Φεύγει για Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ισχυρή υποψηφιότητα για διάδοχος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
20 Απριλίου 2024
Φεύγει για Ευρώπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης;
Ο εκ νέου διορισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο τιμόνι του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ φαινόταν μέχρι πρόσφατα αυτονόητος. Αλλά η ηγεσία της στη Κομισιόν αμφισβητήθηκε -για άλλη μία φορές τελευταία- μετά την απόσυρση από τα καθήκοντά του Μάρκους Πίπερ, τον οποίο είχε επιλέξει ως «απεσταλμένο της Ε.Ε για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», εν μέσω καταγγελιών για αδιαφάνεια στη διαδικασία διορισμού του. Αλλά και μετά από αντιδράσεις για τις «μονόπλευρες» δηλώσεις της υπέρ του Ισραήλ.
Η πιθανότητα να μην λάβει πλέον το πράσινο φως, τόσο από τους ηγέτες της ΕΕ όσο και από τους νεοεισερχόμενους ευρωβουλευτές μετά τις εκλογές του Ιουνίου, γίνεται όλο και πιο μεγάλη.
Με την υποψηφιότητά της να «χλωμιάζει», στο προσκήνιο κυκλοφορούν επτά εναλλακτικά ονόματα «μνηστήρων» για την εν λόγω θέση, σύμφωνα με το Euronews. Ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίον το δημοσίευμα οποίο χαρακτηρίζει και ως «άσο».
Στο δημοσίευμα αναλύονται τα «υπέρ», τα «κατά» αλλά και οι πιθανότητες των συγκεκριμένων υποψηφίων να αναλάβουν το τιμόνι της Κομισιόν.
Μάριο Ντράγκι, ο «μάγος»
Στις Βρυξέλλες, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας απολαμβάνει τη φήμη ότι κάνει τα πράγματα να πραγματοποιούνται ως δια μαγείας.
Ωστόσο, τα μυστικά της μαγείας του παραμένουν δυσερμήνευτα – το ξόρκι του για την κρίση χρέους της ευρωζώνης ήταν «ό,τι χρειαστεί», σημειώνει το Euronews.
Υπέρ: Πιθανώς ο πιο γνωστός Ευρωπαίος πολιτικός με μια αύρα αλάθητου, που θεωρείται επίσης ότι βρίσκεται υπεράνω της κομματικής πολιτικής.
Μειονεκτήματα: Ο κίνδυνος να υπάρχει κάποιος που είναι «πολύ καλός» στην κορυφαία θέση της ΕΕ επισκιάζοντας όλους τους άλλους – ένας λόγος που οδήγησε τα ιταλικά κόμματα να τραβήξουν την πρίζα από την πρωθυπουργία του.
Πιθανότητες: Οι ηγέτες της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές είναι απίθανο να απορρίψουν τον Ντράγκι, ακόμη και ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι τον «συμπαθεί».
Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η «αειθαλής»
Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ – ο οποίος είναι βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για τις επόμενες κορυφαίες θέσεις εργασίας στην ΕΕ – δήλωσε πριν από την ειδική σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Απρίλιο ότι η επόμενη Επιτροπή θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην οικονομία.
Αν αυτό είναι αλήθεια, ποιος θα ήταν καλύτερος από τη σημερινή διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για την κορυφαία θέση;
Το όνομα της πρώην επιτρόπου για τον προϋπολογισμό της ΕΕ βγαίνει παντα στην επιφάνεια όταν γίνονται συζητήσεις για τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ-είχε κυκλοφορήσει και το 2019, όταν τελικά διορίστηκε η φον ντερ Λάιεν.
Πλεονεκτήματα: Θα μπορούσε να είναι η πολυαναμενόμενη πρώτη επικεφαλής της Επιτροπής από την Ανατολική Ευρώπη, μετά τη «Μεγάλη Διεύρυνση».
Μειονεκτήματα: Μόλις διορίστηκε εκ νέου ως διευθύντρια του ΔΝΤ και σε σύγκριση με άλλους υποψηφίους, έχει λιγότερες διασυνδέσεις με τους σημαντικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες.
Πιθανότητες: Ισχυρή υποψηφιότητα στο Συμβούλιο λόγω της υποστήριξής της προς τις ανατολικές χώρες, αμφίβολη στο Κοινοβούλιο.
Αντρέι Πλένκοβιτς, το outsider
Εάν η επικρατέστερη φον ντερ Λάιεν «καταπέσει», το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) έχει άλλες επιλογές στην φαρέτρα του- συμπεριλαμβανομένου του Πλένκοβιτς.
Ο Κροάτης πρωθυπουργός ηγείται της κυβέρνησης από το 2016 και ίσως μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει μια πιο διεθνή καριέρα, ιδίως αν το κόμμα του ηττηθεί στις εθνικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.
Πλεονεκτήματα: Μακρόχρονη εμπειρία ως επικεφαλής κυβέρνησης, προέρχεται από το νεότερο κράτος μέλος της ΕΕ – ένα μήνυμα καλής θέλησης προς τις υποψήφιες χώρες που βρίσκονται στη λίστα αναμονής.
Μειονεκτήματα: Προφίλ με περισσότερο «πολιτικό» προσανατολισμό από ό,τι θα ήθελαν οι ταγοι της ΕΕ
Πιθανότητες: Η φιλία με πολλούς συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τον διορισμό του, αλλά η επικύρωση θα εξαρτηθεί από την ικανότητα οικοδόμησης συνασπισμού στο Κοινοβούλιο.
Ρομπέρτα Μέτσολα, η μαθητευόμενη
Όταν το περιοδικό Time συμπεριέλαβε τη Μετσόλα μεταξύ των 100 αναδυόμενων ηγετών που θα διαμορφώσουν τον κόσμο το 2023, η ίδια η φον ντερ Λάιεν έγραψε το σχετικό εγκώμιο.
«Μην υποκύψεις ποτέ στον κυνισμό. Μπορείς να γίνεις ο κινητήριος μοχλός της αλλαγής» συμβούλευσε η σημερινή επικεφαλής της Επιτροπής τη νεότερη πολιτικό που θα μπορούσε τώρα να διαδεχθεί τη μέντορά της.
Στη σύντομη διεθνή καριέρα της, η Μετσόλα έχει διανθίσει τα διαπιστευτήριά της στο ΕΛΚ, καθώς έγινε η πρώτη πολιτικός της ΕΕ που συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Πλεονεκτήματα: Χάρισμα και νεότητα, καθώς και ισχυρά φιλοευρωπαϊκά διαπιστευτήρια.
Μειονεκτήματα: Έλλειψη διεθνούς εμπειρίας, καμία προηγούμενη θητεία σε κυβερνητική θέση – ένα πρόβλημα για τους ηγέτες της ΕΕ.
Πιθανότητες: Πιο εύκολες στο Κοινοβούλιο ως απερχόμενη πρόεδρος, πιο δύσκολες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης, ο «άσος»
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θα μπορούσε να αποδειχθεί άλλος ένας άσσος στο μανίκι του ΕΛΚ, αν τα πράγματα γίνουν δύσκολα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε ένα πρόσφατο tweet, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι ο Μητσοτάκης «αντιπροσωπεύει την ηγεσία του ΕΛΚ στα καλύτερά της» – λόγια που μάλλον που μάλλον δεν θα χρησιμοποιούσε για την φον ντερ Λάιεν.
Ο Μητσοτάκης είναι συμπαθής στους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ, αναφέρει το Euronews.
Στην πρόσφατη εκδήλωση του Euronews ON AIR, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ως βασικές κινητήριες αξίες για την επόμενη θητεία της ΕΕ, τη στρατηγική αυτονομία, την ανταγωνιστικότητα και την επισιτιστική ασφάλεια. «Ακούγεται προετοιμασμένος για μια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, σημειώνει το δημοσίευμα.
Υπέρ: Εμπειρία ως ηγέτης της ΕΕ. Μιλάει καλά αγγλικά και γαλλικά και αρκετά γερμανικά ώστε να μπορέσει για να απευθυνθεί στην ολομέλεια στην ετήσια ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης.
Μειονεκτήματα: Η οσμή εσωτερικών σκανδάλων θα μπορούσε να τον καταστήσει επικίνδυνη επιλογή.
Πιθανότητες: Ισχυρές στο Συμβούλιο, βασιζόμενος στην πολιτική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ως υποψήφιος του ΕΛΚ.
Κριστίν Λαγκάρντ, η τραπεζίτης
Η σημερινή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποτελούσε άλλη μια καλή επιλογή, αν η πρόβλεψη του Σαρλ Μισέλ για μια πιο «οικονομιστική Επιτροπή αποδειχθεί σωστή – ιδίως αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο.
Το 2019, κέρδισε το τιμόνι της ΕΚΤ δεδομένης της ώθησης του Εμανουέλ Μακρόν και θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και πάλι η επιλογή του Γάλλου προέδρου.
Πλεονεκτήματα: Καλή προϊστορία σε όποιο σημείο και αν έχει βρεθεί, από τη γαλλική κυβέρνηση μέχρι το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.
Μειονεκτήματα: Μια επιλογή που θα φαινόταν γραφειοκρατική ή αποκομμένη από τους πολίτες, πολύ κοντά στον Μακρόν (καλώς ή κακώς).
Πιθανότητες: Από τις τελευταίες, καλές διαθέσιμες επιλογές. Αν το όνομά της εμφανιστεί στο τραπέζι των ηγετών, είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι ξεμένουν από ιδέες. Ερώτημα παραμένει αν θα μπορούσε να κερδίσει την υποστήριξη ενός Κοινοβουλίου που κλίνει προς τα δεξιά.
Κλάους Γιοχάνις, ο «Στρατηγός»
Τι γίνεται αν ο Μισέλ κάνει λάθος και η Ευρώπη επιλέξει μια άλλη, «γεωπολιτική» Επιτροπή; Σε αυτή την περίπτωση, το όνομα του Ρουμάνου Προέδρου μπορεί να εμφανιστεί σαν λαγός από το καπέλο.
Ο Γιοχάνις διεκδικεί επίσης τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ – αν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε φαίνεται να έχει το προβάδισμα σε αυτή την κούρσα – οπότε έχει έτοιμο όραμα για την άμυνα της Ευρώπης που μπορεί να αξιοποιηθεί για την επόμενη Επιτροπή.
Πλεονεκτήματα: Υποψήφιος από μια ανατολική χώρα και το ΕΛΚ.
Μειονεκτήματα: Εξαρτάται από την έκβαση της κούρσας για το ΝΑΤΟ.
Πιθανότητες: Έχει σχετικά καλή εικόνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά χρειάζεται την πλειοψηφία του ΕΛΚ στο Κοινοβούλιο.
Πηγή:www.dimokratiki.gr