Αλλάζει ο καιρός: Τέλος τα 30άρια -Έρχονται μπόρες, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

23 Μαΐου 2024

Αλλάζει ο καιρός, τέλος τα 30άρια, Έρχονται μπόρες, καταιγίδες , πτώση της θερμοκρασίας και ανέμους στα 7 μποφόρ

Αλλάζει απότομα ο καιρός το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους καθώς μετά την επίμονη αφρικανική σκόνη και τα 30αρια θα έρθουν βροχές και καταιγίδες καθώς θα το φαινόμενο «Ψυχρή Λίμνη» θα «χτυπήσει» τη χώρα μας.

Τι είναι η ψυχρή λίμνη

“Ψυχρή Λίμνη” στη Μετεωρολογία ονομάζουμε μια ψυχρή περιοχή της ατμόσφαιρας που περιβάλλεται από θερμές αέριες μάζες. Η κατακόρυφη έκταση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών καταλαμβάνει σχεδόν το σύνολο της Τροπόσφαιρας και η κίνηση του αέρα είναι κυκλωνική (αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού). Η ύπαρξη ψυχρών αερίων μαζών πάνω από θερμές και υγρές αέριες μάζες κοντά στο έδαφος οδηγεί στη δημιουργία “αστάθειας”, δηλαδή μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας καθ’ύψος.

Η αστάθεια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία των καταιγίδων, ενώ οι άλλες δύο προϋποθέσεις είναι η ύπαρξη υγρών αερίων μαζών και ένα αίτιο ανύψωσης των αερίων μαζών. Αν λείπει έστω ένα από αυτά τα τρία στοιχεία, τότε η δημιουργία καταιγίδων είναι αδύνατη.

Για σήμερα Πέμπτη 23 Μάϊου 2024 προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα ορεινά. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες με βελτίωση το βράδυ.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα δυτικά, τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και την νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 25 με 29 βαθμούς και τοπικά στην Κρήτη τους 30 βαθμούς ενώ στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Συγκινήθηκε ο Τάσος Κωστής για την απώλεια της συζύγου του: Μετανιώνω που  δεν μπόρεσα να της το κάνω αυτό - Newsbeast

Γενικά αίθριος ο καιρός στην Αττική με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τους ανέμους να πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και το πρωί στον Σαρωνικό τοπικά έως 7 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς κελσίου.

Καιρός: Με μπόρες και σποραδικές καταιγίδες η Τετάρτη – Τους 36 βαθμούς θα  αγγίξει η θερμοκρασία - Newsbomb - Ειδησεις - News

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις οι οποίες το μεσημέρι-απόγευμα πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτι8κοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 5 μποφόρ με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 27 βαθμούς κελσίου.

Έξαρση της αστάθειας θα σημειωθεί από το Σάββατο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


   




[There are no radio stations in the database]