Στα «σκοτεινά» τα φετινά Χριστούγεννα για πολλούς δήμους
19 Οκτωβρίου 2022
«Βγάζουν» τα γιορτινά τους οι δήμοι της χώρας τα φετινά Χριστούγεννα με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας.
Μέτρα εξοικονόμισης ενέργειας λαμβάνουν οι δήμοι, προκειμένουν να ελαχιστοποιήσουν τις δαπάνες τους αλλά και να ωφεληθούν από τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση σε όσους πιάσουν τον στόχο που έχει τεθεί για μείωση κατά 10% της ενεργειακής τους κατανάλωσης.
Αυτή μπορεί να μετρηθεί με δύο τρόπους: είτε μειώνοντας κατά 10% την ενεργειακή κατανάλωση στο σύνολο του Δήμου, είτε εξοικονομώντας 10% από τον οδοφωτισμό.
Οι δήμοι που «βγάζουν» τα γιορτινά τους
Δήμος Αθηναίων
Στον Δήμο Αθηναίων, στον προγραμματισμό έχουν δρομολογηθεί δράσεις για αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λάμπες LED με στόχο εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60%. Εως τα Χριστούγεννα θα τοποθετηθούν 22.000 νέα φωτιστικά ενώ, μεταξύ άλλων, προγραμματίζεται και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη σχολείων καθώς και νέες μονώσεις σε σχολικά συγκροτήματα.
Δήμος Πειραιά
Στον Πειραιά, ο δημοτικός φωτισμός έχει ήδη εκσυγχρονιστεί με «έξυπνα» τηλεδιαχειριζόμενα φωτιστικά, σύγχρονης τεχνολογίας και υψηλής ενεργειακής απόδοσης LED που έχουν εγκατασταθεί σε δρόμους, πλατείες, άλση και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας πάνω από 75%.
Όσο για τα Χριστούγεννα, ακολουθώντας τη σύσταση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών για περιορισμό του χριστουγεννιάτικου φωτισμού, σχεδιάζει να μειώσει τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου στους περισσότερους δρόμους και πλατείες της πόλης, περιορίζοντας την κατανάλωση ενέργειας κατά δύο τρίτα, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα φωτιστικά στολίδια, τα οποία είχε προμηθευτεί τα τελευταία χρόνια αποτελούνται αποκλειστικά από λαμπτήρες τύπου LED χαμηλής κατανάλωσης.
Δήμος Καλλιθέας
Όσο για τον δήμο Καλλιθέας προωθεί δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας όπως είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED στο 80% των δημοτικών σταδίων, αθλητικών εγκαταστάσεων και παιδικών χαρών, η τοποθέτηση θερμομονωτικής «κουβέρτας» στις πισίνες του κολυμβητηρίου, εγκατάσταση LED πέριξ του «Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» κλπ. Παράλληλα, προετοιμάζεται η μελέτη για την ένταξη δύο μεγάλων σχολικών συγκροτημάτων στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «ΗΛΕΚΤΡΑ», όπως και η ανάθεση δύο μελετών η μία για την αντικατάσταση του φωτισμού της πόλης με λάμπες led και η δεύτερη για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Αυτήν την περίοδο μάλιστα, ο δήμος Καλλιθέας εστιάζει στην εκπόνηση σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας για τη φωταγώγηση της πόλης ενόψει των Χριστουγέννων. Άλλωστε, ήδη εδώ και μια διετία, ειδικά για τον εορταστικό στολισμό, υλοποίησε πρόγραμμα αντικατάστασης των ενεργοβόρων φωτεινών παραστάσεων παλαιάς τεχνολογίας, με λαμπτήρες LED χαμηλής κατανάλωσης. Επιπλέον, θα εγκαταστήσει χρονοδιακόπτη σε μέρος του φωτεινού διάκοσμου ώστε να σβήνει στις 12.30 το πρωί, ενώ θα περιοριστούν οι ημέρες του χριστουγεννιάτικου φωτισμού και των ωρών λειτουργίας του. Στόχος να εξασφαλιστεί εξοικονόμηση 30% της ενεργειακής κατανάλωσης της πόλης, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.
Δήμος Γλυφάδας
Στον δήμο Γλυφάδας τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια θα ανάψουν αρχές Δεκεμβρίου και όχι μέσα του Νοέμβρη όπως τα προηγούμενα έτη.
Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Πάντως, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος θεωρεί ότι η ετήσια επιβάρυνση από τον χριστουγεννιάτικο στολισμό για το δήμο του και για αναλόγου μεγέθους ΟΤΑ είναι μόλις 0,8%. Γενικότερα, στον Δήμο έχει τοποθετηθεί τα τελευταία χρόνια έξυπνος, ψηφιακός φωτισμός, που έχει προσφέρει εξοικονόμηση της τάξεως του 55%. Αντίστοιχος εξοπλισμός έχει τοποθετηθεί σε μόνο 30 δήμους από τους 335 δήμους της χώρας, εξαιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων που θέτουν τροχοπέδη στην δανειοδότησή τους. Με τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ή αναμένεται να ληφθούν (φωτοβολταϊκά στα σχολεία, αντλίες θερμότητας σε 47 δημοτικά κτίρια κλπ) στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης υπολογίζεται ότι οι ενεργειακές καταναλώσεις θα περιοριστούν κατά 70%, σε περίπου έναν χρόνο, σε σύγκριση με το 2015.
Δήμος Αγίου Δημητρίου
Τις προηγούμενες ημέρες, ο δήμος Αγίου Δημητρίου με ομόφωνη απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου ενέκρινε εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής για τη λήψη δανείου έως και 2,7 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση του έργου «Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού». Θα ακολουθήσει δημόσιος ανοιχτός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου. Με το έργο της αντικατάστασης περίπου 4.500 φωτιστικών της πόλης, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση άνω του 57%, μέσω της οποίας θα αποσβεστεί το κόστος της επένδυσης εντός δεκαετίας.
Δήμος Βύρωνα
Και ο Δήμος Βύρωνα προχωρά σε αναβάθμιση του οδοφωτισμού τοποθετώντας 3.000 λαμπτήρες Led και σε ενεργειακές αναβαθμίσεις των σχολικών κτιρίων με την ένταξή τους στο πρόγραμμα «Ηλέκτρα».
Δήμος Καισαριανής
Στην Καισαριανή, η δημοτική αρχή σχεδιάζει τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας σε σύμπραξη με τους δήμους Δάφνης-Υμηττού και Παπάγου-Χολαργού, ενώ σε επόμενη φάση θα ενταχθούν άλλοι δύο δήμοι. Παράλληλα, προωθεί την ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου και την αντικατάσταση των λαμπτήρων στους δρόμους με Led.
Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης
Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης ήδη, από το 2020, έχει αντικαταστήσει όλο τον δημοτικό φωτισμό με LED, ενώ ακολουθώντας και τις γενικότερες οδηγίες της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας σχεδιάζει:
• Μείωση της έντασης σε κάποιους οδικούς άξονες τις πρωινές ώρες, που δεν έχουν μεγάλη κίνηση.
• Διατήρηση της θερμοκρασίας της πισίνας στο ανοιχτό δημοτικό κολυμβητήριο στους 26 βαθμούς.
• Στα δημοτικά κτίρια η θερμοκρασία του κλιματιστικού θα ρυθμιστεί το καλοκαίρι στους 27 βαθμούς και τον χειμώνα στους 19 βαθμούς Κελσίου.
• Η θέρμανση στα σχολεία θα κατέβει μόλις έναν βαθμό, πετυχαίνοντας εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 10%.
• Στα ανοιχτά αθλητικά κέντρα τα φώτα θα σβήνουν στις 22.00.
Δήμος Ζωγράφου
Στη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας προχωρεί ο Δήμος Ζωγράφου. Έχει ήδη αποφασίσει μείωση της κατανάλωσης του ρεύματος στα δημοτικά κτίρια μετά τις εννέα το βράδυ και περιορισμός της χρήσης των κλιματιστικών στις υπηρεσίες, ενώ ο φωτισμός σε όλον τον δήμο έχει αντικατασταθεί από το καλοκαίρι με Led.
Οι εκτός Αττικής Δήμοι
Εκτός από τους δήμους της Αττικής, αντίστοιχες κινήσεις σχεδιάζουν πολλοί δήμοι ανά τη χώρα. Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά σε αντικατάσταση των λαμπτήρων του οδοφωτισμού με led, σε έργα ενεργειακής – βιοκλιματικής αναβάθμισης σχολείων, ενώ έχει θεσπίσει κανόνες ενεργειακής κατανάλωσης ( ψύξη- θέρμανση) στα δημοτικά κτίρια. Άλλωστε η πόλη συμμετέχει στο πρόγραμμα των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων».
Στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 40%-50% στοχεύει και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Μάλιστα, έχει αποφασίσει να …αυτονομηθεί ενεργειακά με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου 18 MW από κοινού με τον δήμο Σιθωνίας.
Στη Λάρισα, προχωρά ο διαγωνισμός για τον εκσυγχρονισμό του οδοφωτισμού σε όλον τον δήμο, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 65% ενώ υπάρχουν σκέψεις για μέτρα εξοικονόμησης σε δημοτικά κτίρια, σχολικά γυμναστήρια και γήπεδα
Όπως επεσήμανε μιλώντας προσφάτως από το βήμα του διαβαλκανικού Forum στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια «να αλλάξουμε την νοοτροπία μας αλλάζοντας πρώτα εμείς οι ίδιοι τις συνήθειες μας». Και πρόσθεσε _ αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας και στην προσπάθεια που γίνεται για μείωση κατά 10%, έστω και υπό ασφυκτική πίεση _ ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για ενεργειακές κοινότητες, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων στους δρόμους και φυσικά για την ηλεκτροκίνηση. Όπως επεσήμανε, «το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά πολύ χρήσιμο και αισιόδοξο, ενώ η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος σε κάθε πόλη είναι μια μεγάλη πρόκληση».