Ρεύμα: Ακόμα πιο τσουχτεροί οι λογαριασμοί Απρίλιο και Μάιο – Οι αιτίες
16 Μαρτίου 2022
Με αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος τον Απρίλιο και τον Μάιο θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι καταναλωτές και επιχειρήσεις, με βάση τα υψηλά επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας και θα αποτυπωθούν στα τιμολόγια Απριλίου.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι τιμές κινούνται από 300-400/Mwh, ενώ για αύριο στην αγορά επόμενης μέρας διαμορφώθηκαν κάτω από τα 300 ευρώ (280), παρουσιάζοντας τάσεις συγκράτησης.
Για τα τιμολόγια Μαΐου ο φόβος αυξήσεων είναι μεγαλύτερος, αφού η τιμή χονδρεμπορικής τον Απρίλιο θα αποτυπώσει την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου το Μάρτιο. Τον Απρίλιο οι παραγωγοί ενέργειας θα έχουν αγοράσει το φυσικό αέριο στα 200 ευρώ τη Mwh που είναι η τιμή του το Μάρτιο.
Η τιμή που προμηθεύονται το Φ.Α. όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα (front month), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η τιμή του ρεύματος κινείται στα 300 ευρώ η Mwh, αν και η τιμή του φυσικού αερίου του Φεβρουαρίου ήταν 80 ευρώ η MWh.
Ακριβή η ελληνική αγορά ενέργειας
Η ακριβή ελληνική αγορά ενέργειας αποτελεί ένα θέμα που απασχολεί τόσο τη βιομηχανία όσο και την κυβέρνηση.
Ενδεικτικό πως η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα επόμενης ημέρας διαμορφώνεται για αύριο στα 280 ανά μεγαβατώρα, από 319 ευρώ ανά μεγαβατώρα δύο ημέρες πριν, αλλά υπολείπεται σημαντικά της αποκλιμάκωσης που σημείωσε χθες η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στα 112,5 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh).
Αλλά αν και το φυσικό αέριο μετέχει με τη μερίδα του λέοντος στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα, ωστόσο αυτή η μείωση της τιμής του αερίου δεν αποτυπώνεται στις τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς.
Στον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική αγορά ενέργειας αναφέρθηκε εξάλλου πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο CNBC.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, πρέπει να σπάσει η σύνδεση μεταξύ των τιμών φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Και εξήγησε γιατί το σημερινό σύστημα με το οποίο λειτουργεί η χονδρεμπορική αγορά είναι αναχρονιστικό, διαμορφώθηκε έτσι στο παρελθόν για άλλους λόγους και σήμερα οδηγεί σε υψηλές τιμές.
Ειδικότερα, είπε: «Έχουμε ένα μοντέλο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που αντιστοιχεί σε μια άλλη εποχή, όταν οι ΑΠΕ ήταν ακριβές και θέλαμε να ενθαρρύνουμε την ένταξή τους στο ενεργειακό μείγμα -και γι’ αυτό προβλέφθηκε η οριακή τιμή συστήματος να καθορίζεται από την υψηλότερη προσφορά. Όμως πλέον δεν είναι αυτό το ζητούμενο, σημείωσε. Και πλέον η οριακή τιμή συστήματος διαμορφώνεται από το φυσικό αέριο, που διαμορφώνει την υψηλότερη προσφορά, ενώ δεν ήταν αυτός ο στόχος.
Οι τιμές για σήμερα
Στα 278,95 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 16/3/2022. Η κάμψη της τιμής οφείλεται στην αύξηση της συμμετοχής των λιγνιτών στο 16,8%.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 359,60 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 249,09 ευρώ/MWh. Η τιμή σημείωσε πτώση 7% σε σχέση με την τιμή της προηγούμενης ημέρας.
Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 362,77 GWh. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 16,8%, το φυσικό αέριο 42,3% τα υδροηλεκτρικά 3,4% οι εισαγωγές 9,3% και οι ανανεώσιμες 22,9%.
Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 18,103 MWh και οι εισαγωγές στις 16,887 MWh.