Γύθειο | Ο θησαυρός της Λακωνίας που τα έχει όλα

27 Απριλίου 2024

Αγαπητοί αναγνώστες, σήμερα ταξιδεύουμε στην ιστορική κωμόπολη της ανατολικής Μάνης, το πανέμορφο Γύθειο.

Τα ταξίδια γεμίζουν την καρδιά και το μυαλό μας. Κάθε φορά που ο καιρός «ανοίγει» και το καλοκαίρι πλησιάζει  όλοι θέλουμε να ξανοιχτούμε κάπου και να ζήσουμε αξέχαστες στιγμές μακριά από την καθημερινότητα μας. Η χαρά και η όρεξη είναι ακόμη πιο μεγάλη όταν πρόκειται να ταξιδέψει κάποιος σε έναν προορισμό όπως το Γύθειο. Αυτή η ιστορική κωμόπολη της ανατολικής  Μάνης, είναι ο θησαυρός  που τα έχει όλα. Γραφική ομορφιά ρομαντικά και καλαίσθητα σοκάκια , μοναδικά κτίρια πολύ καλό φαγητό και πολλά άλλα που ικανοποιούν  ακόμα και τους πιο απαιτητικούς τουρίστες θα έλεγα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Αρχικά για να ταξιδέψεις στο Γύθειο χρειάζονται  τρείς ώρες ταξίδι, απόσταση μετρημένη από την Αθήνα, όχι και μικρό ταξίδι αλλά λόγω της εύκολης και ξεκούραστης διαδρομής δεν θα σας φανεί καθόλου. Επέλεξα να ταξιδέψω νωρίς το πρωί ώστε να έχω όλη την μέρα μπροστά μου να το εξερευνήσω από άκρη σε άκρη. Ο καλός καιρός έκανε ακόμη πιο εύκολο το έργο μου καθώς ήταν όλες οι συνθήκες ιδανικές για το οδοιπορικό.

ΝΑΥΑΓΙΟ ‘’ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’’

Η ώρα της άφιξης πλησίαζε και σιγά-σιγά στο δρόμο μου ξεπρόβαλε το πρώτο αξιοθέατο μόλις 10 λεπτά από το Γύθειο, το οποίο είναι το διάσημο Ναυάγιο ‘’Δημήτριος’’ . Η συγκεκριμένη παραλία στην οποία βρίσκεται το σκουριασμένο πλέον κουφάρι του Ναυαγίου, είναι αρκετά μεγάλη ενώ καλύπτεται από ψιλή άμμο και είναι ιδανική για κολύμπι και αν ο καιρός το επιτρέπει, για ηλιοθεραπεία. Το όνομα της Παραλίας είναι ‘’ΓΛΥΦΑΔΑ’’ , διαθέτει  υπαίθριο parking  και μαγαζιά εστίασης και beach bar με ξαπλώστρες. Εμένα με κάλυψε πλήρως το ξέφωτο που βρήκα ακριβώς επάνω από την Παραλία, και αποτύπωσα την όμορφη θέα της παραλίας με το Ναυάγιο να δεσπόζει .

ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΥΘΕΙΟΥ

Η είσοδος στο Γύθειο σου δίνει την αίσθηση πως ταξιδεύεις σε ένα νησί του Αιγαίου. Μπαίνοντας αντικρίζεις  τα σπίτια που βρίσκονται χτισμένα σε αμφιθεατρικό επίπεδο να είναι στοιχισμένα στην σειρά και να κοιτούν προς τα ανοιχτά. Μαγική εικόνα την οποία δεν χορταίνεις να την κοιτάζεις. Κατά την είσοδο βρίσκονται οι πρώτες επιχειρήσεις εστίασης κυριολεκτικά πάνω στο κύμα με πολύ καλό φαγητό και απέραντη θέα.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΥΘΕΙΟΥ

Η βόλτα στους δρόμους του Γυθείου δεν είναι ποτέ βαρετή και πιστέψτε με αποτελεί και ψυχοθεραπεία. Λίγα μέτρα από τα πρώτα σπίτια στον παραλιακό δρόμο θα βρούμε το Γενικό Λύκειο της κωμόπολης και το Δημαρχείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, έχοντας μια υπέροχη πλακόστρωτη πλατεία. Τα δύο αυτά κτίρια είναι νεοκλασικά και χαρακτηρίζουν πλήρως τον αρχοντικό χαρακτήρα του Γυθείου. Οπουδήποτε κοιτάξετε θα δείτε απέραντη και όμορφη θέα από την μια η θάλασσα και από την άλλη τα όμορφα κτίρια και το δάσος που τα περιβάλει  και δημιουργεί  εικόνες cardpostal .

ΤΡΑΒΗΧΤΕΣ ΜΑΝΗΣ

Σε αυτό το σημείο αξίζει να κάνω μια αναφορά στις τραβηχτές Μάνης, αυτά τα γευστικά και υπέροχα τηγανητά  ζυμαράκια που συνοδεύονται  συνήθως με τυρί , σουβλάκι και ότι άλλο θέλετε. Πρόκειται για ένα τοπικό έδεσμα που κερδίζει τον ουρανίσκο μας κατακράτως και θα το βρείτε μόνο στην Μάνη. Εγώ προτίμησα να της Γευτώ με θέα  την παραλία με το ναυάγιο.

ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΩΝ

Στην ίδια περιοχή με το δημαρχείο σε μια πλατεία στην οδό Βασιλέως Παύλου στέκει περίοπτο ένα μνημείο προς τιμήν των Λακώνων αεροπόρων που έχασαν τη ζωή τους μαχόμενοι  υπερ της πατρίδος . Το Γύθειο και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης χαρακτηρίζεται  πλήρως από την γενναιότητα και την ανδρεία  των κατοίκων  απέναντι σε κάθε κίνδυνο που διέτρεξε η πατρίδα μας  από διάφορες επιδρομές κατακτητών με κύρια βέβαια την ελληνική επανάσταση όπου η μανιάτες σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης ισοπεδώνοντας τους αντιπάλους της καθιστώντας την Μάνη αδούλωτη.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Κάθε σημείο της κωμόπολης αποτελεί και ένα τουριστικό μέρος είναι η αλήθεια , αλλά το τουριστικό μέρος που είναι γνωστό στην περιοχή  είναι αυτό που βλέπετε στις φωτογραφίες . Ένα μικρό ανυφορικό σοκάκι πλακόστρωτο οδηγεί στα μαγευτικά καλντερίμια του Γυθείου με τα καπέλα που λειτουργούν ως φωτιστικά,  τα καλοπιστικά φυτά αλλά και η στενότητα που δημιουργεί η δόμηση των σπιτιών συνθέτουν ένα άκρως ρομαντικό μέρος που μπορεί να φιλοξενήσει και να δημιουργήσει απέραντες αναμνήσεις. Είτε πρωί είτε βράδυ  που το μέρος έχει χαμηλό ατμοσφαιρικό φωτισμό και χαμηλή μουσική είναι ιδανικό για ένα χαλαρό κοκτέιλ με την αίσθηση του αέρα της θάλασσας και την απέραντη θέα να γεμίζουν την καρδία σου .

ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΑ

Όπως ανέφερα πιο πάνω τα καλντερίμια στο Γύθειο είναι άπειρα και μαγευτικά. Κάθε γωνιά και μια μικρή γειτονιά, μια ρούγα όπως λένε και οι μανιάτες . Περπατάς αρκετά αλλά σε αποζημιώνουν οι εικόνες που αντικρίζεις . Η αισθητική διακόσμησης άψογη. Ένα σοκάκι με σκαλιά μας συστήνεται ως πιάνο και ακόμη ένα στενό στα σκαλάκια  του μας δίνει ένα όμορφο μήνυμα ζωής.

ΛΙΜΑΝΙ

Τα σοκάκια σε βάζουν στην καρδιά του Γυθείου και ακριβώς αριστερά σου όπως περπατάς βλέπεις την θέα του Λιμανιού. Το λιμάνι για κάθε περιοχή είναι πηγή μεγάλης ανάπτυξης και πλούτου. Ειδικά εδώ στο Γύθειο ο λιμένας αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο της νότιας Πελοποννήσου μετά την Καλαμάτα και ενώνει την περιοχή με τα Κύθηρα και τον Πειραιά. Απόλυτα κατανοητό πως η περιοχή κύρια ενασχόληση  είχε και έχει με την ναυτιλία. Στον χώρο του λιμανιού θα δείτε και αρκετά ιστιοφόρα αραγμένα από την μια πλευρά που κοιτάζει το Γύθειο και από την άλλη ένα απέραντο παρκινγκ  υπαίθριο που μπορελι να σας εξυπηρετήσει. Ιδανικό για ένα χαλαρό περπάτημα με καφέ στο χέρι .

ΚΡΕΜΑΣΤΑ ΧΤΑΠΟΔΙΑ

Είναι από τις εικόνες που χαρακτηρίζουν το Γύθειο . Τα κρεμαστά χταπόδια κατά μεσής του παραλιακού δρόμου τραβούν τα βλέμματα των περαστικών ενώ σε προκαλούν να τα φωτογραφήσεις , (καλά εννοείται και να τα γευτείς). Η συγκεκριμένη ταβέρνα κρατά μακρά ιστορία καθώς έμαθα πως ανέκαθεν τα χταπόδια ήταν το σήμα κατατεθέν της περιοχής και φυσικά της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΝΗΣ

Ανεβαίνοντας ξανά στα σοκάκια που σε μαγνητίζουν , συναντάς  το επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως της Μάνης που εδρεύει στο Γύθειο . Ένα  πλακόστρωτο σοκάκι σε οδηγεί στην μικρή γειτονιά του επισκοπείου που βλέπει θέα στο απέραντο γαλάζιο. Πιο κάτω θα βρείτε και το Α’ δημοτικό σχολείο με τα πολύχρωμα ζωγραφιστά σκαλάκια. Όπως βλέπετε και αξίζει να αναφέρουμε πως το σχολείο διαθέτει ολοκαίνουρια και σύγχρονη κατασκευή μεταφοράς μαθητών με κινητικές δυσκολίες. Κατεβαίνοντας θα βρείτε και την προτομή του ποιητή Κούλη Αλέπη. Ακόμη προς τα κάτω θα βρείτε και τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφώρου. Έναν σχετικά μικρό αλλά περικαλλή ναό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

ΝΗΣΑΚΙ ΚΡΑΝΑΗ

Στην άκρη του Γυθείου δεσπόζει το νησάκι με το όνομα Κρανάη που σύμφωνα με την μυθολογία ήταν η ερωτική φωλιά του Πάρη και της Ωραίας Ελένης πρωτού αναχωρήσουν για την Τροία. Βλέποντας αυτό το μαγικό λιμανάκι με τις βαρκούλες το εκκλησάκι που το στολίζει στην άκρη του και το Γύθειο που απλώνεται από την μία και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας από την άλλη μόνο ερωτικό καταφύγιο μπορείς να το χαρακτηρίσεις. Αξίζει να το επισκεφτείτε και να κάνετε και βόλτα στα ενδότερα του νησιού , γιατί σας περιμένει ακόμη ένα μοναδικό αξιοθέατο αλλά και ένα πανέμορφο δασάκι να απολαύσετε την δροσιά και την ομορφιά της φύσης.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΗ

Στο  νησάκι θα βρείτε και τον Πύργο Τζαννετάκη. Πρόκειται για ένα πανέμορφο κτίσμα σε σχήμα Πύργου , κτισμένο το 1829 και πρόσφατα ανακαινισμένο. Το κτίσμα αυτό άνηκε στον Μπέη της Μάνης, Τζαννετάκη Γρηγοράκη. Πλέον είναι ανακηρυγμένος ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Επίσης λειτουργεί ως ιστορικό και εθνολογικό μουσείο Μάνης. Σε αυτό το σημείο θα βγάλετε πολύ όμορφες φωτογραφίες ενώ θα θαυμάσετε την αρχιτεκτονική αλλά και την ομορφιά της φύσης που το περιβάλλει και το αγκαλιάζει.

ΦΑΡΟΣ

Άφησα τελευταίο αλλά καλό τον διάσημο Φάρο του  Γυθείου. Βρίσκεται στην άλλη άκρη του Νησιού Κρανάη και έχει οχταγωνικό σχήμα και είναι πανύψηλος . Ο φάρος αυτός έιναι από τους ελάχιστους διασωθέντες και είναι χτισμένος από το 1873. Αξίζει να τον δείτε από κοντά και να θαυμάσετε το ύψος του αλλά και την αρχιτεκτονική του . Ο φάρος κοιτάζει το απέραντο γαλάζιο και είναι ιδανικό σημείο για φωτογραφίες .

Κάθε οδοιπορικό σου προσφέρει πολλές και δυνατές εμπειρίες . Μπορώ να πω πως το Γύθειο μου έδωσε ακόμη πιο πολλά . Πολλές όμορφες αναμνήσεις και όμορφα συναισθήματα τα οποία αποτυπώνονται πλήρως στις εικόνες μου. Είναι ο ιδανικότερος προορισμός για όμορφες διακοπές και οικονομικές αρκετά. Η Μάνη είναι θησαυρός.

Εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το μεθεπόμενο Σάββατο με νέα συνέντευξη φωτογράφου. Μείνετε συντονισμένοι στον Νο1 διαδικτυακό σταθμό της πόλης, τον planetwebradio.gr φυσικά.


[There are no radio stations in the database]