμινο
• αλάτι
• πιπέρι
• 1 κ.σ αλεύρι
Εκτέλεση:
Βάζεις τα ρεβύθια σε νερό για 24 ώρες περίπου, για να μουλιάσουν. Τα στραγγίζεις καλά, τα ρίχνεις στο μίξερ και προσθέτεις το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, το πιπέρι και το αλάτι. Τα χτυπάς μέχρι να πολτοποιηθούν (στο ενδιάμεσο θα χρειαστεί να σταματάς τη διαδικασία, να ανακατεύεις το μείγμα με το κουτάλι και να ξεκινάς πάλι τη λειτουργία του μίξερ) και στη συνέχεια το αδειάζεις σε ένα μπολ όπου προσθέτεις το αλεύρι. Τα ανακατεύεις καλά και αρχίζεις να πλάθεις. Αφού τελειώσεις, τα τοποθετείς για λίγη ώρα στο ψυγείο, ώστε να σφίξουν και να μη διαλυθούν στο τηγάνισμα.
Ανάβεις λοιπόν μέτρια φωτιά και σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτεις το λάδι και μόλις αυτό κάψει καλά, βάζεις τα φαλάφελ. Τα αφήνεις για 2-3 λεπτά σε κάθε μεριά και είναι έτοιμα.
Στο σερβίρισμα, μπορείς να τα συνοδεύσεις είτε με κάποια σαλάτα ή σος.
Ριζότο με μανιτάρια
Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι τα χορτοφαγικά πιάτα ναι μεν είναι υγιεινά, αλλά από γεύση… δεεεν. Ότι μόνο το σουβλάκι ας πούμε μπορεί να σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Ναι οκ, σας πιστεύουμε, μη χτυπιέστε. Αλλά αφήστε μας να «υποφέρουμε» πού και πού και με ένα πιάτο ριζότο με μανιτάρια.
Πέρα από την πλάκα, είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να γευτείς!
Τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες):
• 1 μικρό κρεμμύδι
• 250-300γρ. μανιτάρια
• 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
• 200 ml κρέμα γάλακτος
• 1 κύβο ζωμού λαχανικών
• 1 φλ. ρύζι για ριζότο
• βούτυρο
• παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Σε ένα λίτρο βραστού νερού λιώνεις τον κύβο και στη συνέχεια το διατηρείς σε χαμηλή φωτιά. Κόβεις σε φέτες τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζεις σε δυνατή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το υγρό που περιέχουν, και στη συνέχεις τα τοποθετείς σε ένα μπολάκι. Μετά ψιλοκόβεις το κρεμμύδι και το τσιγαρίζεις σε μέτρια φωτιά, και στη συνέχεια προσθέτεις στο τηγάνι το ρύζι. Τα ανακατεύεις συνεχώς και σβήνεις με κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, προσθέτεις το ζωμό σε δόσεις και συνεχίζεις να ανακατεύεις για να μην κολλήσει το ρύζι. Στο τέλος, βάζεις τα μανιτάρια, μία κουταλιά βούτυρο και μια γεμάτη κουταλιά τριμμένη παρμεζάνα.
Κουνουπιδόσουπα (βελουτέ)
Μισό μισό, ξέρω ότι το κουνουπίδι δεν έχει και την πιο ξεχωριστή θέση στην καρδούλα σου, αλλά αυτή η σούπα είναι ο πιο εύκολος κι ανώδυνος τρόπος να το εντάξεις στη διατροφή σου. Είναι με άλλα λόγια (κι όπως λένε στο χωριό μου) delicious και θα σε κάνει να δεις με άλλο μάτι το κουνουπίδι, που δικαιολογημένα δε βρίσκεται στο top10 των τροφών που σ’ αρέσουν.
Τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες):
• 1,5 λίτρο νερό
• 1 κύβο λαχανικών
• 1 κρεμμύδι
• 2 σκ. Σκόρδο
• 2 καρότα
• 1/4 σελινόριζα
• 1/2 ματσάκι μαϊντανό
• 1 δαφνόφυλλο
• 4-5 κόκκοι πιπεριού
• 1 κόκκο μπαχάρι
• 1 κ.γ. αλάτι
• 1 κουνουπίδι
• πατάτα
Εκτέλεση:
Λιώνεις τον κύβο λαχανικών στην κατσαρόλα με 1,5 λίτρο βρασμένο νερό. Προσθέτεις όλα τα λαχανικά και τα μπαχαρικά και τα αφήνεις να βράζουν για μισή ώρα. Στη συνέχεια, σουρώνεις το ζωμό και τον χύνεις ξανά στην ίδια κατσαρόλα χωρίς τα λαχανικά, προσθέτοντας το αλάτι. Μετά, προσθέτεις το κουνουπίδι (τεμαχιασμένο) και μία πατάτα κομμένη σε κυβάκια. Βράζεις μέχρι να μαλακώσουν καλά το κουνουπίδι και η πατάτα, ενώ όταν σβήσεις πια τη φωτιά, προσθέτεις μια κουταλιά βούτυρο. Τέλος, περιμένεις να κρυώσει λίγο για να το βάλεις στο μπλέντερ σε δόσεις. Προαιρετικά, μπορείς να την ξαναζεστάνεις και να τη σερβίρεις με κρουτόνς.
Σπαγγέτι με πέστο
Θα σου κάνω μακαρόνια με πέστο για να φας! Μπορεί ο Ρουβάς να εξύμνησε τον κιμά, αλλά η πράσινη σάλτσα είναι ακόμα πιο τοπ. Ή έστω εξίσου καλή. Άμα είσαι μακαρονάς γενικά, με ό,τι και να ντύσεις το ζυμαρικό σου, ξετρελαμένος θα δηλώνεις. Για πιο veggie καταστάσεις όμως, η παρακάτω συνταγή είναι σούπερ μιαμ!
Τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες):
• 200 γρ. σπαγγέτι
• 1/2 κ.γ αλάτι
• 60 γρ. ελαιόλαδο
• 50 γρ. φύλλα βασιλικού
• 65 γρ. κάσιους
• 2 σκ. σκόρδο
• 50 γρ. παρμεζάνα
• πιπέρι
• αλάτι
• φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση:
Για τα μακαρόνια: Βράζεις τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό βάσει των οδηγιών της συσκευασίας.
Για τη σάλτσα πέστο: Σε ένα μίξερ, βάζεις το ελαιόλαδο, το πιπέρι και το σκόρδο και τα χτυπάς πολύ καλά μέχρι τα λιώσει το τελευταίο. Στη συνέχεια, προσθέτεις τα φύλλα βασιλικού και χτυπάς ξανά μέχρι να κοπούν εντελώς, ενώ το ίδιο κάνεις κι αφού προσθέσεις τα κάσιους. Τέλος, βάζεις την παρμεζάνα και χτυπάς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζεις τη σάλτσα στα πιάτα με τα μακαρόνια και τοποθετείς τα φύλλα βασιλικού.
Veggie Tacos
Αγαπάμε μεξικάνικα πιάτα, γιατί είναι πολύ hot (#διπλής)! Επείδη όμως οι φίλοι μας οι Μεξικάνοι το ζουν σαν κι εμάς εδώ, με μπόλικο κρέας στο τραπέζι τους, θα πάρουμε μια χορτοφαγική παραλλαγή των διάσημων tacos, που είναι εξίσου υπέροχη γευστικά. Me encanta θα λέτε (τι σου κάνουν μερικές ισπανικές σειρές όμως, ε;).
Τι θα χρειαστείς (για 2 μερίδες – 6 τεμάχια):
• 6 μικρές τορτίγιες
• 400 γρ. μαύρα φασόλια, σε κονσέρβα
• 200 γρ. καλαμπόκι, σε κονσέρβα
• 3 μικρές ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
• 2 κολοκυθάκια, κομμένα σε κυβάκια
• 2 κίτρινες πιπεριές, κομμένες σε κυβάκια
• 2 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε κυβάκια
• 1 κόκκινο πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
• 1 κ.γ. κύμινο, τριμμένο
• 1 κ.γ. τσίλι, σε σκόνη
• ¼ μάτσο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο + extra για το σερβίρισμα.
• Guacamole, για το άλειμμα
• αλάτι
• πιπέρι
• ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Τοποθετείς σε ένα μπολ τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το κύμινο, το τσίλι, τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι και τα αδειάζεις σε ένα ταψί φούρνου, τον οποίο προθερμαίνεις στους 200°C στον αέρα για 20 λεπτά. Στα 10 λεπτά ανακατεύεις εκ νέου τα λαχανικά. Μόλις ψηθούν, ρίχνεις στο ταψί τα φασόλια, το καλαμπόκι, το κόλιανδρο κι ανακατεύεις. Τέλος, αλείφεις με guacamole τις τορτίγιες, προσθέτεις τη γέμιση και είσαι έτοιμος/η.
Σάντουιτς με πάστα αυγού
Το αυγουλάκι φουλ δυναμωτικό, αλλά όχι για όλα τα γούστα. Υπάρχουν δηλαδή εκείνοι που μπορούν να τα κατεβάζουν αμάσητα, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που με το ζόρι το βάζουν στο στόμα τους, αλλά ας όψεται η πρωτεΐνη που περιέχει. Το παρακάτω σάντουιτς με πάστα αυγού θα σας το κάνει πολύ πιο εύκολο σε εσάς τους δεύτερους, πιστέψτε με. Και ταιριάζει τέλεια τόσο σαν μεσημεριανό όσο και brunch.
Τι θα χρειαστείς:
• 4 αυγά
• 1/4 κρεμμύδι
• αλάτι
• πιπέρι
• 2 κ.σ. μαγιονέζα
• ψωμί του τοστ ή κανονικό ψωμί
• μαρούλι
• ντομάτα
Εκτέλεση:
Βράζεις τα αυγά για να είναι σφιχτά (από την ώρα που ξεκινά η βράση, τα κρατάς 10′), και στη συνέχεια τα αφήνεις να κρυώσουν. Τα ψιλοκόβεις, το ίδιο και το κρεμμύδι, τα ανακατεύεις με 2 κ.σ. μαγιονέζα και προσθέτεις το αλάτι και το πιπέρι. Την ίδια ώρα, ψένεις δύο με τρεις φέτες ψωμί και γεμίζεις το σάντουιτς σου με την πάστα αυγού, το μαρούλι, τη ντομάτα και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σου.