Στη δίνη των διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο

22 Φεβρουαρίου 2022

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο οποίος ακολουθεί το παγκόσμιο sell-off που έχουν προκαλέσει οι γεωπολιτικές εξελίξεις, με τους πωλητές να είναι κυρίαρχοι στέλνοντας όλους τους επιμέρους δείκτες στο  “κόκκινο”.

Πάντως η εγχώρια αγορά δείχνει να εμφανίζει άμυνες γύρω στις 930 μονάδες – τις οποίες έχασε στο άνοιγμα – με το σημερινό “στοίχημα” να είναι εάν τελικά θα μπορέσει να τις κρατήσει.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία μετά και το διάγγελμα Πούτιν προκαλεί τριγμούς στις αγορές με τους επενδυτές να στρέφονται μακριά από το ρίσκο, κατευθυνόμενοι προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια. Είναι χαρακτηριστικό πως η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημειώνει βουτιά 22% στο 0,15%, ενώ το πετρέλαιο εκτινάσσεται σε νέα υψηλά επτά ετών στα 97,44 δολ. το βαρέλι και χρυσός σημείωσε σήμερα νέα υψηλά έξι μηνών στα 1.913,89 δολ. η ουγκιά.

Το γεωπολιτικό ρίσκο έχει αυξηθεί κατακόρυφα και μένει να δούμε πως θα απαντήσει η Ουκρανία και η Δύση, όπως σημειώνει η Merit Securities. Όλα τα σενάρια είναι πλέον ανοιχτά χωρίς ορατότητα για την επόμενη ημέρα. Υπενθυμίζεται ότι το φυσικό αέριο αποτέλεσε το 42% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος το 2021. Σημειώνεται ότι η Coca Cola είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που έχει παρουσία στην Ρωσία και Ουκρανία, οι οποίες αποτελούν το 15% και 6% του όγκου πωλήσεων. 

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,29% στις 937 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 12εκατ. ευρώ.

Στη δίνη των διεθνών πιέσεων το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,27% στις 2.290,64 μονάδες, ενώ στο -1,49% κινείται ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, στις 1.595,15 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαποδίδει και υποχωρεί κατά 1,61% στις 711,32 μονάδες, με την Alpha Bank να σημειώνει απώλειες 1,44%, την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,05%, ενώ στο -1,42% και στο -1,70% διαμορφώνονταιν οι απώλειες για τις Εθνική και Eurobank.

Από τα μη τραπεζικά blue chips κανένας τίτλος δεν κινείται στα θετικά, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Βιοχάλκο, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ και Ελλάκτωρ στο -2,17%, -2,17% και -2,55% αντίστοιχα, και πτώση άνω του 1% καταγράφουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Coca Cola, ΔΕΗ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΠΑΠ, Quest, Lamda, Titan και ΑΔΜΗΕ. 

Οι αναλυτές σε γενικές γραμμές επιμένουν πως ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων αποτελούν τη μεγάλη απειλή για τις αγορές το επόμενο διάστημα. Ωσ΄τοσο, επισημαίνουν πως, σε περίπτωση στρατιωτικής εισβολής, σίγουρα οι αγορές θα βιώσουν κύματα αναταραχής

Μετά την τελευταία κίνηση της Ρωσίας είμαστε πολύ πιο κοντά στη στρατιωτική επέμβαση, η οποία φυσικά θα οδηγήσει σε έντονο risk off ο κλίμα στις αγορές, όπως σημειώνουν, προσθέτοντας βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα στις μετοχές τόσο λόγω των γεωπολιτικών παραγόντων όσο και λόγω της επιθετικής πολιτικής της Fed.  Οι “συνέπειες” θα είναι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, το sell-off των μετοχών και μαζική στροφή των χαρτοφυλακίων σε ασφαλή “καταφύγια”.

Όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Depolas Investment Services, οι χθεσινές γεωπολιτικές εξελίξεις τροφοδοτούν την αβεβαιότητα στις αγορές, ενώ είναι αρκετά επισφαλείς είναι οι προβλέψεις στην παρούσα φάση για το μέγεθος διόρθωσης τιμών. “Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σημαντικότερη περιοχή στήριξης για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζεται στην ζώνη των 900-880 μονάδων”, όπως προσθέτει.

Iστορικά, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι τείνουν να αντικατοπτρίζονται μέσω των αγορών εμπορευμάτων, και σήμερα σίγουρα αυτό που πρέπει να παρακολουθήσουν στενά οι επενδυτές είναι το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία και, σύμφωνα με τους αναλυτές, ακόμα και μια μικρή μείωση της ρωσικής προσφοράς θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές και τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρώπη.

Αυτό θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει κινδύνους μετάδοσης στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν ήδη υπεύθυνες για το 1% περίπου του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή της Eυρωζώνης το 2021), στην πολιτική της ΕΚΤ, στις καταναλωτικές δαπάνες, στην πολιτική σταθερότητα και στα risk assets γενικότερα.

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Capital Economics είχε επισημάνει πως ενώ μια κλιμάκωση της σύγκρουσης θα είχε αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές, αμφιβάλλει ότι θα διαρκέσει πολύ. Η πιο σχετική σύγκριση είναι το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία και οι ευρωπαϊκές μετοχές τότε “κρατήθηκαν” αρκετά καλά, ακόμα και όταν οι ρωσικές μετοχές σημείωσαν ελεύθερη πτώση. Έτσι, αναμένει πως η αντίδραση θα είναι παρόμοια στο ακραίο σενάριο και οι παγκόσμιοι παράγοντες θα συνεχίσουν να είναι ο κύριος μοχλός των ευρωπαϊκών αγορών φέτος.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/agores/3616462/sti-dini-ton-diethnon-pieseon-to-xrimatistirio


[There are no radio stations in the database]