Καλαμάρι και Καθαρά Δευτέρα: Τα οφέλη και τι ισχύει για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη

13 Μαρτίου 2024

Καλαμάρι και Καθαρά Δευτέρα: Τα οφέλη και τι ισχύει για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη

Μια αγαπημένη τροφή κατά την διάρκεια της Σαρακοστής είναι το καλαμάρι. Ποιο είναι όμως το διατροφικό του προφίλ;

Τα θαλασσινά έχουν περίοπτη θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι, καθώς πρόκειται για μια νόστιμη και νηστίσιμη επιλογή. Τα καλαμάρια συγκεκριμένα τα απολαμβάνουμε συχνά, είτε νηστεύουμε είτε όχι, σε διάφορες μορφές (τηγανιτά, ψητά, σε ριζότα, μακαρονάδες κ.τ.λ.).

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν σχετικά με το διατροφικό του προφίλ είναι αντικρουόμενες, όμως, με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται αν πρέπει να τα εντάξουν ή όχι στο πρόγραμμα διατροφής τους.

Πολλοί, μάλιστα, ανησυχούν για την υψηλή περιεκτικότητα του καλαμαριού σε χοληστερόλη και τις πιθανές επιπτώσεις που αυτή μπορεί να έχει.

Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πρότειναν η πρόσληψη χοληστερόλης μέσω της διατροφής να μην ξεπερνάει τα 300 mg ημερησίως.

Ωστόσο, η ανάλυση μιας σειράς μελετών είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση νέων οδηγιών από τον FDA, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει κάποιο ρητό όριο για την ποσότητα χοληστερόλης που μπορούμε να λαμβάνουμε μέσα από την διατροφή μας.

«Δεν εντοπίστηκαν επαρκείς αποδείξεις που να υποστηρίζουν πως η χοληστερίνη που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων», αναφέρει η σχετική έκθεση.

Ο νέος οδηγός συστήνει:

  • Τα κορεσμένα λιπαρά να μην συνιστούν πάνω από το 10% των θερμίδων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.
  • Αποφυγή και ει δυνατόν αποκλεισμός των τρανς λιπαρών.
  • Αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά, όταν αυτό είναι δυνατόν.

Να τονίσουμε ότι οι παραπάνω οδηγίες αφορούν τον γενικό, υγιή πληθυσμό. Σε περίπτωση που έχετε υψηλή χοληστερίνη, καρδιαγγειακές παθήσεις, ή άλλα προβλήματα υγείας είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με το πρόγραμμα διατροφής που θα πρέπει να ακολουθείτε.

Όπως και να ΄χει, βασικότερο ρόλο και από την ίδια την πρώτη ύλη (το καλαμάρι σε αυτή την περίπτωση) παίζει ο τρόπος μαγειρέματός του. Το ψητό καλαμάρι σίγουρα είναι προτιμότερο από το τηγανιτό, από διατροφικής άποψης.

Καλαμάρι – διατροφικά οφέλη

Το καλαμάρι περιέχει ω-3 λιπαρά και λιπαρά οξέα, αμφότερα εκ των οποίων προωθούν την καλή υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ένα από αυτά τα λιπαρά οξέα, μάλιστα, το εικοσιδιεξαενοϊκό οξύ, βρίσκεται σε αρκετά μεγάλες ποσότητες στο καλαμάρι και έχει διαπιστωθεί μέσα από μελέτες ότι βελτιώνει τους καρδιακούς παλμούς σε ηρεμία, ενώ παίζει και σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και την σωστή λειτουργεία του εγκεφάλου.

Τα ω-3 λιπαρά είναι επίσης ωφέλιμα και για ασθενείς που πάσχουν από διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα και ιδίως την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Έχει φανεί μέσα από μελέτες ότι ο πόνος και το οίδημα στις αρθρώσεις μειώθηκε, όταν αυξήθηκε η πρόσληψη ω-3 λιπαρών από τους ασθενείς.

Καλαμάρι – Τι πρέπει να προσέχετε

Σε γενικές γραμμές, το καλαμάρι θεωρείται μια θρεπτική και ασφαλής διατροφή, ωστόσο όπως ισχύει με τα περισσότερα θαλασσινά, υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης σε αυτό.

Εάν παρατηρήσετε ποτέ δυσφορία, δύσπνοια ή εξανθήματα μετά από κατανάλωση καλαμαριού ή κάποιας άλλης τροφής, είναι σημαντικό να λάβετε αμέσως ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

Τέλος, όπως επίσης ισχύει και με τα υπόλοιπα θαλασσινά, τα καλαμάρια έχουν μια περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα. Σε αντίθεση, όμως, με ψάρια όπως είναι ο σολομός και ο φρέσκος τόνος, τα καλαμάρια θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς επιλογές σε θαλασσινά, όσον αφορά την πρόσληψη βαρέων μετάλλων.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο FDA προτείνει για τα παιδιά κάτω των 12 ετών να μην τρώνε πάνω από 2 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα. Η 1 μερίδα για την κάθε ηλικιακή ομάδα ισοδυναμεί με:

  • 28 γρ. για τα παιδιά 1 – 3 ετών
  • 56 γρ. για τα παιδιά 4 – 7 ετών
  • 85 γρ. για τα παιδιά 8 – 10 ετών
  • 112 γρ. για τα παιδιά 11- 12 ετών

healthstat.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]