Πάτρα: Το σπάνιο σύνδρομο, οι σπασμοί και οι ενδείξεις ασφυξίας -Η ζωγραφιά της Τζωρτζίνας λίγο πριν πεθάνει

11 Μαρτίου 2022

Τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι πολλά, με τους ειδικούς να πρέπει να εντοπίσουν κοινά στοιχεία και διαφορές στις τρεις περιπτώσεις, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα συμπέρασμα για τα αίτια θανάτου και κυρίως να απαντήσουν στο ερώτημα εάν υπήρξε εξωτερική παρέμβαση ή όχι.

Η προφητική ζωγραφιά της Τζωρτζίνας

Την ίδια ώρα, ανατριχίλα προκαλεί μια ζωγραφιά της Τζωρτζίνας, του παιδιού που «έφυγε» τελευταίο από τη ζωή.

Στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ», που θα προβληθεί απόψε στο MEGA, παρουσιάζεται μια «προφητική» ζωγραφιά του κοριτσιού λίγο πριν τον χαμό του, στην οποία φέρεται να έχει απεικονίσει τις αδελφές της και τον εαυτό της σαν… αγγελάκι.
Η φράση «για εσάς», που έγραψε το παιδί, σπαράζει καρδιές.

Το σπάνιο σύνδρομο και οι σπασμοί της Τζωρτζίνας

«Έχει γίνει έρευνα σε 4-5 σύνδρομα κληρονομικής φύσεως από τα οποία θα μπορούσε να εξηγηθεί ο θάνατος των παιδιών, όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν έπασχαν από οποιοδήποτε από αυτά τα σύνδρομα, με τους επιστήμονες να χαρακτηρίζουν εκτός πραγματικότητας οποιαδήποτε αναφορά στην αγενεσία φλεβοκόμβου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο  ο αστυνομικός συντάκτης των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», Βασίλης Λαμπρόπουλος ο δημοσιογράφος που έχει ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση από την πρώτη μέρα, αναφέρθηκε χθες στο σύνδρομο το οποίο επικαλείται η πλευρά της μητέρας περί καρδιακής αρρυθμίας της Τζωρτζίνας και με το οποίο εξηγεί τον θάνατου της εννιάχρονης.

Πρόκειται για το σύνδρομο “ταχύ – βραδύ”, με τον ασθενή να έχει πότε ταχυκαρδία και πότε βραδυκαρδία, το οποίο -όπως αναφέρουν κορυφαίοι γιατροί- οφείλεται σε εκφυλισμό της στεφανιαίας νόσου αλλά καταγράφεται αποκλειστικά σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Στο μικροσκόπιο το βίντεο της μητέρας με τους σπασμούς της Τζωρτζίνας

Στο μικροσκόπιο της έρευνας θα μπουν σύντομα και τα βίντεο που τράβηξε η μητέρα με τους σπασμούς της Τζωρτζίνας, την ώρα που ο διευθυντής της εντατικής του νοσοκομείου Παίδων στην Πάτρα, τονίζει πως η μητέρα δεν τον ειδοποίησε ποτέ έγκαιρα.

«Ας κοιτάξουν τα βίντεο οι Αρχές. Δεν ξέρω πόσα βίντεο είναι. Ούτε μπορώ να γνωρίζω πώς έγιναν όλα αυτά» σημείωσε ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΠΓΝΠ Ανδρέας Ηλιάδης, που υπογράμμισε ότι δεν εκλήθη ποτέ από τη μητέρα να επέμβει, όταν δηλαδή η Τζωρτζίνα έκανε τους συγκεκριμένους σπασμούς.

Τα κοινά στοιχεία στους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

ιατροδικαστικοί πραγματογνώμονες βλέπουν κοινά σημεία στους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας. Κάνουν λόγο για κοινές αλλοιώσεις από έλλειψη οξυγόνου και ζητούν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να πέθαναν από ασφυξία.

Τονίζεται ότι οι αιμορραγίες που διαπιστώνονται συνήθως στους ασφυκτικούς θανάτους δεν είναι αναγκαίο εύρημα, καθώς στα παιδιά διαπιστώνονται λιγότερο συχνά και ακόμα πιο σπάνια όταν έχει πραγματοποιηθεί καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

«Στους δύο πρώτους θανάτους, υπάρχει έντονο πνευμονικό οίδημα, έντονη πνευμονική συμφόρηση, υπάρχουν βλάβες περιστοματικά στη μία περίπτωση και στη ράχη της ρινός στην άλλη περίπτωση» σημείωσε ο ιατροδικαστής, υπογραμμίζοντας ότι «στον πρώτο θάνατο υπάρχει η εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων, η οποία για τους ιατροδικαστές είναι χαρακτηριστικό και των ασφυκτικών θανάτων, ενώ στο δεύτερο θάνατο έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι το όργανο που κυρίως πλήττεται όταν έχουμε έλλειψη οξυγόνου, με τις αλλοιώσεις που βρέθηκαν να χαρακτηρίζονται ως «αλλοιώσεις επί ανοξυγοναιμίας», δηλαδή αλλοιώσεις που έγιναν σε έδαφος έλλειψης οξυγόνου».

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση, η οποία μπορεί να προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου» σημείωσε ο κ. Λέων, τονίζοντας ότι στις περιπτώσεις αυτές υπάρχουν και σημάδια στο σώμα των παιδιών, κάτι που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για πιθανή εξωτερική παρέμβαση που να ευθύνεται για το θάνατο των παιδιών.

Για το ενδεχόμενο να υπήρχε κάποια παθολογική αιτία που να ευθύνεται για το θάνατο των παιδιών, ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε ότι οι παθολογικές αιτίες, αν υπήρχαν, θα έπρεπε να έχουν καταγραφεί είτε στο επίπεδο της μακροσκοπικής διερεύνησης, είτε σε μικροσκοπική διερεύνησης.

«Είναι δεδομένο ότι τρεις θάνατοι, τριών παιδιών μικρής ηλικίας σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και από την ίδια οικογένεια, ή θα πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό γενετικό λόγο για να μπορούν να αιτιολογηθούν ή όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» κατέληξε ο ιατροδικαστής, ξεκαθαρίζοντας ότι μέχρι στιγμής οι γιατροί έχουν διαβεβαιώσει ότι κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

Η παρουσία των γονιών σε συναυλία του Πλούταρχου λίγο μετά τον θάνατο της Μαλένας


Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες, πήρε μεγάλες διαστάσεις η απόφαση των γονιών της Μαλένας να πάνε σε συναυλία του Γιάννη Πλούταρχου στην Πάτρα, λίγο αφότου το 3,5 ετών κοριτσάκι τους πέθανε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εκπομπή του STAR “Αλήθειες με τη Ζήνα”, η οικογένεια ήθελε να έρθει σε επαφή με τον γνωστό τραγουδιστή αλλά και με άλλους καλλιτέχνες προκειμένου να διοργανώσουν μία εθελοντική δράση είτε για τη Τζωρτζίνα που ήδη είχε πάθει εγκεφαλοπάθεια, είτε για να βοηθηθούν άλλα παιδιά ΑμΕΑ.

Μάλιστα, η θεία των παιδιών, αδελφή της μητέρας τους, είχε γράψει και ένα τραγούδι για τον χαμό της μικρής Μαλένας. Σκοπός της οικογένειας ήταν μέσω αυτού του κομματιού ή κάποιου άλλου να προωθηθεί η συγκεκριμένη φιλανθρωπική πρωτοβουλία.

Το ρεπορτάζ ανέφερε πως παρότι οι γονείς είχαν έρθει σε επαφή με συγγενικό πρόσωπο του Γιάννη Πλούταρου, η διαδικασία δεν μπόρεσε να προχωρήσει και δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν απευθείας με τον ίδιο τον καλλιτέχνη λόγω της πανδημίας και των lockdown που είχαν επιβληθεί τότε.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι οι έρευνες των Αρχών είναι αδιάλλειπτες και προς όλες τις κατευθύνσεις, ενώ τα επόμενα 24ωρα θα μεταβεί κλιμάκιο αξιωματικών στην Πάτρα για να πάρει διαδοχικές καταθέσεις από γιατρούς και νοσηλευτές του Καραμανδάνειου, της ΜΕΘ Πατρών και της παιδιατρικής κλινικής.


[There are no radio stations in the database]