Μερική έκλειψη Ηλίου σήμερα: Πώς και πότε μπορώ να παρακολουθήσω το φαινόμενο -Τι χρειάζεται προσοχή
25 Οκτωβρίου 2022
Λίγες ώρες απομένουν για το φαινόμενο της μερικής έκλειψης Ηλίου που θα είναι ορατό και από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το meteo.gr, ο καιρός σήμερα θα είναι αίθριος, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, επομένως θα ευνοεί την παρατήρηση του φαινομένου. Μπορεί όμως κάποιος να δει τον Ήλιο τη στιγμή της έκλειψης; Τι ακριβώς είναι η έκλειψη Ηλίου; Πότε ξεκινά και πότε ολοκληρώνεται το φαινόμενο;
«Σήμερα θα έχουμε μερική έκλειψη Ηλίου η οποία θα είναι ορατή και από την Αθήνα. Το φαινόμενο ξεκινά για την πόλη της Αθήνας στις 12:36 με το μέγιστο ποσοστό κάλυψης της επιφάνειας του Ηλίου, περίπου 26%, να λαμβάνει χώρα στις 13:43, ενώ τελικά το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14:51» λέει στο iefimerida.gr ο κ. Σπύρος Βασιλάκος, διευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Αστρονομικής Επιτροπής.
Το φαινόμενο όμως θα είναι ορατό και από άλλες περιοχές. Όπως εξηγεί ο κ. Βασιλάκος, «για την υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης του Ηλίου από την Σελήνη θα κυμανθεί μεταξύ ~21% στη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ζάκυνθος κτλ) και ~35% στις περιοχές του Έβρου της Ρόδου και του Καστελορίζου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέγιστη κάλυψη (περίπου ~82%) θα παρατηρηθεί στην κεντρική Σιβηρία (στην πόλη Σουργκούτ) και κοντά στο Καζακστάν».
Έκλειψη Ηλίου: Τι χρειάζεται προσοχή
Σύμφωνα με τον διευθυντή Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η μερική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη (νέα Σελήνη) μπαίνει ανάμεσα στη Γη και στο Ήλιο ενώ σε περίπτωση που έχουμε πλήρη ευθυγράμμιση μεταξύ Ήλιου, Σελήνης και Γης έχουμε ολική έκλειψη. Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν 2 με 5 κάθε χρόνο ενώ οι εποχές που λαμβάνουν χώρα είναι το Φθινόπωρο και η Άνοιξη».
Ο Ήλιος, ωστόσο, δεν γίνεται λιγότερο ακίνδυνος κατά την έκλειψη. «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του κόσμου. Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης διότι η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας! Η παρατήρηση γίνεται μόνο με ειδικά, ασφαλή γυαλιά που διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα» επισημαίνει ο κ. Σπύρος Βασιλάκος.
Παρατήρηση με ειδικά γυαλιά από παλαιότερη έκλειψη Ηλίου στην Ελλάδα / EUROKINISSI
Πώς μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος την έκλειψη Ηλίου -Γίνεται και διαδικτυακά
Για όλους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την έκλειψη και να ενημερωθούν από τους πλέον ειδικούς υπάρχει και άλλη… οδός. «Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροισκοπείου Αθηνών με τα δύο Κέντρα Επισκεπτών που διαθέτει θα παρατηρήσει το φαινόμενο. Συγκεκριμένα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης και θα υπάρχει και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου» λέει ο κ. Βασιλάκος. Στο Θησείο, σημειωτέον, θα βρίσκονται και μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ θα παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από Ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στο πεδίο της Ηλιακής Φυσικής στις 12:15 και θα συνεχίσει με την μετάδοση της μερικής έκλειψης ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του ΙΑΑΔΕΤ.
Η ανάρτηση του Αστεροσκοπείου:
Πότε θα έχουμε ξανά έκλειψη Ηλίου ορατή από την Ελλάδα- Επόμενες εκλείψεις Ηλίου ορατές από την Ελλάδα:
• 12 Αυγούστου 2026
Ολική έκλειψη ηλίου στην Αρκτική, τον Ατλαντικό και την Ισπανία, ορατή μόνο για λίγο κατά το ηλιοβασίλεμα στη βορειοδυτική Ελλάδα. Μέγιστη κάλυψη 5.4% στους ακριτικούς Οθωνούς, λιγότερο από 1% στα Ιωάννινα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι αόρατη.
• 2 Αυγούστου 2027
Ολική έκλειψη ηλίου στην Ισπανία, στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και τον Ινδικό Ωκεανό, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Αναμένεται ο ηλιακός δίσκος να καλυφθεί από τη Σελήνη κατά 90% στη Γαύδο(η καλύτερη έκλειψη στην περιοχή από το 2006), κατά 87% στο Ηράκλειο, κατά 78% στην Αθήνα, κατά 74% στη Λάρισα, κατά 69% στη Θεσσαλονίκη και κατά 60% στον Βόρειο Έβρο. Για περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, θα αποτελεί την καλύτερη έκλειψη ηλίου από το 1999. Είναι η τελευταία ηλιακή έκλειψη, ορατή από την Ελλάδα για τη δεκαετία του 2020.
• 1 Ιουνίου 2030
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου στην Αφρική, στην Ευρώπη και στην Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η δακτυλιοειδής φάση(κάλυψη 88% του ηλιακού δίσκου) θα είναι ορατή από τους νομούς Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου, καθώς και σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική, στην κεντρική και νότια Θεσσαλία, σε σχεδόν όλη την Πελοπόννησο, στις Σποράδες, στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, στα 3 πόδια της Χαλκιδικής και στους νομούς Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου. Θα είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί δακτυλιοειδής έκλειψη στην Ελλάδα από το 1976. Η δακτυλιοειδής φάση θα διαρκέσει 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα στην Αθήνα, 4 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα στην Πάτρα, 4 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα στη Χαλκίδα καθώς και περίπου 4.5 λεπτά στα νησιά Λήμνος και Άγιος Ευστράτιος. Στην υπόλοιπη χώρα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική. Ενδεικτικά, αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου κατά 87% στη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα και κατά 83.5% στο Ηράκλειο. Έως την 1η Απριλίου 2136 δεν αναμένεται κάποια άλλη δακτυλιοειδής έκλειψη πάνω από την Ελλάδα.
• 20 Μαρτίου 2034
Ολική έκλειψη ηλίου στην Αφρική και την Ασία, ορατή από την Ελλάδα ως μερική. Αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου της τάξεως του 51% στο Καστελόριζο, 46% στο Ηράκλειο, 37% στην Αθήνα, 32% στη Λάρισα, 30% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στα βόρεια σύνορά της Ελλάδας αναμένεται κάλυψη 27-30%.
• 16 Ιανουαρίου 2037
Μερική έκλειψη ηλίου, στην Ευρώπη, την Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία, ορατή και από την Ελλάδα. Η μεγαλύτερη κάλυψη του ηλίου θα είναι στη Βόρεια Σκανδιναβία, σε ποσοστό 61%. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε ποσοστό 40% στη Θεσσαλονίκη, 37% στη Λάρισα, 35% στην Αθήνα, 31% στο Ηράκλειο, ενώ τη μικρότερη κάλυψη στην Ελλάδα, θα έχει η Γαύδος, με ποσοστό 30%.
• 5 Ιανουαρίου 2038
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στα νησιά της Καραϊβικής, μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού, και στην δυτική και βόρεια Αφρική, ορατή ως μερική από την Ελλάδα. Αναμένεται κάλυψη του ηλιακού δίσκου 54% στο Ηράκλειο, 45% στην Αθήνα, και 37% στη Θεσσαλονίκη.
• 2 Ιουλίου 2038
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στη Νότια Αμερική, μεγάλο μέρος του Ατλαντικού Ωκεανού και την Αφρική, ορατή και από την Ελλάδα ως μερική. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί κατά 25% στα Χανιά, 20% στην Πάτρα, 19% στην Αθήνα, 17% στη Λάρισα, 15% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον βόρειο Έβρο η κάλυψη μετά βίας θα φτάσει στο 10%.
• 21 Ιουνίου 2039
Δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, στον Βόρειο Ειρηνικό, την Αλάσκα, το αρκτικό αρχιπέλαγος, τη Γροιλανδία, τη Σκανδιναβία, τα Βαλτικά Κράτη, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία, ορατή και από το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ως μερική. Ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί σε ποσοστό 20% στην Κέρκυρα, 15% στη Θεσσαλονίκη και την Άρτα, 5% στην Αλεξανδρούπολη, λιγότερο από 1% σε Αθήνα και Καλαμάτα, ενώ στη Χίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη η έκλειψη δεν θα είναι ορατή. Είναι η τελευταία έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ελλάδα τη δεκαετία του 2030.