Μητσοτάκης – Πιερρακάκης: Παρουσίαση εθνικής καμπάνιας για τη σχολική βία

9 Απριλίου 2024

Μητσοτάκης – Πιερρακάκης, Παρουσίαση εθνικής καμπάνιας για τη σχολική βία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη θα παρουσιάσουν σήμερα την εθνική καμπάνια για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας στο πλαίσιο της εκδήλωσης «STOP Bullying. Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς»

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Τρίτη 9 Απριλίου, θα βρεθεί στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης και θα μιλήσει για την εκστρατεία κατά του σχολικού εκφοβισμού. Με την σειρά του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης πρόκειται να παρουσιάσει και να θέσει σε λειτουργία την ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα γίνονται οι επώνυμες καταγγελίες περιστατικών σχολικής βίας από μαθητές, γονείς και κηδεμόνες.

Προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας ανηλίκων, αναμένεται να εκδοθεί και η υπουργική απόφαση, στην οποία θα ορίζονται οι ποινές για τους μαθητές, στις οποίες θα υπάρχει διαβάθμιση ανάλογα με τον βαθμό του «παραπτώματος»

Την Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει από τον πρωθυπουργό η

Συγκεκριμένα, επανέρχεται η δυνατότητα για αποβολή του μαθητή έως πέντε ημέρες, ενώ μέχρι τώρα η υψηλότερη ποινή είναι η διήμερη αποβολή. Για αποβολή έως 3 ημέρες, την απόφαση μπορεί να πάρει μόνο ο Διευθυντής του σχολείου. Στις περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι προβαίνουν σε κατάληψη του σχολείου, θα προβλέπεται ποινική ευθύνη και των γονέων, όπως επίσης και οικονομική επιβάρυνση αυτών, εφόσον τα παιδιά τους προκαλέσουν υλικές ζημιές στη σχολική μονάδα. Στις περιπτώσεις που το περιστατικό είναι σοβαρότερο για αποβολή άνω των 3 ημερών την απόφαση θα διαχειρίζεται η διεύθυνση εκπαίδευσης, μια 4μελης επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και δύο εκπαιδευτικούς.

Βαρύτερη των ποινών θα είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις κακόβουλης χρήσης του κινητού τηλεφώνου. Σε περίπτωση επιβολής της, ο μαθητής δεν θα μπορεί να επανέλθει στο ίδιο σχολείο, όπως για παράδειγμα, εάν εκφοβίζει ή διακωμωδεί συμμαθητές του αναπαράγοντας σχετικό υλικό στο διαδίκτυο, θα έρχεται αντιμέτωπος με την αυστηρότερη των ποινών που είναι η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Η απαγόρευση θα ισχύει όχι μόνο για τα κινητά αλλά και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή ακόμη και παιχνίδι, εάν διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου.

Σχετικά με τις απουσίες, επανέρχεται ο διαχωρισμός το ανώτατο όριο των απουσιών σε αδικαιολόγητες και δικαιολογημένες για τις δικαιολογημένες θα είναι οι 74 ενώ για τις αδικαιολόγητες θα είναι οι 40.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]