Θρίλερ με τους ανεξήγητους θανάτους των τριών κοριτσιών στην Πάτρα

11 Φεβρουαρίου 2022

Τι ερευνά το Ανθρωποκτονιών, τι λένε οι ιατροδικαστές που διερευνούν τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα.

Κοινά στοιχεία και ομοιότητες στις τρείς ιατροδικαστικές και τοξικολογικές εκθέσεις θα αναζητήσουν οι αρχές που διερευνούν τον αιφνίδιο θάνατο των τριών παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα.

Με αυτόν τον τρόπο θα αναζητηθεί αν υπάρχει κοινός παράγοντας-αίτιο που προκάλεσε το θάνατο, ακόμα και αν υπάρχει εξωγενής παρέμβαση. Οι φάκελοι για τους θανάτους των τριών κοριτσιών, βρίσκονται από χθες στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, καθώς η Εισαγγελία Εφετών Πάτρας, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας με συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Στο μικροσκόπιο των αρχών θα βρεθεί το ιατρικό ιστορικό των παιδιών, οι ενέργειες γιατρών και νοσηλευτών, τα αποτελέσματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον. Σε δεύτερο βαθμό δεν αποκλείεται να ζητηθεί ακόμα και η εκταφή των σορών, προκειμένου να ακολουθήσει ένας νέος κύκλος πραγματογνωμοσύνης, γονιδιακός έλεγχος και ένας ευρύτερος κύκλος εργαστηριακών εξετάσεων.

“Δεν προέκυψαν ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου”, αναφέρει χαρακτηριστικά στον “Ελεύθερο Τύπο” ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, που έκανε την νεκροψία στην 9χρονη. Η συνδρομή του, ζητήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, καθώς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από τι πέθανε το κορίτσι. Μάλιστα, τον ενημέρωσαν ότι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία, από άγνωστη σε αυτόν αιτία.

Ο ιατροδικαστής δεν διέκρινε μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας, αναμένονται όμως τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων, σε κάθε όργανο. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πνιγμό, επεσήμανε ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις. “Είναι κάτι που θα μπορούσα να διακρίνω”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Αντιλαμβάνομαι γιατί έχει διαταχθεί ο έλεγχος. Κάποιος λόγος υπάρχει”, αναφέρει στον “Ελεύθερο Τύπο” η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, η οποία έκανε τη νεκροψία του δεύτερου παιδιού. Το μόλις 7 μηνών βρέφος είχε βρεθεί νεκρό στην κούνια του τον Μάρτιο του 2020. Οι γονείς το πήγαν στο παιδιατρικό νοσοκομείο, από όπου ζητήθηκε η διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομή, όμως μακροσκοπικά δεν είχε προκύψει αιτία θανάτου. Ακολούθησαν οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι αντιμετώπιζε καρδιολογικό πρόβλημα (αγενεσία φλεβόκομβου). “Θάνατος τριών παιδιών στη σειρά συνιστά πρωτοφανή τραγωδία. Περιμένω την κλήση μου από τις αρχές”, δηλώνει χαρακτηριστικά η ιατροδικαστής.

Η οικογένεια μέσω του δικηγόρου της απηύθυνε “ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης”.

Ταυτόχρονα οι γονείς των τριών κοριτσιών εξέφρασαν, την “ιδιαίτερη ικανοποίησή” τους για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Το χρονικό

Πρώτη έφυγε από τη ζωή τον Απρίλιο του 2019, η μόλις 3,5 ετών Μαλένα, το δεύτερο κορίτσι της οικογένειας, που νοσηλευόταν στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων “Ελπίδα” με λευχαιμία. Σύμφωνα με τους γιατρούς η κατάστασή της είχε σταθεροποιηθεί και δεν δικαιολογείτο σε καμιά περίπτωση ο αιφνίδιος θάνατός της. Αυτός σύμφωνα με την έκθεση της Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών οφειλόταν σε “ηπατική ανεπάρκεια”. Ο πατέρας του κοριτσιού στράφηκε αργότερα δικαστικά εναντίον του ιατροδικαστή, για “ασαφές συμπέρασμα” και λάθος προσδιορισμό της αιτίας θανάτου.

Το 2021 η μητέρα βρήκε χωρίς σφυγμό την μόλις 6 μηνών κόρη της, μέσα στην κούνια. Το πόρισμα του ιατροδικαστή απέδωσε το θάνατο του βρέφους σε σπάνια “αγενεσία βλεφοκόμβου”. Το συγκεκριμένο εκφυλιστικό νόσημα, σύμφωνα με γιατρούς και ιατροδικαστές θεωρείται δύσκολο να εντοπιστεί σε μωρά.

Λίγες ημέρες πριν, πάλι με αιφνίδιο τρόπο, έφυγε από τη ζωή και η 9χρονη Τζωρτζίνα το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021 και μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Πριν μερικές εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει, η οποία συνδέθηκε με το καρδιολογικό πρόβλημα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στη μικρή, δεν είχε δείξει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της.

Μαθήματα εγκληματολογίας έκανε η μητέρα

Οι γονείς των τριών κοριτσιών υποβλήθηκαν σε ενδελεχή γενετικό έλεγχο για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε κάποιο κληρονομικό νόσημα, όμως οι εξετάσεις βγήκαν αρνητικές. Τόσο ο ιατροδικαστής όσο και οι γιατροί που παρακολουθούσαν την υγεία των παιδιών, κάνουν λόγο για ανάγκη νέων γονιδιακών ελέγχων για “αφανείς νόσους” που ενδεχομένως είχαν κληρονομήσει τα κορίτσια και δεν εντοπίστηκαν στον πρώτο γύρο εξετάσεων.

Το τραγικό ζευγάρι που είδε τα τρία τους παιδιά να χάνονται μέσα σε μόλις τρία χρόνια, συνεχίζει να αναζητά απαντήσεις. Ο πατέρας πρώην ποδοσφαιριστής, έχει βρει τον τελευταίο καιρό καταφύγιο στη μουσική, γράφοντας μάλιστα τραγούδι για το χαμό των παιδιών του. Σπαρακτικές είναι οι αναρτήσεις στα social media της νεαρής μητέρας, που σπούδασε νοσηλευτική και παρακολούθησε μαθήματα εγκληματολογίας.


[There are no radio stations in the database]