Εαρινή κόπωση: Γιατί μας κουράζει η Άνοιξη – Τι να κάνουμε
1 Απριλίου 2022
Οι μέρες μεγαλώνουν ξανά, ο ήλιος δυναμώνει, το φως και οι ζεστές ώρες της ημέρας αυξάνονται. Τριγύρω, η φύση ξυπνά από τη χειμερία νάρκη. Ωστόσο για πολλούς από εμάς δεν παρατηρείται αντίστοιχη «αφύπνιση» με εκείνη της φύσης. Αντιθέτως αισθανόμαστε κουρασμένοι και άτονοι, ενώ πολλοί υποφέρουν από εναλλαγές της διάθεσης, πονοκεφάλους, έλλειψη συγκέντρωσης ακόμη και αϋπνία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα 5 άτομα – μάλιστα τα 3 στα 5 είναι γυναίκες – την εποχή αυτή αντιμετωπίζουν μια ανεξήγητη κόπωση που συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως κράμπες, μουδιάσματα, ταχυκαρδία, ενώ δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν.
Μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνιση της εαρινής κόπωσης είναι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D λόγω της μικρής έκθεσης στον ήλιο στη διάρκεια του χειμώνα, η ήδη υπάρχουσα κόπωση από τις υποχρεώσεις και τις απαιτήσεις της χειμερινής περιόδου, οι λοιμώξεις – της Covid συμπεριλαμβανομένης – που κούρασαν το ανοσοποιητικό σύστημα στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και οι αλλεργίες της άνοιξης που κουράζουν το αναπνευστικό σύστημα.
Τα συμπτώματα της εαρινής κόπωσης μπορεί να είναι διαφορετικά και να ποικίλλουν σε βαρύτητα. Τα πιο χαραρακτηριστικά σημάδια είναι η υπερβολική κούραση και η εξάντληση.
Ο οργανισμός μας προσπαθεί να επαναρρυθμίσει τις λειτουργίες τους σε ανοιξιάτικούς και καλοκαιρινούς ρυθμούς και αυτή η επαναρρύθμιση προκαλεί ορμονικές διακυμάνσεις και αλλαγές στις συνήθειες που μπορούν να μας κουράσουν. Επιπρόσθετα η αλλαγή της ώρας μπορεί να διαταράξει παροδικά τις συνήθειες του ύπνου προκαλώντας πρόσθετη κόπωση και ατονία στη διάρκεια της ημέρας.
Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την ανοιξιάτικη κούραση; Το μυστικό είναι να προσαρμοστούμε καλύτερα στις νέες καιρικές συνθήκες και να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής μας:
- Εκμεταλευτείτε το άφθονο ηλιακό φως και αυξήστε το χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους
- Στο μπάνιο κάντε εναλλαγές ζεστού κρύου νερού ώστε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας στις αλλαγές θερμοκρασίας
- Σεβαστείτε τη ρουτίνα του ύπνου σας ώστε να κοιμάστε επαρκώς
- Περιορίστε επομένως τα πολλά φλιτζάνια καφέ και το αλκοόλ
- Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα και αποφύγετε το πολύωρο καθισιό
- Τροποιήστε μεσογειακά τη διατροφή σας – δώστε έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ελαιόλαδο και περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα
- Ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα φρεσκοστιμένο χυμό φρούτων. Η βιταμίνη C των εσπεριδοειδών θα συμβάλλει στην τόνωση του οργανισμού
- Δώστε έμφαση στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β – περιέχονται κυρίως στα ζωικά τρόφιμα – επειδή αποτελούν σημαντικούς ρυθμιστές του ενεργειακού μεταβολισμού.
Καλό είναι επίσης να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου, αλλά και του μαγνησίου επειδή συχνά η εξάντληση της άνοιξης μπορεί να οφείλονται σε ανεπάρκεια αυτών των ιχνοστοιχείων.