“Deltacron”: Τι είναι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού που αρχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη

11 Μαρτίου 2022

Καθώς η πλειονότητα του κόσμου αρχίζει να κοιτάζει πέρα ​​από την πανδημία ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή φέτος θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα χωρίς μεγάλη σνησυχία για τον Covid, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι η “Deltacron”, μια παραλλαγή του ιού που περιλαμβάνει χαρακτηριστικά τόσο από τη Delta όσο και από την Omicron, αρχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Ο Οργανισμός ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι το στέλεχος διαπιστώθηκε ότι εξαπλώνεται στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία.

Πιστεύουν επίσης ότι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον δύο περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν έκθεση σχετικά με τα ευρήματά τους στο εγγύς μέλλον. Η έκθεση έρχεται επίσης ακριβώς τη στιγμή που ο κόσμος φτάνει στα δύο χρόνια πανδημίας, με την Παρασκευή, 11 Μαρτίου, να είναι η ημέρα που συμπληρώνονται δύο χρόνια από την κήρυξη παγκόσμιας πανδημίας από τον ΠΟΥ.

Πλέον συνολικά από την αρχή του έτους έχουν βρεθεί τουλάχιστον 17 ασθενείς σε Ευρώπη και ΗΠΑ, που έχουν μολυνθεί από Deltacron. Προς το παρόν εντούτοις δεν είναι σαφές κατά πόσο οι λοιμώξεις Deltacron είναι πιο μεταδοτικές ή προκαλούν πιο σοβαρή νόσο.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί αναμένουν πως ο ιός θα εξακολουθήσει να μεταλλάσσεται και δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να υπάρξει ενδεχομένως και νέα αναζωπύρωση.

“Συνοπτικά παρατηρούμε μία επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Όμικρον. Αυτή η επιβράδυνση παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα η βελτίωση των σκληρών δεικτών όπως οι θάνατοι συνεχίζεται.

Όσον αφορά στα μεταλλαγμένα στελέχη, όπως αναμενόταν, το στέλεχος Omicron 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό της σε παγκόσμιο επίπεδο, και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση” σχολίασε ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.


[There are no radio stations in the database]