Elon Musk: Δορυφόροι του Starlink παραλίγο να συγκρουστούν με τον διαστημικό σταθμό της Κίνας

31 Δεκεμβρίου 2021

Σε επικίνδυνη τροχιά βρέθηκαν δύο φορές δορυφόροι του συστήματος Starlink της SpaceX του Έλον Μασκ, καθώς πλησίασαν επικίνδυνα τον διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Ηπαρολίγον πρόσκρουση προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, που προχώρησε σε διάβημα προς τον ΟΗΕ, με επιστολή προς το Γραφείο Υποθέσεων Διαστήματος.

Πιο συγκεκριμένα η Κίνα διαμαρτυρήθηκε για τους δορυφόρους του Έλον Μασκ, που πλησίασαν πολύ κοντά, με κίνδυνο πρόσκρουσης στον διαστημικό σταθμό την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι «για λόγους ασφάλειας, ο Διαστημικός Σταθμός της Κίνας εφάρμοσε προληπτικά μέτρα αποφυγής σύγκρουσης».

Τα δυο περιστατικά προκάλεσαν έντονες αντιδράσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, με χρήστες να καταφέρονται εναντίον του Έλον Μασκ, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της SpaceX.

Σε αναρτήσεις τους στο κινεζικό twitter, Weibo, χρήστες χαρακτηρίζουν τους δορυφόρους του Starlink «διαστημικά σκουπίδια» και «αμερικανικά όπλα διαστημικού πολέμου».

Οι επιστήμονες ζητούν μέτρα από τις κυβερνήσεις

Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων καθώς το πρόβλημα είναι γενικότερο, με πάνω από 30.000 δορυφόρους και άλλα μεγάλα αντικείμενα να βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η SpaceX έχει εκτοξεύσει περίπου 1.900 δορυφόρους που παρέχουν γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ συνολικά αναμένεται ότι θα εκτοξευθούν τουλάχιστον 30.000.

Ελιγμοί του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για διαστημικά σκουπίδια

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, στον οποίο η Κίνα δεν είναι ευπρόσδεκτη, χρειάστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου να πραγματοποιήσει ελιγμό για να αποφύγει διαστημικά σκουπίδια για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων,

Αυτή τη φορά, το πρόβλημα οφειλόταν στο κατώτερο στάδιο αμερικανικού πυραύλου Pegasus που είχε εκτοξευθεί το 1994 και παραμένει έκτοτε σε χαμηλή γήινη τροχιά και επρόκειτο να περάσει μερικά εκατοντάδες μέτρα από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η NASA είχε αναβάλει διαστημικό περίπατο για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του ISS λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης άλλων διαστημικών σκουπιδιών.

Η αμερικανική υπηρεσία δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για θραύσματα από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα την εξάπλωση σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλων θραυσμάτων και άγνωστου αριθμού μικρότερων συντριμμιών.

Μετά τη δοκιμή, κατά την οποία χτυπήθηκε ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος της Ρωσίας, οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στον ISS κατέφυγαν προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz που βρίσκονται σταθμευμένα στον σταθμό, για την περίπτωση που χρειαζόταν εκκένωση.

Ακόμα ένα περιστατικό είχε συμβεί τον Νοέμβριο όταν ο ISS πραγματοποίησε μανούβρα για να αποφύγει εξάρτημα παλιού κινεζικού δορυφόρου.


[There are no radio stations in the database]