Ουκρανία: Σειρήνες στην πόλη που βρίσκεται το ελληνικό κονβόι – Ψάχνουν βενζίνη για να φύγουν προς Μολδαβία

4 Μαρτίου 2022

Σειρήνες και καμπάνες άρχισαν να ηχούν το πρωί στην πόλη Ούμαν όπου κατάφεραν να φθάσουν και να διανυκτερεύσουν χθες το βράδυ οι Έλληνες δημοσιογράφοι και ομογενείς που ξεκίνησαν στις 2 Μαρτίου από τη Μαριούπολη και προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα της φλεγόμενης Ουκρανίας και να φθάσουν στη Μολδαβία.

Το ελληνικό κονβόι βρίσκεται ακόμη στην πόλη Ούμαν και προσπαθεί να εφοδιαστεί καύσιμα για να συνεχίσει το ταξίδι της προς τα σύνορα της Μολδαβίας, ένα ταξίδι που αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ώρες καθώς γίνεται κάτω από το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης περιέγραψε τη στιγμή που άρχισαν να ηχούν οι σειρήνες, ενώ οι Έλληνες ετοιμαζόντουσαν να φύγουν από την πόλη Ούμαν.

“Ένας ήχος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ – Σειρήνες στην Ούμαν”

Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, Σταύρος Ιωαννίδης, ανάρτησε ένα βίντεο κατά την αποχώρηση της ελληνικής αποστολής από την πόλη Ουμάν στο οποίο ακούγονται οι ανατριχιαστικές σειρήνες πολέμου που ηχούν εδώ και μέρες στην εμπόλεμη Ουκρανία. “Ένας ήχος που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Σειρήνες στην Ούμαν. Ξεκινάμε για την τρίτη μέρα του ταξιδιού”.

Το κονβόι των 21 αυτοκινήτων με επικεφαλής τον Πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε χτες, Πέμπτη από την πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης. Την ίδια ώρα, δεκάδες Έλληνες πολίτες έχουν απεγκλωβιστεί από την Ουκρανία, ενώ οι προξενικές αρχές τόσο στη Μαριούπολη όσο και στην Οδησσό παραμένουν σε λειτουργία.

Η ελληνική αποστολή ξεκίνησε με γεμάτα ντεπόζιτα το πρωί της Παρασκευής. Η απόσταση έως τα σύνορα είναι πάνω από 200χλμ. και υπάρχει ανησυχία αν θα φτάσουν μέχρι τα σύνορα, όπου οι ουρές ξεπερνούν τα 20 χλμ.

Γενικός Πρόξενος Οδησσού: Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να φύγουν Έλληνες από την περιοχή

Ο Γενικός Πρόξενος Οδησσού Δημήτρης Δόχτης είπε ότι ήδη 26 Έλληνες με τις οικογένειές τους έχουν φύγει με την προηγούμενη πρωτοβουλία του Υπ. Εξωτερικών με το Γενικό Προξενείο, το “Νόστος 2”, επίσης κάποιοι έχουν φύγει με ιδία μέσα, και προσέθεσε ότι συνεχίζουμε να καταγράφουμε άτομα τα οποία επιθυμούν την επάνοδό τους στην Ελλάδα τόσο στην Οδησσό όσο και στο Νικολάγιεφ και στη Χερσώνα.

Σε ερώτηση κατά πόσο είναι ασφαλές να γίνει τώρα μια προσπάθεια διαφυγής ο Πρόξενος είπε ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχει αυτό το παράθυρο ευκαιρίας.


[There are no radio stations in the database]