Μαγειρίτσα με κοτόπουλο και μανιτάρια
1 Μαΐου 2024
Μαγειρίτσα με κοτόπουλο και μανιτάρια, μια διαφορετική συνταγή για όσους δεν θέλουν να φάνε εντόσθια αλλά θέλουν να τιμήσουν το έθιμο που καλεί να φάμε το Μεγάλο Σάββατο την περιβόητη μαγειρίτσα..
Είναι μια εξαιρετικά γευστική και υγιεινή επιλογή, πλησιάζοντας στη γεύση και την υφή της κλασικής μαγειρίτσας.
Υλικά
1 Μικρό κοτόπουλο
500 γραμ. μανιτάρια (κατά προτίμηση)
2 μεγάλα μαρούλια
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 ματσάκι άνηθο
1 ξερό κρεμμύδι
100 γραμ. ρύζι γλασέ ή καρολίνα
1 μικρό ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
Λάδι, αλάτι, πιπέρι
Για το αυγολέμονο
3 αυγά
2 λεμόνια (το χυμό τους)
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια για λίγο και προσθέτουμε το κοτόπουλο να τσιγαριστεί καλά Στην συνέχεια προσθέτουμε και τα μανιτάρια να τσιγαριστούν και αυτά για λίγο Στο τέλος προσθέτουμε και το κρασί και σβήνουμε το τσιγάρισμα αφήνοντας για δυο τρία λεπτά να εξατμισθεί το αλκοόλ Αφού εξατμισθεί προσθέτουμε και τα μαρούλια ψιλοκομμένα ή κομμένα μέτρια (ανάλογα βέβαια όπως ο καθένας τα προτιμά) και 1 1/2 λίτρο νερό, αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα αφήνουμε να βράσουν περίπου για 30 -35 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει το κοτόπουλο Στο τέλος ρίχνουμε και το ρύζι και το αφήνουμε να βράσει περίπου 10 λεπτά ακόμα, σταδιακά αν δούμε πως του λείπει νερό προσθέτουμε λίγο
Αφού γίνει το φαγητό το αποσύρουμε από την φωτιά, χτυπά σε ένα μπολ πρώτα τα 3 ασπράδια να αφρατέψουν και στην συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών και αφού τα χτυπήσουμε για λίγο ακόμα, προσθέτουμε σταδιακά και τον χυμό των 2 λεμονιών συνεχίζοντας το χτύπημα.
Στο τέλος παίρνουμε ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε στο μίγμα με το αυγολέμονο Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακινούμε κυκλικά
Αν δούμε ότι το ζουμί είναι πολύ αραιό ,βάζουμε σε ένα μπολάκι 2 κουταλάκια του γλυκού γεμάτα κορν φλάουρ με πολύ λίγο νερό και αφού το διαλύσουμε το προσθέτουμε στην κατσαρόλα έτσι το ζουμί θα πήξει ελαφρώς