Κορωνοϊός: Τα φθηνά φάρμακα που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της μακράς Covid-19

15 Φεβρουαρίου 2022

Τα αντιισταμινικά, φάρμακα που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των αλλεργικών εκδηλώσεων, φαίνεται πως μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση και σε εκατομμύρια άτομα που υποφέρουν καθημερινά από τα επώδυνα συμπτώματα της μακράς Covid-19.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, έπειτα από την αξιολόγηση δύο περιπτώσεων ασθενών με σύνδρομο μακράς Covid-19 (Long Covid-19 Syndrome).

Τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19 παρουσιάζουν διακυμάνσεις από ήπια έως και σοβαρή νόσηση για αρκετές εβδομάδες με τον ασθενή να βιώνει πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, πνευματική σύγχυση (brain fog) και αδυναμία άσκησης για μήνες μετά την μόλυνση. Ο κλινικός όρος για τα επί μακρόν εμφανιζόμενα αυτά συμπτώματα της Covid-19 είναι μετα-οξεία επακόλουθα του SARS-CoV-2 για τα οποία δεν υπάρχει κάποιο στοχευμένο θεραπευτικό σχήμα.

Στο Journal for Nurse Practitioners η Melissa Pinto αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής στο αμερικανικό πανεπιστήμιο περιγράφει τις περιπτώσεις δύο υγιών, δραστήριων, μεσηλίκων γυναικών με σύνδρομο Lond Covid-19, οι οποίες εντελώς τυχαία ανακάλυψαν ότι τα αντιισταμινικά τις βοηθούσαν να είναι πιο λειτουργικές στην καθημερινότητά τους. Και οι δυο ασθενείς έπαιρναν αντιισταμινικά για άλλες παθήσεις – η πρώτη για την αλλεργία που της προκαλούσε το τυρί και η άλλη επειδή είχε ξεμείνει από τα συνήθη φάρμακα για τις αλλεργίες της – και παρατήρησαν ότι είχε βελτιωθεί η γνωστικότητά τους και ξυπνούσαν κάθε πρωί χωρίς το αφόρητο αίσθημα της κόπωσης.

Η πρώτη ασθενής λόγω της μακρά Covid-19 εμφάνιζε συνήθως δυσανεξία στην άσκηση, στηθάγχη, πονοκεφάλους, εξανθήματα και οιδήματα, ενώ η δεύτερη βίωνε πόνο στις αρθρώσεις και την κοιλιακή χώρα, καθώς και εξανθήματα και αλλοιώσεις ακροδάκτυλα των ποδιών της.

Στην πρώτη περίπτωση, η ασθενής σταμάτησε να παίρνει αντιισταμινικά για 72 ώρες και τα συμπτώματα επανεμφανίστηκαν αλλά μόλις άρχισε να τα παίρνει ανακουφιζόταν από τη συμπτωματολογία της long Covid-19. Σε συνεννόηση με τον προσωπικό της ιατρό, που της είχε αρχικά συνταγογραφήσει τα αντιισταμινικά, άρχισε να παίρνει σε καθημερινή βάση την αγωγή και παρατήρησε σημαντική μείωση και στα άλλα συμπτώματα της μακράς Covid-19. Σύμφωνα με την ίδια, κατάφερε να ανακτήσει έως και το 90% της λειτουργικότητας της. 

Η δεύτερη ασθενής πήρε μη συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό ως υποκατάστατο για το φάρμακο που έπαιρνε επί χρόνια για να αντιμετωπίζει την εποχική αλλεργία της. Αφού πρόσεξε ότι η κόπωση και η πνευματική της διαύγεια παρουσίασαν βελτίωση, συνέχισε να το λαμβάνει καθημερινά μαζί με άλλα αντιαλλεργικά φάρμακα. Το θεραπευτικό αυτό πρωτόκολλο συντέλεσε σε σημαντική βελτίωση της συμπτωματολογίας της Long Covid-19 με την ίδια να αναφέρει έως και 95% ανάκτηση της λειτουργικότητάς της.

«Οι ασθενείς μάς λένε ότι επιθυμούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να μπορούσαν να δουλέψουν και να κάνουν τις πιο βασικές δραστηριότητες που συνήθιζαν πριν αρρωστήσουν με μακρά Covid-19. Ψάχνουν απεγνωσμένα κάτι που θα τους βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους», λέει η Melissa Pinto.  «Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία μόνο διαχείριση των συμπτωμάτων. Δοκιμάζουμε μια σειρά από επιλογές, με τα αντιισταμινικά να είναι μία από αυτές. Η πιθανότητα ένα εύκολα προσβάσιμο, χωρίς ιατρική συνταγή, φάρμακο να μπορεί να ανακουφίσει κάποια από τα συμπτώματα της μακράς Covid-19, σίγουρα προσφέρει ελπίδα στα εκατομμύρια των ασθενών που τα βιώνουν μήνες ολόκληρους», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια «οι περισσότεροι ασθενείς λένε ότι οι γιατροί δεν τους συστήνουν τίποτα που να τους έχει βοηθήσει. Εάν επιθυμούν να δοκιμάσουν αντιισταμινικά, τους προτρέπω να το κάνουν υπό ιατρική επίβλεψη. Και επειδή οι γιατροί μπορεί να μην γνωρίζουν νέες πιθανές θεραπείες, παροτρύνω τους ασθενείς να ενημερώνουν τους γιατρούς τους για οτιδήποτε επιβοηθητικό συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη ενός θεραπευτικού σχήματος. Τα επόμενα βήματα της έρευνάς μας περιλαμβάνουν την διεξαγωγή κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας για τα αντιισταμινικά ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά τους και να αναπτυχθούν δοσολογικά σχήματα και κατευθυντήριες οδηγίες για την διαχείριση της Long Covid-19».


[There are no radio stations in the database]