Κορονοϊός: «Συναγερμός» στο ΕΣΥ για την αύξηση των εισαγωγών – Τι προβλέπεται για την επιδημία τον Αύγουστο

28 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Αλλάζει η ισορροπία των “σκληρών” δεικτών και ενώ εδώ και ένα μήνα η κατάσταση στα νοσοκομεία θύμισε το περυσινό καλοκαίρι πριν την επέλαση της παραλλαγής Δέλτα και τη μεγάλη άνοδο σε κρούσματα και νοσηλείες, το έκτο κύμα έχει φέρει ξανά τις υγειονομικές αρχές … επί ποδός για τον κορονοϊό.

Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και από τις Υγειονομικές Περιφέρειες γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί το “κύμα” μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Κορονοϊός: Αύξηση στις νοσηλείες 

Στα νοσοκομεία εισήχθησαν την Κυριακή 210 ασθενείς και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ανέρχεται πλέον σε 195 ασθενείς. Στις αρχές του μήνα, ο επταήμερος μέσος όρος εισαγωγών ήταν 89 ασθενείς. Είναι εμφανής, επομένως, η αύξηση στις απλές κλίνες που προς το παρόν δεν έχει αποτυπωθεί στις ΜΕΘ, αλλά πρόκειται για ένα δείκτη που ακολουθεί. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση στις απλές κλίνες ανήλθε σε 44% εντός της τελευταίας εβδομάδας.

Ετσι και ενώ το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία νοσηλευόταν με covid ένας στους πέντε ασθενείς, οι διοικήσεις ετοιμάζονται καθώς είναι δεδομένο ότι αυτό θα αλλάξει. Εχει ήδη ξεκινήσει καταγραφή του προσωπικού κυρίως στα νοσοκομεία της Αθήνας. Παράλληλα, γίνεται για ακόμη μια φορά η ανακατανομή στις κλινικές που θα επιφορτιστούν με τη φροντίδα των κλινικών covid και τα νοσοκομεία “μοιράζονται” όπως γίνεται εδώ και δυόμιση χρόνια. Ο ορισμός νοσοκομείων μόνο για covid καθώς και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται πάντα στο “τραπέζι”, ωστόσο δεν θεωρείται ότι σε αυτή τη φάση θα πιεστεί τόσο πολύ το σύστημα.

Κορονοϊός: Τα σενάρια πορείας του επιδημικού κύματος

Ολο και περισσότεροι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι σιγά σιγά η χώρα μπαίνει … στο δρόμο προς την “κορύφωση”, που υπολογίζεται να συμβαίνει σε περίπου ένα δεκαήμερο.

Τι όμως αυτό σημαίνει για τον Αύγουστο και το μετέπειτα διάστημα; Εάν το “πικ” έρθει περί τις 10 με 15 Ιουλίου, δε σημαίνει ότι μετά θα “πέσει” αυτόματα και ο Αύγουστος θα κυλήσει σε επίπεδα Μαΐου και αρχές Ιουνίου. Εχει αποδειχθεί και από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ότι απαιτείται χρόνος και η αποκλιμάκωση είναι βραδεία. Το πιθανότερο είναι να διατηρηθεί ένα πλατώ σε υψηλό επίπεδο. Ομως με την κινητικότητα των Ελλήνων που παραδοσιακά πηγαίνουν διακοπές τον Αύγουστο δεν αποκλείεται από τις 20 – 25 Αυγούστου και μετά να αρχίσει ξανά η … ανηφόρα και το φθινόπωρο να μπει με ήδη “φορτωμένο” το σύστημα και την επιδημιολογική καμπύλη ψηλά.

Ολα αυτά βέβαια δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια. Ειδικά φέτος το καλοκαίρι που πέρα από το γεγονός ότι έχουν γίνει τρία εμβόλια στον πληθυσμό, ένα μεγάλο μέρος έχει νοσήσει. Συνεπώς, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα “στρώμα” ανοσίας που ενδέχεται να έχει καθοριστικό ρόλο ανεξάρτητα από τον αριθμό των ατόμων που μολύνονται.


[There are no radio stations in the database]