Αυξάνεται τον Απρίλιο το επίδομα ανεργίας – Παίρνουν σειρά άλλα εννέα επιδόματα

6 Μαρτίου 2024

Αυξάνεται τον Απρίλιο το επίδομα ανεργίας, παίρνουν σειρά άλλα εννέα επιδόματα, τουλάχιστον δέκα επιδόματα συμπαρασυρονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου, δίνοντας πολύτιμη βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες ευάλωτους πολίτες που τα δικαιούνται.

Η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Μαρτίου, ενώ τα σενάρια που έχουν πέσει στο… τραπέζι είναι πολλά και προβλέπουν αύξηση από 5,5% έως 6,5%.

Ενδεικτικά, αν πάρουμε το πιο αισιόδοξο σενάριο, δηλαδή αύξηση της τάξης του 6,5% στο κατώτατο μισθό, τότε το επίδομα ανεργίας θα φτάσει περίπου τα 507 ευρώ. Κι αυτό το ποσό, φυσικά, προκύπτει χωρίς τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται για επέκτασή του επιδόματος στους 24 μήνες, εκ των οποίων οι έξι μήνες να είναι διασυνδεδεμένοι με τον μέσο μισθό πενταετίας στο 70%.

Τουλάχιστον ακόμη εννέα επιδόματα επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού έως 6,5%. Αυτά είναι τα εξής:

 1. Το ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 2. Το ειδικό εποχικό βοήθημα: το ύψος του προκειμένου για οικοδόμους ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, ενώ για τα επαγγέλματα των μουσικών-τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος
  ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.
 3. Το βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων: το μηνιαίο ποσό της παροχής ισούται με το μηνιαίο επίδομα ανεργίας, το οποίο εξαρτάται από το κατώτατο νομοθετημένο ημερομίσθιο.
 4. Το ειδικό βοήθημα της ΔΥΠΑ, που σήμερα ανέρχεται σε 718 ευρώ και αφορά 18.000 άτομα, μονογονεϊκές οικογένειες, θύματα έμφυλης βίας και βίας εμπορίας ανθρώπων, αποφυλακισμένους και απεξαρτημένους, το οποίο θα αυξηθεί στα 764,6 ευρώ.
 5. Τα προγράμματα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), που ισούνται με το 50% του 80% του νόμιμου κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
 6. Οι αποδοχές στους μαθητές-σπουδαστές που απέχουν από την εργασία τους για συμμετοχή στις γραπτές εξετάσεις της σχολής που φοιτούν και ισούνται για τους προπτυχιακούς φοιτητές με το 30πλάσιο του νόμιμου κατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και για τους μεταπτυχιακούς με το 10πλάσιο αυτού.
 7. Τα προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας, όπου καταβάλλεται στους ωφελούμενους αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό.
 8. Τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, που καταβάλλουν καθαρές αμοιβές οι οποίες αντιστοιχούν στις κατώτατες νομοθετημένες μεικτές αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ καλύπτεται και το μη μισθολογικό κόστος.
 9. Τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τον κατώτατο μισθό, καθώς η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 80% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.
    

flash.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα


[There are no radio stations in the database]