Δικαίωμα επαναγοράς “κόκκινου” δανείου από τον δανειολήπτη
26 Σεπτεμβρίου 2023
Δικαίωμα επαναγοράς «κόκκινου» δανείου από τον δανειολήπτη, και μάλιστα «κουρεμένο»
Στην επαναγορά του «κόκκινου» δανείου τους, που η τράπεζα μεταβίβασε σε κάποιο fund, και μάλιστα «κουρεμένο» θα μπορούν να προχωρήσουν σύντομα οι δανειολήπτες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στο πλαίσιο της γενικότερης στρατηγικής της κυβέρνησης για το πιστωτικό σύστημα, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών και των funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα» δάνεια και τις εταιρείες που διαχειρίζονται αυτά τα δάνεια (Servicers).
Όπως εξηγεί έμπειρο τραπεζικό στέλεχος «αντικείμενο των συζητήσεων είναι η παροχή δυνατότητας στους δανειολήπτες να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων και πλέον βρίσκεται υπό τη διαχείριση των servicers και μάλιστα με «κούρεμα» οφειλής.
Παράλληλα, προσθέτει η ίδια πηγή, θα δίνεται και δυνατότητα και για νέο δάνειο από εξειδικευμένους «παίκτες» της αγοράς, με πιο ευνοϊκούς όρους, προκειμένου σταδιακά τα δάνεια αυτά να επιστρέψουν στην κανονικότητα».
Το συγκεκριμένο μοντέλο που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων βασίζεται στην αναχρηματοδότηση της οφειλής ύστερα από συμφωνία για ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» του δανείου και γι’ αυτό ονομάζεται «αποπληρωμή με έκπτωση» (Discount pay off DPO).
Η πρακτική αυτή επιτρέπει σε κάποιον που χρωστάει σε μια τράπεζα π.χ. 100.000 ευρώ, αλλά η αξία του ακινήτου του είναι 80.000 ευρώ να πάρει από έναν άλλο φορέα δάνειο 50.000-55.000 και να αποπληρώσει με σημαντικό κούρεμα την οφειλή του στο fund στο οποίο ανήκει το δάνειό του. Προϋπόθεση είναι, μεταξύ άλλων, να διαθέσει και ένα μέρος ως προκαταβολή – στο παράδειγμα μπορεί να είναι 10.000 ευρώ– και έτσι να μειώσει το σύνολο της οφειλής του κατά 35.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα μοντέλο που πολλά οφέλη και για τους τρεις εμπλεκόμενους:
- Για την εταιρεία που θα δώσει την χρηματοδότητηση, η οποία θα εισπράξει την απόδοσή της.
- Για τον servicer που διαχειρίζεται σήμερα το δάνειο ο οποίος θα λάβει ένα ικανοποιητικό ποσό επί της ανάκτησης που καλύπτει τους στόχους της τιτλοποίησης που ανήκε το εν λόγω δάνειο.
- Και φυσικά για τον δανειολήπτη ο οποίος θα έχει μία οφειλή, η οποία θα είναι χαμηλότερη από αυτή που έχει σήμερα, με χαμηλότερο επιτόκιο και μικρότερη μηνιαία δόση, ενώ το γεγονός ότι η αξία του ακινήτου του είναι υψηλότερη από το δάνειο του δίνει κίνητρο να είναι συνεπής στην αποπληρωμή.
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, δικαίωμα επαναγοράς θα έχουν κυρίως όσοι έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το νέο δάνειο και προφανώς να πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια για να το αποκτήσουν. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις μεταξύ της διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με την doValue, που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές δανείων, ενώ σε συζητήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι και η Intrum – επίσης μεταξύ των μεγαλυτέρων διαχειριστών δανείων.