Live: Παρακολουθήστε την ολική έκλειψη ηλίου
8 Απριλίου 2024
Η μερική έκλειψη ηλίου μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επιστημόνων τη σημερινή ημέρα, με περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους να βλέπουν το φαινόμενο από το σπίτι τους.
Εκατομμύρια άνθρωποι αναμένουν με αγωνία την ολική έκλειψη Ηλίου η οποία θα συμβεί σήμερα, Δευτέρα (8/4), όταν η Σελήνη περάσει μπροστά από τον Ήλιο, ελπίζοντας ότι θα γίνει τελικά ορατή, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για πυκνές νεφώσεις.
Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου. Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.
Η ολική έκλειψη θα ξεκινήσει από τον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού. Το μονοπάτι της έκλειψης θα διασχίσει το Μεξικό και θα συνεχίσει στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.
Αρκετοί είναι αυτοί που έχουν σπεύσει να βρουν το κατάλληλο μέρος για να καταγράψουν την έκλειψη, μεταξύ των οποίων και η Ελληνοαμερικάνικη αποστολή παρατήρησης ολικής έκλειψης που βρίσκεται στο Τέξας. Ανάμεσά τους βρίσκονται ο Αριστείδης Βούλγαρης, κατασκευαστής φασματογράφων Icarus, ο Κώστας Τζιότζιου από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, ο Αθανάσιος Οικονόμου από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο Άρης Μπότας, η Γιώτα Κεσσανίδου από τον Όμιλος αστρονομίας Θεσσαλονίκης και ο Αδριανός Γκολέμης, ESA γιατρός αστροναυτών.
Η NASA παρέχει, σε ζωντανή μετάδοση από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες, την εικόνα από διαφορετικές τοποθεσίες στις ΗΠΑ.
Για ορισμένους επιστήμονες, αυτά τα τέσσερα, πολύτιμα λεπτά θα αποτελέσουν μια ευκαιρία για συχνά αδύνατα επιστημονικά πειράματα που διεξάγονται σπάνια και μπορούν αν δώσουν νέες πληροφορίες γύρω από το σύμπαν στο οποίο ζούμε.