Τσικνοπέμπτη 2022: Τέσσερις εύκολες συνταγές για όσους θέλουν να τσικνίσουν στο σπίτι
23 Φεβρουαρίου 2022
Αύριο είναι η Τσικνοπέμπτη και όλοι/όλες θέλουμε να φάμε κάτι σε κρεατικό. Κάποιοι θέλουν να το «κάψουν» βγαίνοντας έξω, καθώς πέρυσι αυτό ήταν αδύνατο, ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να μαγειρέψουν μόνοι τους και το «ζήσουν» σαν δεινοί MasterChefs στο σπίτι.
Για τους λάτρεις της ιστορίας η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της Δεύτερης Εβδομάδας του Τριωδίου που ονομάζεται Κρεατινή και στα παλιότερα χρόνια ήταν η τελευταία εβδομάδα που οι άνθρωποι έτρωγαν κρέας πριν ξεκινήσει η νηστεία. Έτσι, επιβαλλόταν σε κάθε σπίτι εκείνη την ημέρα να ψηνόταν κρέας.
Μάλιστα, παλαιότερα αντί να ψήνουν κρέας, έλιωναν το λίπος από τα χοιρινά και ο καπνός με τη χαρακτηριστική μυρωδιά (τσίκνα) ήταν διάχυτος παντού. Έτσι προήλθε η ονομασία της αγαπημένης ημέρας των κρεατοφάγων, της Τσικνοπέμπτης.
Το έθιμο δεν είναι γνωστό πώς προέκυψε και καθιερώθηκε γιατί η ιστορία του χάνεται στα βάθη του παρελθόντος. Σύμφωνα με μελέτες δεν είναι χριστιανικό αλλά προέρχεται από τις βακχικές εορτές των αρχαίων Ελλήνων και των Ρωμαίων. Βέβαια, συναντάται σε πολλές χώρες και δεν είναι κάτι κατεξοχήν ελληνικό.
Και μπορεί στη σύγχρονη Ελλάδα να μην νηστεύουμε όλοι/όλες και πάντα, αλλά η Τσικνοπέμπτη είναι μια γιορτή με μεγάλο buzz που την γιορτάζουμε οπωσδήποτε. Αν λοιπόν δεν βγεις έξω και τσικνίσεις στο σπίτι σου ή αν πριν βγεις έξω τσικνίσεις στο σπίτι σου, παρακάτω έχουμε μερικές ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΕΣ και εύκολες συνταγές για να μαγειρέψεις στο σπίτι σου.
Για εσένα που είσαι κλασικός/-η…
1. Τηγανητές πανσέτες
Υλικά:
- 1 kg χοιρινές πανσέτες
- 1 ποτήρι κόκκινο κρασί
- Λάδι για τηγάνισμα
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Διαδικασία
- Το πρώτο πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να πλύνετε καλά τις πανσέτες.
- Έπειτα, βάζετε το λάδι στο τηγάνι και το αφήνετε να ζεσταθεί. Μέχρι να ζεσταθεί βάζετε αλάτι και πιπέρι στις πανσέτες.
- Όταν ζεσταθεί το λάδι, βάζετε τις πανσέτες και τις ψήνετε. Τις τηγανίζετε 3-4 λεπτά περίπου από τη μία πλευρά και μετά τις γυρίζετε και τις τηγανίζετε ακόμη 3-4 λεπτά και από την άλλη πλευρά.
- Μόλις πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές βάζετε τη ρίγανη και ρίχνετε το ποτήρι με το κρασί.
- Τέλος, ρίχνετε το κρασί και ψήνετε σε μέτρια φωτιά με κλειστό το πώμα από το τηγάνι για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί και να μείνει το μισό.
- Τέλος, σερβίρετε με πατάτες, ρύζι ή σαλάτα.
Για εσένα που θέλεις κάτι light…
2. Κοτόπουλο Σουβλάκι με μπρόκολο και κουνουπίδι
Υλικά
- 1 πίτα για σουβλάκι καλαμποκιού ή -καλύτερα- ολικής άλεσης
- 1 κουταλιά της σούπας τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια light
- 1 μικρό κομμάτι μπρόκολο βρασμένο
- 1 μικρό κομμάτι κουνουπίδι βρασμένο
- 1 κομμάτι λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο για το τύλιγμα.
Διαδικασία
- Ξεπαγώστε την πίτα για περίπου μισή ώρα. Αν δεν βρίσκεται στην κατάψυξη, τότε δεν φυσικά δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε το πρώτο βήμα.
- Βράστε το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Αρχικά, θα χρειαστεί να κόψετε τα φύλλα και το κοτσάνι. Έπειτα, βάλτε το κουνουπίδι μέσα στο ξύδι και αφήστε το για μια ώρα. Μόλις περάσει η μια ώρα βράστε το για περίπου μισή ώρα. Με τον ίδιο τρόπο θα ετοιμάσετε και το κουνουπίδι.
- Στη συνέχεια συνδέετε το καλώδιο της τοστιέρας στην πρίζα και ψήνετε την πίτα για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές. Αν το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι κρύα, μπορείτε επί τόπου να τα ζεστάνετε και αυτά λίγο στην τοστιέρα.
- Όταν η πίτα πάρει χρώμα και είναι έτοιμη, βγάζετε την τοστιέρα από την πρίζα και απλώνετε το τυρί κρέμα Φιλαδέλφεια στην πίτα.
- Τέλος, βάζετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι στην πίτα και τυλίγετε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα.
Για εσένα που είσαι μερακλής…
3. Σπετσοφάι
Υλικά
- 1 λουκάνικο χωριάτικο
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1/2 πράσινη πιπεριά
- 1/2 καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο
- 1/2 κρεμμύδι
- 1/2 κτγ πελτέ ντομάτας
- 200 γρ. κονκασέ ντομάτα
- 35 γρ. κρασί
- 75 γρ. νερό
Διαδικασία
- Αρχικά, θα χρειαστεί να κόψετε το λουκάνικο σε φέτες. Έπειτα, θα το βάλετε σε ένα τηγάνι, όπου πρώτα θα έχετε βάλει λίγο λάδι να ζεσταθεί, και θα το αφήσετε 5-6 λεπτά για να πάρει χρώμα.
- Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα θα βάλετε λάδι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές και το λουκάνικο. Έπειτα, θα προσθέσετε το κρασί και θα ανακατέψετε.
- Μόλις εξατμιστεί το κρασί θα χρειαστεί να ρίξετε μέσα το πελτέ.
- Έπειτα, πάλι θα ανακατέψετε και θα προσθέσετε κονκασέ ντομάτα.
- Προσθέστε το νερό και σιγοβράστε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 10 – 12 λεπτά.
- Μόλις είναι έτοιμο θα σερβίρετε με πατάτες, ρύζι ή ψωμί.
Για εσάς που θα γιορτάσετε Τσικνοπέμπτη, αλλά είστε του fitness…
4. Μπιφτέκια με βρώμη
- 500 γρ κιμάς
- 1/2 κούπα βρώμη
- 1 κουτάλια σούπας μουστάρδα
- 1 τριμμένο κρεμμύδι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ποτηράκι του καφέ λάδι
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 3 μεγάλες πατάτες
- 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
Διαδικασία
- Αρχικά, θα βάλετε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ και εκεί θα προσθέσετε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια (λάδι, μουστάρδα, βρώμη, μαϊντανό, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη). Στη συνέχεια θα ζυμώσετε τα υλικά πολύ καλά.
- Έπειτα, θα κόψετε τις πατάτες, θα τις βάλετε σε ένα πυρέξ και θα τις αλατοπιπερώσετε.
- Έπειτα, θα πλάσετε τα μπιφτέκια και θα τα τοποθετήσετε ανάμεσα από τις πατάτες εντός του πυρέξ. Θα βάλετε πιπέρι και ρίγανη και θα ρίξετε τον χυμό από τα δυο λεμόνια, λίγο λάδι και ένα μικρό ποτηράκι του καφέ νερό μέσα στο πυρέξ.
- Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 και τα ψήνετε στον φούρνο για 45’ περίπου.
- Αν τα μπιφτέκια είναι έτοιμα πριν από τις πατάτες, τότε τα αφαιρείται και τα καλύπτετε με αλουμινόχαρτο. Θα συνεχίσετε το ψήσιμο μόνο για τις πατάτες για όσο χρειαστεί ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν.