Στην κορυφή σε likes, αλλά στον πάτο στις δημοσκοπήσεις ο Κασσελάκης
3 Οκτωβρίου 2023
Στην κορυφή σε likes, αλλά στον πάτο στις δημοσκοπήσεις ο Κασσελάκης, νέα δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης γίνεται πιο αναγνωρίσιμος, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να ανεβάσει τα ποσοστά του
Άλλη μία δημοσκόπηση αποτυπώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανεβαίνει σε δημοσκοπικά ποσοστά μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώνει να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που μεγαλώνει εξαιτίας της αντιμετώπισης των δύο κακοκαιριών του τελευταίου διαστήματος.
Μπορεί, λοιπόν, ο Στέφανος Κασσελάκης να κερδίζει σε αναγνωρισιμότητα τόσο επειδή τα ΜΜΕ (όπως είναι φυσικό) ασχολούνται μαζί του μετά την ξαφνική εμφάνισή του στο πολιτικό προσκήνιο, όσο και επειδή ο ίδιος αξιοποιεί όσο μπορεί τα social media, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε άνοδο ποσοστών για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι προχωρούν την κριτική πιο πέρα, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις Κασσελάκη δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την Αριστερά, ενώ τέτοιες φωνές υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το Open, όπου παρουσιάστηκε το δεύτερο μέρος της, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,7%, η Νίκη 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, οι Σπαρτιάτες 2,6% και το ΜέΡΑ25 2,2%.
Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,6%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου (21,4%, δηλαδή όσοι είπαν «Δεν αποφάσισα / Δεν απαντώ» ή επιλέγουν το λευκό, το άκυρο ή την αποχή).
Άλλοι προχωρούν την κριτική πιο πέρα, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις Κασσελάκη δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την Αριστερά, ενώ τέτοιες φωνές υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB για το Open, όπου παρουσιάστηκε το δεύτερο μέρος της, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,7%, η Νίκη 3,1%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, οι Σπαρτιάτες 2,6% και το ΜέΡΑ25 2,2%.
Άλλο κόμμα επιλέγει το 2,6%, ενώ αξιοσημείωτο είναι το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου (21,4%, δηλαδή όσοι είπαν «Δεν αποφάσισα / Δεν απαντώ» ή επιλέγουν το λευκό, το άκυρο ή την αποχή).
Η πρόθεση ψήφου
Με την αναγωγή των ψήφων, τη Νέα Δημοκρατία επιλέγει το 38% και ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 17,3%. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,1%, το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 9%, η Ελληνική Λύση που πιάνει το 7,3%, η Νίκη με 3,9%, οι Σπαρτιάτες με 3,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 2,9%.
Με βάση τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης, παρατηρείται η – παραδοσιακά – μεγάλη συσπείρωση της ΝΔ (85%), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 66,7%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συσπειρώσεις / μετακινήσεις ψηφοφόρων, όπως καταγράφηκαν στη δημοσκόπηση της MRB. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και παίρνει περίπου τα ίδια, κάτι που δείχνει μια αλλαγή στο ποιοι επιλέγουν να τον ψηφίσουν μετά την αλλαγή στην ηγεσία.
Για τον Στέφανο Κασσελάκη θετική γνώμη έχει μόλις το 18,1%. Από αυτό το ποσοστό οι γυναίκες είναι το 20%, ενώ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στις ηλικίες από 17-34.
Άλλο αναγνωρισιμότητα, άλλο άνοδος των ποσοστών – Τα δύσκολα είναι μπροστά
Μπορεί, λοιπόν, τα likes στις αναρτήσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να είναι αρκετά, ωστόσο η άνοδος των ποσοστών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταγράφεται.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς χρονικά να φανεί η επιρροή της αλλαγής στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλοι, όμως, επισημαίνουν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου είναι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και κανείς δεν προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα πάει καλύτερα από ό,τι στις εθνικές εκλογές.
Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι τα σχήματα που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν με «αυτόματο πιλότο» λόγω της έντονης εσωκομματικής αντιπαράθεσης για την εκλογή προέδρου.
Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης και το επιτελείο του θα χρειαστεί να τοποθετηθούν σε μια σειρά ζητήματα που απαιτούν ξεκάθαρες θέσεις και πολιτικές προτάσεις.
Του καταλογίζουν απουσία πολιτικού λόγου
Τόσο η κυβέρνηση, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σημειώνουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαθέτει ουσιαστικό πολιτικό λόγο. Άλλοι προχωρούν την κριτική πιο πέρα, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις Κασσελάκη δεν έχουν να κάνουν σε τίποτα με την Αριστερά, ενώ τέτοιες φωνές υπάρχουν και εντός ΣΥΡΙΖΑ.
Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Alpha, όπου, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Θα έκανα κάποιες πρώτες επισημάνσεις αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα. Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει -και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που το λέει- ουσιαστικό, τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Αλλά να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό συν τω χρόνω θα έρθει».
Αντίστοιχες κριτικές έχουν γίνει από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ. «Το θέμα είναι αν μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση σοβαρή, αξιόπιστη και ισχυρή απέναντι σε μία κυβέρνηση που αν μη τι άλλο και στη δεύτερη θητεία της έχει ξεκινήσει με το χειρότερο δυνατό τρόπο στη διαχείριση των κρίσεων. Μπορεί ο κ. Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσουν ότι έχουν εκείνες τις πραγματικά προοδευτικές προτάσεις και κυρίως εφαρμόσιμες για ζητήματα όπως η ακρίβεια και το κόστος ζωής;», αναρωτήθηκε σε σχόλιό του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.
«Ο Κασσελάκης για εμένα είναι Κάπτεν Αμέρικα. Το λέω και ως προς το Κάπτεν και ως προς το Αμέρικα. Η Αριστερά είχε Καπετάν Γιώτη, είχε καπετάν Άρη, το ότι θα είχε και Κάπτεν Αμέρικα, δεν το φανταζόμουν», είπε από τη δική της μεριά η Λιάνα Κανέλλη από το ΚΚΕ.
Μαίνεται η εσωκομματική αντιπαράθεση
Τέλος, μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να επικράτησε στην εσωτερική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία, ωστόσο οι αντιπαραθέσεις εντός κόμματος δεν έχουν τελειώσει. Μία από τις διαφωνίες που είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος και πότε θα γίνει αυτό.
Για παράδειγμα, ο υποστηρικτής του νέου αρχηγού, Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προλαβαίνει να κάνει συνέδριο τον Νοέμβριο, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο θα είναι ολέθριο για το κόμμα, αφήνοντας αιχμές και για τον Αλέξη Τσίπρα που κατά τη γνώμη του «όφειλε να μην επιτρέψει την εργαλειοποίηση του ονόματός του».
Έτσι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιμετωπίσει πολλά μέτωπα, εντός και εκτός κόμματος, με αποτέλεσμα να κληθεί πολύ γρήγορα να αποδείξει αν μπορεί να τα καταφέρει.