Άνδρας πέθανε από υπερβολική δόση βιταμίνης D

6 Μαρτίου 2024

Άνδρας πέθανε από υπερβολική δόση βιταμίνης D, μήπως παίρνετε περισσότερη από όσο χρειάζεστε;

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ένας άνδρας πέθανε πρόσφατα από υπερβολική δόση βιταμίνης D.

Ο Ντέιβιντ Μίτσενερ, 89 ετών, πέθανε στα προάστια του Λονδίνου της Αγγλίας, αφού έλαβε υψηλά επίπεδα του συμπληρώματος για εννέα μήνες πριν από το θάνατό του.

Μέλη της τοπικής ιατρικής κοινότητας βρίσκουν τώρα την ευκαιρία να προειδοποιήσουν το κοινό για τους κινδύνους από τη λήψη του κοινού συμπληρώματος, οι κίνδυνοι του οποίου λένε ότι δεν προβάλλονται συχνά επαρκώς.

Έλλειψη βιταμίνης D, ορίστε τα συμπτώματα: μην τα υποτιμάτε -  Animationgreece

«Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση πάνω ή στη συσκευασία που να περιγράφει τους συγκεκριμένους κινδύνους ή παρενέργειες από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D», έγραψε ο ιατροδικαστής Jonathan Stevens στην επίσημη έκθεσή του. «Κατά τη γνώμη μου υπάρχει κίνδυνος να υπάρξουν μελλοντικοί θάνατοι, εκτός εάν ληφθούν μέτρα».

Ο εκλιπών φέρεται να κατέγραψε τα υψηλότερα δυνατά καταγεγραμμένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του. Οι μεταθανάτιες εξετάσεις έδειξαν ότι τα επίπεδα βιταμίνης D του ήταν 380, «το μέγιστο επίπεδο που μπορεί να καταγράψει το εργαστήριο». Το Χάρβαρντ συνιστά στους ενήλικες να διατηρούν ένα επίπεδο γύρω στα 30 για να διασφαλίσουν την επάρκεια αυτού του συστατικού στον οργανισμό τους.

Όσον αφορά τη δοσολογία, 600 διεθνείς μονάδες (IUs) είναι η συνιστώμενη ποσότητα για τους περισσότερους ενήλικες. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η τοξικότητα συνήθως προκαλείται από υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Η περίσσεια D δεν ήταν η μόνη αιτία θανάτου που αναφέρθηκε – ο ιατροδικαστής ανέφερε επίσης ως αιτίες  τη συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, τη χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, την υπερασβεστιαιμία και την ισχαιμική καρδιακή νόσο που εκδηλώνεται, όταν το αίμα δεν ρέει πλέον αποτελεσματικά στο όργανο.

Βιταμίνη D: Ποιος είναι ο ρόλος και η σημαντικότητά της για την υγεία; –  Wikihealth.gr

Ωστόσο, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης D που βρέθηκαν, ο ιατροδικαστής προειδοποίησε ότι «τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να έχουν δυνητικά πολύ σοβαρούς κινδύνους και παρενέργειες όταν λαμβάνονται σε υπερβολική ποσότητα».

«Οι τρέχουσες απαιτήσεις επισήμανσης των τροφίμων δεν απαιτούν να αναγράφονται αυτοί οι κίνδυνοι και οι παρενέργειες στη συσκευασία», πρόσθεσε σχετικά με την «απουσία κατάλληλων προειδοποιήσεων και καθοδήγησης σχετικά με τη δοσολογία».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο FDA πιέζει τον φαρμακευτικό τομέα να κάνει τα δυνητικά επικίνδυνα συμπληρώματα να εμφανίζονται και να έχουν λιγότερο γλυκιά γεύση για να αποτρέψει την υπερβολική πρόσληψη. oloygeia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]