ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι που έλαβαν μικρότερη σύνταξη

19 Οκτωβρίου 2022

Περίπου 2 στις 10 συντάξεις fast track απονέμονται από τον e-ΕΦΚΑ με αποκλίσεις και οι συνταξιούχοι σπεύδουν να καταθέσουν ενστάσεις για να καταβληθεί το σωστό ποσό της σύνταξης τους.

Ωστόσο σύμφωνα με πηγές του e-ΕΦΚΑ αν η απόκλιση στο ποσό της σύνταξης είναι μεγάλη τότε εξετάζονται κατά προτεραιότητα εντός 4μηνου ενώ αν η απόκλιση είναι μικρή τότε μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο.

Μάλιστα ήδη παρατηρείται ότι οι συνταξιούχοι που είχαν αποκλίσεις στις συντάξεις τους κατέθέσαν αιτήσεις καθώς αποδείχθηκε ότι ο ΕΦΚΑ δεν είχε υπολογίσει μεγάλο ασφαλιστικό χρόνο. Να σημειωθεί εδώ ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η απόφαση συνταξιοδότησης αναφέρει ρητά πως υπάρχει επιφύλαξη και ότι θα εκδοθεί νέα συνταξιοδοτική απόφαση όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ανακεφαλαίωσης των χρόνων.

Ωστόσο 8 στις 10 συντάξεις εκδίδονται στο ακέραιο, χωρίς να χρειάζεται μεταγενέστερος επανέλεγχος ή συμπλήρωση με τον επιπλέον ασφαλιστικό βίο.

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν απο την 1η Απριλίου 2022 και μετά διεκπεραιώνονται τη μέθοδο του fast track και καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ εντός τριών μηνών. Ωστόσο σε περίπτωση που η απονομή δεν ολοκληρωθεί εντός τριμήνου τότε καταβάλλεται αυτόματα τον επόμενο μήνα από τη συμπλήρωση του τριμήνου, δηλαδή στο 4μηνο.

Αναλυτικότερα εάν η προθεσμία του τριμήνου δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται σε δυο δεδομένα: Αφενός στα στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. Ο έλεγχος δηλαδή θα γίνεται στη βάση αυτών μόνο των στοιχείων και η σύνταξη θα βγαίνει σε χρόνο-ρεκόρ.

Οι ρυθμίσεις για τις συντάξεις fast track θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή όσους υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη που καθίσταται ληξιπρόθεσμη μετά τις 31/3.

Επί της ουσίας θα επαναλαμβάνεται η διαδικασία της «σύνταξης εμπιστοσύνης» ώστε η σύνταξη να βγαίνει γρήγορα με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στο ψηφιοποιημένο ιστορικό. Έτσι θα γίνεται ο υπολογισμός και οι έλεγχοι θα ακολουθούν σε δεύτερο χρόνο. Οι έλεγχοι δεν θα είναι δειγματοληπτικοί αλλά θα αφορούν όλους τους ασφαλισμένους.

Εφόσον εκ των υστέρων προκύπτει ποσό σύνταξης μεγαλύτερο από αυτό που έδωσε ο πρώτος fast track υπολογισμός, τότε το επιπλέον ποσό θα δίνεται αναδρομικά στον ασφαλισμένο.

Εφόσον εκ των υστέρων προκύψει μικρότερο ποσό σύνταξης θα επιστρέφεται επίσης αναδρομικά στον ΕΦΚΑ.

Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους και σε κάθε περίπτωση, έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετίας.

Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δυο (2) έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δυο τρόπων.

Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται είτε με την τρέχουσα αξία τους, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, η πράξη απονομής σύνταξης διατηρεί την ισχύ της και δεν συντρέχει περίπτωση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.


[There are no radio stations in the database]