Αυξάνονται τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα

3 Απριλίου 2024

Αυξάνονται τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα, η πλειονότητα των θανάτων σε όλη την Ευρώπη έχει συμβεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών, σε απάντηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπιδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο με αναλυτικές συστάσεις για τον εμβολιασμό κατά του κοκκύτη από την Εθνική Επιτροπή Ανοσοποίησης.

Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του δικού μας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ αποκαλύπτουν 54 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή του 2024, στα οποία περιλαμβάνονται 32 παιδιά και έφηβοι, μεταξύ των οποίων τα 11 είναι βρέφη κάτω του ενός έτους. Έχουν αναφερθεί δύο θάνατοι—ένας σε νεογέννητο και άλλος σε ενήλικα με προϋπάρχουσες παθήσεις υγείας.

Καμπανάκι» για τον κοκκύτη: Αυξάνονται τα κρούσματα, 2 οι θάνατοι –  Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας | The Larissa Paper

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με υψηλή μεταδοτικότητα και ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ των επίνοσων ατόμων. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο γίνεται με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων. Άτομα με ήπια συμπτωματολογία που δεν γνωρίζουν ότι έχουν το νόσημα μπορούν να το μεταδώσουν.

Ο κοκκύτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε άτομα όλων των ηλικιών, αλλά τα βρέφη διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Τους τελευταίους μήνες αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη. Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο επιτυγχάνεται μέσω του έγκαιρου εμβολιασμού, ο οποίος ξεκινά το 2ο μήνα της ζωής και ολοκληρώνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού.

ΗΛΙΔΑ Κάμπος News - Καμπανάκι για έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη -  34 στην Ελλάδα

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]