Αγωνία στο Μαξίμου για την κρίση στην Ουκρανία: Το καλό, το κακό και το πολύ κακό σενάριο

15 Φεβρουαρίου 2022

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς η ουκρανική κρίση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, τόσο στην πορεία της οικονομίας, όσο και στις σχέσεις της χώρας με το Κρεμλίνο.

Η αμερικανική βάση που έχει δημιουργηθεί στο κομβικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει προκαλέσει ήδη την ενόχληση της Μόσχας. Ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του και με ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε. προκειμένου να υπάρξει κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η ενεργειακή κρίση έχει ήδη δημιουργήσει αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε καύσιμα και προϊόντα, που δύσκολα οι κυβερνήσεις θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ώστε να αναχαιτίσουν το τσουνάμι της ακρίβειας.

Μία ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα να βάλει σε κίνδυνο την τροφοδοσία φυσικού αερίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ενώ παράλληλα θα αυξηθεί και το κόστος. Το γεγονός αυτό τονίστηκε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρωθυπουργό και άλλους ευρωπαίους ηγέτες. Όλοι συμφώνησαν πως θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μέσω της διπλωματικής οδού. έτσι ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση.

Το Μαξίμου προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα

Οι ραγδαίες εξελίξεις που καταγράφονται στην Ουκρανία κάνουν το Μαξίμου να προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν πως η στρατηγική που ακολουθείται είναι ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους της χώρα μας. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτές με όλες τις πλευρές με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών που υπάρχουν.

Είναι ενδεικτικό πως ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πριν από 15 ημέρες είχε επισκεφθεί την Ουκρανία, ενώ στις 18 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στην Μόσχα όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ. Το συγκεκριμένο ραντεβού αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς θα πραγματοποιηθεί λίγα μόλις 24ωρα πριν από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών της Ε.Ε.

Επίσης, το γεγονός πως η επίσκεψη γίνεται μετά από πρόσκληση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο έχει ξεχωριστεί σημασία. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Δένδιας όταν στα τέλη Ιανουαρίου επισκέφθηκε την Μαριούπουλη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο οποίος του ζήτησε να μεσολαβήσει προκειμένου να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για ουκρανικό και εξοπλιστικά

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, με αφορμή την συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην διπλωματική στρατηγική που ακολουθεί η χώρα μας, η οποία είναι πλήρως συντονισμένη με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ παράλληλα κρατά ανοιχτά όλα τα άλλα κανάλια επικοινωνίας με στόχο το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Ανησυχία υπάρχει και για τους περίπου 150.000 ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία, με το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώνεται συνεχώς για όλες τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσωπικό της Πρεσβείας του Κιέβου έχει μειωθεί στο απαραίτητο, ενώ ενισχύεται το Γενικό Προξενείο της Μαριούπολης όπου διαμένουν και οι περισσότεροι Έλληνες ομογενείς.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την αναγκαιότητα για τον εκσυγχρονισμό των εξοπλιστικών συστημάτων των ενόπλων δυνάμεων με την αγορά των “Rafale” και των φρεγατών “Belharra” που ισχυροποιεί την χώρα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, θα καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ έστω και την ύστατη στιγμή να αλλάξει στάση, καθώς σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να υπάρχει εθνική συναίνεση. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπερψήφισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δηλώνοντας “παρών” και καταψήφισε την σύμβαση για τα επιπλέον αεροσκάφη.

Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται το Ουκρανικό και επιτίθεται στη Αθήνα

Την ώρα που όλα τα βλέμματα της διεθνής κοινότητας είναι στραμμένα στην Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν εντείνει την ρητορική της έντασης απέναντι στην Αθήνα, εκτιμώντας πως με αυτό τον τρόπο δεν θα υπάρξει αντίδραση. Η εκτίμηση αυτή της Άγκυρας έπεσε πολύ γρήγορα στο κενό, καθώς τόσο η Ουάσιγκτον όσο και οι Βρυξέλλες αντέδρασαν έντονα απέναντι σε μια ακόμη απέλπιδα προσπάθεια της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο κατηγορώντας την χώρα μας για την στρατικοποίηση των νησιών.

Ο Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω της συνεχιζόμενης κατάρρευσης της τουρκικής λίρας, ενώ παράλληλα δέχεται τα πυρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαιώνει πως η Άγκυρα αναζητά συμμάχους, καθώς οι δύο χώρες στο παρελθόν είχαν συγκρουστεί ανοιχτά. Ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να ρίξει γέφυρες με χώρες της ανατολικής Μεσογείου βλέποντας τους ισχυρούς δεσμούς που αναπτύσσει συνεχώς σε διπλωματικό επίπεδο η Αθήνα.


[There are no radio stations in the database]