Ομικρον 2: «Χτυπάει» ευπαθείς ομάδες – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

7 Απριλίου 2022

Το… καμπανάκι του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας έκρουσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Οι αυξημένοι θάνατοι είναι χαρακτηριστικό του επιδημιολογικού περιβάλλοντος που επικρατεί» σημείωσε.


Τόνισε, δε, ότι η Όμικρον 2 «διεισδύει σε ευπαθείς ομάδες πάρα πολύ εύκολα». Ακόμα και αν είναι τριπλά εμβολιασμένοι έχουν τόσα προβλήματα που προκαλούν επιπλοκές με τη λοίμωξη.

Κινδυνεύουν κυρίως οι άνω των 75 ετών που βρίσκονται σε οίκους ευγηρίας ή κλινικές, ενώ όσοι είναι έως 65 ετών και έχουν ρυθμισμένα τα προβλήματα υγείας τους δεν κινδυνεύουν με 3 δόσεις εμβολίου, υπογράμμισε τον Σκάι, ο κ. Τζανάκης/

Κινδυνεύουν, επίσης, όσοι δεν έχουν χτίσει άμυνα λόγω φαρμάκων ή ασθένειας ή εκείνοι που το ανοσοποιητικό του δεν ανταποκρίθηκε.

Όλοι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν με 4η δόση, επεσήμανε ο κ. Τζανάκης.

Τέλος, εκτίμησε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού, αλλά όχι πάνω από 20.000.

Εκτίναξη των επαναλοιμώξεων λόγω Όμικρον

Ο συνολικός αριθμός επαναλοιμώξεων που καταγράφηκε έως και 03/04/2022 ήταν 115.201, ποσοστό 4% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Με την επικράτηση του στελέχους Όμικρον η συχνότητα εμφάνισης των επαναλοιμώξεων παρουσίασε αύξηση.

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου η εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης COVID-19 σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με λοίμωξη στο παρελθόν δεν ήταν συχνή.

Από την αρχή της πανδημίας έως και 15/12/2021 οι επαναλοιμώξεις ανέρχονταν σε 6.348, ποσοστό 0.6% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Ως πιθανή επαναλοίμωξη ορίστηκε η καταγραφή θετικού δείγματος μοριακού ελέγχου (PCR) ή ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου (RAT) ≥90 ημέρες μετά από προηγούμενη θετική PCR ή προηγούμενο θετικό RAT του ίδιου ατόμου.
 


[There are no radio stations in the database]